Теми статей
Обрати теми

Відповідальність проектувальника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Відповідальність проектувальника

 

Яку відповідальність несе проектувальник за якість проектної документації?

 

Абсолютно всі підприємства (їх об'єднання, установи та організації) незалежно від форм власності, що здійснюють проектування, несуть відповідальність у вигляді штрафу. Про це йдеться в Законі України «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування» від 14.10.94 р. № 208/94-ВР (далі — Закон № 208).

При цьому відповідальні перед цим Законом не лише проектувальники, а й підприємства, що виконують роботи з будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту, виготовляють будівельні матеріали, вироби та конструкції, а також які є замовниками в будівництві або поєднують функції замовника та підрядника, несуть відповідальність у вигляді штрафу за такі правопорушення.

Що ж стосується проектувальників, то на сьогодні до них застосовується:

штраф у розмірі 30 % вартості розробленої робочої документації —за передачу проектною організацією замовнику робочої документації для будівництва, що не відповідає будівельним нормам, державним стандартам, нормам та правилам, вихідним даним на проектування об'єктів архітектури, наданих у встановленому порядку, і затвердженому проекту (абз. 3 ч. 1 ст. 1 Закону № 208);

штраф у розмірі 25 % вартості розробленої робочої документації — за передачу проектною організацією замовнику робочої документації для реконструкції, реставрації, капітального ремонту об'єкта архітектури, в якій передбачено внесення змін із порушенням вимог архітектурно-технічного паспорта зазначеного об'єкта (абз. 9 ч. 1 ст. 1 Закону № 208).

Звертаємо увагу! На сайті Верховної Ради викладено законопроект1, яким штрафні заходи до учасників будівельного процесу — порушників незабаром буде значно посилено. Зміни буде внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р., Кримінального кодексу та зазначеного вище Закону № 208/94-ВР. Докладно про це див. у нашому коментарі «Боротьба з порушниками в будівництві» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 19, с. 40.

1 Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» від 31.05.2011 р. № 8597.

 

Олександра Українець

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі