Теми статей
Обрати теми

Нова «довготривалка»: коефіцієнт за кошторисом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Нова «довготривалка»:
коефіцієнт за кошторисом

 

Строк будівництва об'єкта — три роки. Забудовник, споруджуючи об'єкт за свій рахунок під майбутній продаж, під час будівництва не укладає договори з покупцями та не отримує від них фінансування.

Податківці наполягають на тому, щоб забудовник протягом будівництва відображав дохід, розраховуючи співвідношення фактичних та кошторисних витрат. Такий коефіцієнт вони помножують на кошторисну вартість об'єкта.

Чи мають рацію податківці?

 

Ми впевнені в тому, що податківці не мають рації.

Хоча в чомусь ми можемо їх зрозуміти.

Справа в тому, що п. 137.3 ПКУ, де регулюється відображення доходів за договорами з довготривалим технологічним циклом, викладено якось недоладно.

Зверніть увагу: у цьому пункті описано, як обчислюється співвідношення фактичних і планових витрат (так звана питома вага), але не зазначено, що робити з цим співвідношенням (коефіцієнтом) для отримання показника доходу:

«доходи нараховуються платником податку самостійно відповідно до ступеня завершеності виробництва (операції з надання послуг), який визначається за питомою вагою витрат, здійснених у звітному податковому періоді, у загальній очікуваній сумі таких витрат та/або за питомою вагою обсягу послуг, наданих у звітному податковому періоді, у загальному обсязі послуг, які мають бути надані».

І лише загальні міркування здорового глузду підказують нам, що саме цю «питому вагу», яка є, по суті, показником ступеня завершеності, потрібно помножити на загальну вартість договору. У результаті буде отримано показник доходу, що підлягає відображенню в декларації звітного періоду.

У ситуаціях, коли відсутні договори зі споживачами (покупцями) будівельної продукції, говорити про власне дохід і зовсім не доводиться. Адже в цьому випадку немає цивільно-правової угоди, що передбачає передачу права власності. А п. 137.3 ПКУ як один із критеріїв застосування п. 137.3 наводить таку позицію: «договорами, укладеними на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання».

Отже, договір має бути. Інакше п. 137.3 просто «не включається».

Таким чином, у разі коли будівництво ведеться самим забудовником, а договори зі споживачами будівельного продукту ще не укладено, відображати в податковому обліку доходи не потрібно.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі