Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Унесено зміни до Закону про містобудування

У листопаді було прийнято Закон від 17.11.2011 р. № 4052-VI, яким унесено низку змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (Закон № 3038), а саме до ч. 4 ст. 34, п.п. 1 п. 1 розд. V «Прикінцеві положення», п. 6 розд. V «Прикінцеві положення».

1. Відтепер розширено перелік тих будівельних робіт, які у межах земель їх розміщення дозволяється виконувати за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. Так, до реконструкції або капітального ремонту автомобільних доріг, залізничних колій, ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій доповнено ще й реконструкцію, реставрацію або капітальний ремонт об'єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їх фундаментів у плані.

2. На один рік (до 1 січня 2013 року) відстрочено набуття чинності ч. 3 і 4. ст. 24 Закону № 3038, якими забороняється передача (надання) земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб за відсутності плану зонування або детального плану території, або зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та детальному плану.

3. До 1 січня 2013 року рішення щодо визначення та надання містобудівних умов і обмежень будуть продовжувати приймати спеціально уповноважені органи містобудування та архітектури з урахуванням попередніх планувальних рішень у межах установленого законодавством строку.

Закон набрав чинності з 11 грудня 2011 року — з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Нова форма податкової накладної

Наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 затверджено нову форму податкової накладної та Порядок заповнення податкової накладної. Так, у новій формі податкової накладної є окрема колонка для зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, як того вимагають оновлені положення Податкового кодексу України.

Наказ від 01.11.2011 р. № 1379 набрав чинності з 16 грудня 2011 року —дня офіційного опублікування.

 

Нові правила проведення держреєстрації
речових прав на нерухомість перенесено на рік

Як відомо, Законом України від 11.02.2010 р. № 1878-VI (далі — Закон № 1878) викладено у новій редакції Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV, унаслідок чого запроваджено зміни до правил проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, які мали почати діяти з 01.01.2012 р. (див. замітки «Визначено нові правила реєстрації прав на нерухомість» та «Мін’юст роз’яснив нововведення у реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»).

Зокрема, бюро технічної інвентаризації повинні були до 31 грудня 2011 року передати свої зобов’язання щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень до новоствореного органу державної влади з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно — Державної реєстраційної служби.

Уже з 1 січня 2012 року мало розпочатися повноцінне функціонування системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у порядку, визначеному Законом № 1878-VI. Державну реєстрацію зазначених вище речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 1 січня 2012 року мала проводити Державна реєстраційна служба.

Водночас 9 грудня 2011 року парламентом прийнято закон, яким перенесено на 1 січня 2013 року дату початку дії норм Закону № 1878 щодо змін у державній реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Також перенесено з 01.01.2012 р. на 01.01.2013 р. дату початку заходів, пов’язаних із веденням Державного земельного кадастру.

Кабінету Міністрів України доручено до 1 січня 2013 року забезпечити створення нормативної та матеріально-технічної баз ведення Державного реєстру речових прав.

У разі підписання цього Закону Президентом він набере чинності з 31 грудня 2011 року.

 

Для погашення податкового боргу платника податків
 орган ДПС зобов’язаний отримати дозвіл суду

ДПАУ листом від 08.04.2011 р. № 166/4/24-0113 нагадала, що відповідно до ст. 95 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності — шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

При цьому згідно з п. 95.3 ПКУ орган ДПС звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання зазначеного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Рішення керівника податкового органу про погашення усієї суми податкового боргу може прийматися лише на підставі рішення суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Таким чином, зауважено у листі, для погашення будь-якої суми податкового боргу орган державної податкової служби зобов’язаний отримати дозвіл суду.

Джерело: nibu.factor.ua

 

Передача основних засобів від головного підприємства
 до відокремленого підрозділу не впливає на податковий облік

ДПСУ у листі від 11.11.2011 р. № 5402/6/15-1215 розглянула питання щодо податкових наслідків при передачі основних засобів від юридичної особи (головного підприємства) своєму відокремленому підрозділу.

У зазначеному листі головне податкове відомство дійшло висновку, що операція з передачі основних засобів від головного підприємства до відокремленого підрозділу не призводить до збільшення доходів і витрат у юридичної особи (головного підприємства) та у відокремленого підрозділу (філії).

Відповідно до п. 144.1 Податкового кодексу України амортизації підлягають витрати на придбання основних засобів для їх використання у господарській діяльності. Тому право на нарахування амортизації має той платник податку на прибуток, яким фактично були понесені витрати на придбання основних засобів і в якого вони відображені на балансі (тобто право на нарахування амортизації є у головного підприємства).

Джерело: nibu.factor.ua

 

Для фізосіб-єдиноподатників

Департамент зі зв'язків з громадськістю ДПСУ повідомив, що фізособи-підприємці, які вирішили працювати на єдиному податку, подають до податкового органу заяву про застосування спрощеної системи у строк до 25.01.2012 р.

Єдиний податок сплачується платниками:

— 1 і 2 груп за січень 2012 року — авансом не пізніше 20.12.2011 р.;

— 3 і 4 груп — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання квартальної декларації.

Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

 

Про виконання будівельних робіт

1. Держархбудінспекція зазначила, що дозвіл на виконання будівельних робіт, отриманий до набуття чинності окремими нормами Закону про сприяння будівництву1 (до 13.04.2009 р.), зберігає дію протягом двох років від дня набуття чинності цим Законом (з 14.10.2008 р.), а щодо об'єктів містобудування, будівництво яких розпочато, — до завершення їх будівництва.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» від 16.09.2008 р. № 509-VI.

Таким чином, якщо згідно з отриманим дозволом будівництво об'єкта було розпочато, то дозвіл вважається чинним до завершення будівництва (лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 28.11.2011 р. № 40-16-4537).

2. Згідно з роз'ясненням Держархбудінспекції, якщо декларація про початок виконання будівельних робіт подана або оформлена з порушенням установлених вимог, інспекція повертає її замовнику з обґрунтуванням причин повернення у строк, передбачений для її реєстрації. Вичерпний перелік підстав повернення декларації визначений постановою КМУ від 13.04.2011 р. № 466. Повернення декларації з інших підстав не допускається.

Таким чином, якщо замовник подав або оформив декларацію про початок виконання будівельних робіт належним чином, підстави для її повернення відсутні (лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 01.11.2011 р. № 40-16-3857).

Джерело: Всеукраїнська мережа ЛІГА: ЗАКОН

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі