Теми статей
Обрати теми

Сурядні сполучники та «доступні» проблеми

Редакція ББ
Стаття

Сурядні сполучники та «доступні» проблеми

Іван Чалий, консультант

 

Пройшовши всю Україну, як мовиться, уздовж і поперек та взявши участь у численних семінарах, присвячених бухобліково-податковій тематиці в будівництві, автор цієї статті неодноразово стикався із серією проблемних питань, вирішення яких, на жаль, на сьогодні, можливе тільки через суд. І все це, м'яко кажучи, через непрофесійне трактування з боку податкових органів норм Податкового кодексу України. Сьогодні пропонуємо вашій увазі одну з таких «гарячих» тем. Отже, читайте, думайте і запитуйте — ми чекаємо від вас зворотного зв'язку.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Лист № 4686/7/16-1517 — лист ДПАУ «Про податок на додану вартість» від 18.02.2011 р. № 4686/7/16-1517.

 

Проблем з реалізацією пільги з ПДВ при будівництві доступного житла сила-силенна.

По-перше , сам пункт 197.15 ПКУ написано геть погано: досі не зрозуміло, що ж саме хотів пропільгувати законодавець — вартість самого житла чи вартість робіт з його зведення.

По-друге , податківці у своєму листі № 4686/7/16-1517 (текст див. на с. 15) «роз'яснили» ситуацію так, що під цю пільгу практично неможливо підігнати жоден об'єкт, який споруджується у країні за програмою доступного житла.

Тепер тих забудовників, які наважилися забезпечити бідних співгромадян доступним житлом, вирішили доконати за допомогою віртуального консультування на сайті ДПСУ.

Перш ніж аналізувати нові податкові віяння, згадаємо про першоджерело. От як виглядає зміст п. 197.15 ПКУ:

«Звільняються від оподаткування операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти».

Дайте, будь ласка, відповідь на одне просте запитання: скільки пільг у цій нормі? Одна чи дві?

Нам здається, що сполучник «та» має на увазі об'єднання різних елементів речення, а отже, у цій нормі фактично пропільговано два види будівельно-монтажних робіт: з будівництва доступного житла та з будівництва житла за державні кошти.

Тому, якщо, наприклад, забудовник споруджує житло, що не потрапляє до категорії доступного, але за держкошти, такі роботи має бути звільнено від ПДВ.

Вважаємо, цей висновок є цілком очевидним для будь-якої хоча б трохи грамотної людини, яка розуміє призначення сурядних сполучників у лінгвістиці. Філологи говорять, що специфіка сполучника «та» «полягає в тому, що він вказує на відносну смислову автономність зв'язуваних одиниць» 1. Цього нормальних людей навчають ще у школі.

1 http://rusgram.narod.ru/1669-1688.html#1683

Не знаємо, що там у ДПСУ відбувається, але складається враження, що шкільні знання взагалі оминули деяких податкових «роз’яснювачів». Свідченням цього є така консультація, розміщена в горезвісній ЄБПЗ2 на сайті ДПСУ:

2 Єдина база податкових знань (www.sta.gov.ua/control/uk/taxqabase/catalog).

«Яке житло вважається доступним з метою звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла?

 

Відповідь із розділу 130.16.02 ЄБПЗ

Коротка відповідь : Доступне житло — збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири. Державна підтримка будівництва (придбання) доступного житла здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів. Кошти, передбачені у державному бюджеті на надання державної підтримки, використовуються з урахуванням оптимізації кількості бюджетних програм шляхом концентрації видатків за єдиним головним розпорядником бюджетних коштів, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Отже, від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла, що будується за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів.

Повна відповідь: Згідно з п. 197.15 ст. 197 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами і доповненнями, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти. Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України від 25 грудня 2008 року № 800-VI «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», із змінами і доповненнями (далі — Закон № 800), доступне житло — збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири. Пунктом 7 ст. 4 Закону № 800 визначено, що державна підтримка будівництва (придбання) доступного житла здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів. Кошти, передбачені у державному бюджеті на надання державної підтримки, використовуються з урахуванням оптимізації кількості бюджетних програм шляхом концентрації видатків за єдиним головним розпорядником бюджетних коштів, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Відповідно до п. 8 ст. 4 Закону № 800 контроль за будівництвом та прийняттям в експлуатацію об'єктів доступного житла покладається на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську і Севастопольську міські державні адміністрації та центральний орган виконавчої влади з питань будівництва та архітектури. Згідно з п. 9 ст. 4 Закону № 800 архітектурно-планувальні і технічні вимоги до доступного житла встановлюються державними будівельними нормами з обов'язковим урахуванням вимог до енергозбереження. Таким чином, від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла, що будується за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів з урахуванням інших вищевказаних вимог».

Отже, податківці, нібито не помічаючи сполучника «та» в тексті п. 197.15 ПКУ, одним махом об'єднали дві пільги в одну, різко звузивши цим коло обох.

Якщо прийняти за чисту монету це посилання, то вийде, що під пільгу підпадає не вся вартість БМР щодо спорудження доступного житла, а лише та її частина, що фінансується з бюджету.

А доступне житло фінансується з бюджету лише на 30 %. Це зафіксовано в п. 4 Порядку забезпечення громадян доступним житлом, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2009 р. № 140:

«Державна підтримка надається шляхом:

сплати за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджету 30 відсотків вартості нормативної площі доступного житла. При цьому громадянин вносить на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, кошти в обсязі 70 відсотків вартості нормативної площі доступного житла;

надання уповноваженими банками або виконавцем (у разі, коли це передбачено законом) пільгового іпотечного житлового кредиту на строк до 30 років. Відсоткова ставка фінансування за такими кредитами встановлюється у розмірі не більше облікової ставки Національного банку плюс 2 відсотки».

Таким чином, трактування, запропоноване ЄБПЗ, фактично позбавить пільги левову частку БМР щодо спорудження доступного житла. Як мовиться, дякуємо «фахівцям» ДПС за турботу про бездомних співгромадян.

Якщо ж говорити по суті, то ми не бачимо взагалі жодних серйозних аргументів на користь тієї позиції, яку раптом зайнали ДПСУ-ЄБПЗ-консультанти.

На нашу думку, будівельники, які зводять доступне житло, не повинні розподіляти свої обсяги БМР залежно від того, яка частина коштів надійшла до них безпосередньо з держбюджету .

У разі якщо податківці наполягатимуть на своїх помилках, потрібно з ними судитися.

Сподіваємося, що нинішні судді вчилися у школі краще, ніж нинішні ЄБПЗ-консультанти, і знають про функціональне призначення сполучника «та» у реченнях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі