Теми статей
Обрати теми

Правомірність залучення забудовником грошей за допомогою заставної

Редакція ББ
Лист від 27.12.2010 р. № 17084/44-11

Правомірність залучення забудовником грошей за допомогою заставної

 

Лист Держкомфінпослуг від 27.12.2010 р. № 17084/44-11

 

<...>

Частиною другою статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади зобов'язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Так, відповідно до частин четвертої та п'ятої статті 24 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» нагляд та регулювання діяльності забудовників здійснює спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань будівництва та архітектури в межах та в порядку, визначених законодавством. Метою нагляду та регулювання діяльності забудовників є контроль за дотриманням забудовниками вимог цього Закону та інших актів законодавства у сфері будівництва.

Відповідно до частини першої статті 20 Закону України «Про іпотеку» заставна — це борговий цінний папір, який засвідчує безумовне право його власника на отримання від боржника виконання за основним зобов'язанням, за умови, що воно підлягає виконанню в грошовій формі, а в разі невиконання основного зобов'язання — право звернути стягнення на предмет іпотеки. Заставна оформлюється, якщо її видача передбачена іпотечним договором.

Згідно з частиною третьою статті 4

Закону України «Про інвестиційну діяльність» інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, може здійснюватися виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, а також шляхом випуску цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею такої нерухомості, відповідно до законодавства. Інші способи фінансування будівництва таких об'єктів визначаються виключно законами.

Разом з тим, державне регулювання ринку цінних паперів відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», частини другої статті 47 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та частини першої статті 21 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

З огляду на наведене, вирішення питання щодо залучення забудовником грошей за допомогою заставної до компетенції Держфінпослуг не належить.

 

Заступник голови В. Левченко

КОМЕНТАР

 

Див. на с. 32–34 цього номера газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі