Теми статей
Обрати теми

Перевірка з ДАБІ? А службове посвідчення та направлення є?

Редакція ББ
Лист від 07.11.2011 р. № 40-12-3988

Перевірка з ДАБІ?
А службове посвідчення та направлення є?

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 07.11.2011 р. № 40-12-3988

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція України розглянула <...> лист <...> щодо надання роз'яснень з питань здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, надісланий на адресу Адміністрації Президента України, та повідомляє.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.05.2011 р. № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється посадовими особами інспекцій відповідно до їх посадових інструкцій та функціональних повноважень за територіальним принципом (у межах областей) у порядку проведення планових та позапланових перевірок.

Посадові особи інспекцій мають службові посвідчення встановленого зразка, форма якого затверджується Держархбудінспекцією, а також особистий штамп із зазначенням номера і найменування інспекції, яку вони представляють.

Також пунктом 13 зазначеної постанови передбачено, що суб'єкт містобудування, щодо якого здійснюється державний архітектурно-будівельний контроль, має право, зокрема, перевіряти наявність у посадових осіб інспекції службових посвідчень.

Таким чином, під час здійснення перевірки, в тому числі планової, особа, щодо якої здійснюється така перевірка, має право перевіряти наявність службового посвідчення у відповідної особи Інспекції.

Відповідно до пункту 6 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 23.05.2011 р. № 553, плановою перевіркою вважається перевірка, що передбачена планом роботи інспекції, який затверджується керівником відповідної інспекції.

Затверджений керівником план роботи інспекції є відкритою інформацією та розміщується на офіційному сайті Інспекції, що дає можливість будь-якій особі з ним ознайомитися.

Разом з тим, звертаємо <...> увагу, що на сьогоднішній день Державна архітектурно-будівельна інспекція України здійснює заходи щодо відстеження результативності дії регуляторних актів, за результатами яких деякі регуляторні акти будуть визнані такими, що втратили чинність, зокрема і наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 19.11.2007 р. № 317.

 

Голова О. Рибак

 

КОМЕНТАР

 

Лист, що коментується, був підготовлений Державною архітектурно-будівельною інспекцією (далі — ДАБІ) стосовно запитань, які виникли як у забудовників, так і у редакції газети «Будівельна бухгалтерія». Питання, які тут порушені, стосуються того, чи зобов’язані інспектори ДАБІ при перевірці пред’являти свої службові посвідчення та направлення для проведення перевірки на будівництві?

То ж розглянемо 2 аспекти стосовно цього.

1. Службові посвідчення

Контроль здійснюється Держархбудінспекцією та її територіальними органами (далі — інспекції).

Державний архітектурно-будівельний контроль (далі — контроль) здійснюється у порядку проведення планових та позапланових перевірок. Це закріплено у п. 5 постанови КМУ «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» від 23.05.2011 р. № 553 (далі — постанова № 553).

У п. 4. постанови № 553 зазначається, що посадові особи інспекцій мають службові посвідчення встановленого зразка, форма якого затверджується Держархбудінспекцією, а також особистий штамп із зазначенням номера і найменування інспекції, яку вони представляють.

При цьому вимоги щодо пред'явлення вищевказаного посвідчення посадовими особами інспекцій висуваються до них лише у разі проведення позапланових перевірок. Так, згідно з п. 7 постанови № 553 встановлюється, що під час проведення позапланової перевірки посадова особа інспекції зобов'язана пред'явити службове посвідчення та направлення для проведення позапланової перевірки. У разі ж проведення планових перевірок постанова № 553 «замовчує» обов'язок посадової особи надати службове посвідчення.

У той же час п. 13 постанови № 553 передбачено, що суб'єкт містобудування, щодо якого здійснюється контроль, має право перевіряти наявність у посадових осіб інспекції службових посвідчень.

Отже, ДАБІ, оперуючи вказаною вище нормою, у листі, що коментується, роз'яснює, що під час здійснення перевірки: планової та позапланової особа, щодо якої здійснюється така перевірка, має право перевіряти наявність службового посвідчення у відповідної особи інспекції. При цьому ДАБІ нічого не говорить про обов'язок посадової особи пред'явити таке посвідчення у разі планової перевірки.

Тому, шановні забудовники, якщо посадові особи скористаються цією прогалиною у правових нормах і не пред'являть посвідчення під час проведення планової перевірки, згадайте про своє право перевірити його наявність у «перевіряючого».

2. Направлення для проведення перевірки суб’єктів будівництва

У п. 7 постанови № 553 зазначено, що у разі проведення позапланової перевірки посадова особа крім службового посвідчення повинна пред'явити ще й направлення для проведення такої перевірки.

У той же час, згідно з п. 9. Указу Президента «Про Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України» від 08.04.2011 р. № 439/2011 (далі — Указ) ДАБІ у межах своїх повноважень видає накази організаційно-розпорядчого характеру. Така ж норма закріплена і в наказі Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження Положення про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі» від 19.11.2007 р. № 317 (далі — Наказ № 317).

Отже, як висновок напрошується: розпорядчим документом для здійснення перевірки є відповідний наказ інспекції. Про це йшлося і в листі ДАБІ від 26.08.2010 р. № 26-17-5041. Натомість, про порядок надання посадовим особам інспекцій документів у формі направлення у вищевказаних нормативно-правових актах не зазначається.

ДАБІ у листі, що коментується, не дає чіткої відповіді на вказане вище запитання. У ньому лише йдеться про можливість у майбутньому визнання таким, що втратив чинність, Наказу № 317. Але навіть у цьому разі питання «не знімається».

Положення відносно того, що інспекції у межах своїх повноважень видають накази, міститься і в Указі № 439. А от щодо того, як і в якому порядку, наприклад, мають видаватися посадовим інспекторам інспекцій направлення для проведення позапланових перевірок, вимог у жодному нормативному документі не міститься.

До того ж, було б доцільно, щоб забудовники були обізнані з формою направлення для проведення позапланової перевірки.

Тому сьогодні може виникнути ситуація, коли забудовник, керуючись вимогами постанови № 553, зокрема, при проведенні позапланової перевірки може вимагати в інспектора посвідчення та направлення, а згідно з Указом № 439 — ще й наказ про проведення позапланової перевірки.

Що ж до планових перевірок... ДАБІ у листі, що коментується, наголошує на тому, що вони передбачаються планом роботи інспекції, який є відкритою інформацією та розміщується на офіційному сайті інспекції (хоча на сайті ми так і не знайшли цієї інформації!). А отже, є доступним для всіх осіб, у тому числі і для забудовників.

Судячи з цього можна зробити висновок, що ні направлення, ні наказу для проведення планової перевірки посадова особа інспекції не повинна мати.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі