Теми статей
Обрати теми

Податковий кодекс: роз’яснення будівельних термінів

Редакція ББ
Лист від 20.12.2010 р. № 22-22/3620/0/6-10

Податковий кодекс: роз’яснення будівельних термінів

 

Лист Мінрегіонбуду від 20.12.2010 р. № 22-22/3620/0/6-10

 

<...>

Щодо поняття «нерухоме майно»

Визначення належності об'єкта до нерухомого або рухомого майна у відносинах, пов'язаних з

виникненням, переходом та припиненням права власності на ці об'єкти, не відноситься до компетенції Мінрегіонбуду. Разом з тим, зазначаємо, що розроблення проектів законів та інших нормативно-правових актів, що стосуються відносин між громадянином і державною владою, цивільного законодавства, відноситься до компетенції Мін'юсту згідно з положенням про Міністерство юстиції України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2006 № 1577.

 

Щодо поняття «невелика житлова площа»

Проектоване житло за рівнем комфорту та соціальної спрямованості поділяється на дві категорії: І — житло з нормованими нижніми і не нормованими верхніми межами площ квартир та одноквартирних житлових будинків та II — житло з нормованими нижніми і верхніми межами площ квартир, так зване економічне житло.

II категорією житла встановлено раціональні та економічні вимоги до архітектурно-планувальних рішень та інженерного обладнання житлових будинків за мінімальними та оптимальними стандартами житлових будинків за рівнем санітарно-гігієнічного комфорту, які відповідають прийнятим сьогодні підходам як до проектування житла соціального, призначеного для тимчасового проживання, так і до проектування доступного житла для постійного проживання.

Економічне житло (доступне та житло соціального призначення) для громадян, які потребують поліпшення житлових умов за допомогою державної підтримки, може формуватися на основі допустимого рівня комфорту, який відповідає планувальним і вартісним показникам чинних будівельних норм ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» проектування житла II категорії та Зміною № 1 до них, які узгоджені МОЗ України та затверджені в установленому порядку.

У зазначеному нормативному документі наведено таблицю 1 «Типи квартир і їх площі залежно від кількості житлових кімнат» з типами квартир та їх мінімальними і максимальними площами для нового будівництва.

 

Щодо поняття «будівля для літнього (сезонного) використання»

Забудова нових і реконструкція існуючих територій садівницьких поселень здійснюється згідно з

ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень», яким зокрема визначено поняття садового будинку.

Садовий будинок — будівля для літнього (сезонного) використання, яка в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам установленим для житлових будинків.

 

Щодо поняття «доступне житло»

Механізм будівництва доступного житла унормовано статтею 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», де, зокрема, дано визначення поняття доступного житла.

Доступне житло — збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири.

Згідно із зазначеним Законом,

державна підтримка будівництва доступного житла полягає у сплаті державою 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або наданні пільгового іпотечного житлового кредиту в уповноваженому банку громадянам, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства (тобто перебувають на квартирному обліку), за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів.

Крім того, доступне житло має відповідати архітектурно-планувальним і технічним вимогам, що встановлюються державними будівельними нормами з обов'язковим урахуванням вимог до енергозбереження.

Отже, при визначенні «доступного житла» необхідно враховувати:

— архітектурно-планувальні і технічні параметри такого житла: виділення коштів державного та/або місцевих бюджетів для надання громадянам державної підтримки;

— надання такого житла виключно громадянам, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства (тобто перебувають на квартирному обліку).

 

Заступник міністра І. Соколов

 

КОМЕНТАР

 

Лист Мінрегіонбуду від 20.12.2010 р. № 22/3620/0/6-10

може бути корисний тим, що визначає та уточнює деякі важливі формулювання Податкового кодексу. Проаналізуємо ці роз’яснення докладніше:

Перша частина

листа присвячена роз’ясненню деяких категорій, пов’язаних з податком на нерухоме майно, який буде запроваджений у практику оподаткування згодом.

Відповідно до

п.п. 265.1.1 Податкового кодексу платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Мінбуд у

листі уникає наведення визначення поняття «нерухоме майно», тому платники податків можуть за відповіддю звернутися до ч. 1 ст. 181 Цивільного кодексу:

«

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення».

У

листі також пояснюється зміст деяких елементів, що допомагають зрозуміти термін «об’єкти житлової нерухомості». Визначення цього терміна міститься в п.п. 14.1.129 Податкового одексу:

«

об’єкти житлової нерухомості — будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Об’єкти житлової нерухомості поділяються на такі типи:

а) житловий будинок — будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості;

б) житловий будинок садибного типу — житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;

в) прибудова до житлового будинку — частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;

г) квартира — ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання;

ґ)

котедж — одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;

д) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах — ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів;

е)

садовий будинок будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків;

є)

дачний будинок — житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку».

Роз’яснення, які відносяться до формулювань «

будинок для літнього (сезонного) використання» та «садовий будинок», у цілому відповідають критеріям ДБН.

Не дуже конкретними видаються пояснення

листа Мінрегіонбуду щодо формулювання «невелика житлова площа». Цей елемент має стосунок до визначення категорії «котедж».

Зауважимо, що «котеджі» не є ані садовими, ані дачними будинками, а отже, можуть набути статусу «

об’єкта житлової нерухомості» лише в тому випадку, коли вони будуть віднесені до житлового фонду.

Друга частина

листа роз’яснює поняття, які пов’язані з визначенням доступного житла, а відтак і з відповідними податковими пільгами.

Податок на доходи фізичних осіб не нараховується із суми державної підтримки на будівництво чи придбання

доступного житла, яка надається платнику податку відповідно до законодавства (п.п. 165.1.34 Податкового кодексу).

Відповідно до

п.п. 166.3.8 Податкового кодексу включаються до податкової ПДФО-знижки суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Згідно з

п. 197.15 Податкового кодексу звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти.

Лист Мінрегіонбуду

з метою визначення категорії «доступне житло» звертається до частин першої, другої та дев’ятої статті 4 Закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва».

З висновками фахівців Мінрегіонбуду, які наведені в

листі, важко не погодитися. Утім, слід зауважити, що наразі головна проблема полягає в тому, що чинне законодавство, на жаль, чітко не визначає «архітектурно-планувальні та технічні вимоги до доступного житла».

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі