Теми статей
Обрати теми

Важливі будівельні терміни в роз’ясненнях Мінрегіонбуду

Редакція ББ
Лист від 20.12.2010 р. № 22-22/3622/0/6-10

Важливі будівельні терміни в роз’ясненнях Мінрегіонбуду

 

Лист Мінрегіонбуду від 20.12.2010 р. № 22-22/3622/0/6-10

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України розглянуло <...> звернення щодо тлумачення деяких термінів нормативних документів і з питань своєї компетенції повідомляє.

1. Поняття «несучі, огороджувальні або сполучені (несуче-огороджувальні) конструкції» нормативно-правовими актами не визначено.

Терміни «несучі конструкції», «огороджувальні конструкції» застосовуються у багатьох нормативних документах (ДБН 13.2.6-31:2006 «Теплова ізоляція будівель», ДБН В.2.6-33:2008 «Конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування, улаштування та експлуатації» тощо).

Згідно з уставленою практикою, несучі конструкції — це будівельні конструкції, що становлять несучий остов (каркас) будинку або споруди, забезпечуючи їх надійність і довговічність. Несучі конструкції сприймають основні навантаження (власну масу, масу устаткування, людей, снігу, напір вітру, тиск ґрунту на підземні частини будинку або споруди тощо) і передають їх на основу.

Огороджувальні конструкції — будівельні конструкції, що обмежують об'єм будівлі або споруди, розділяють його на окремі приміщення та призначені для захисту приміщень від температурних дій, вітру, вологи, шуму, радіації тощо.

2. В нормативних та правових актах термін «будівельний майданчик» не визначено.

ДБН А.3.1-5-96 «Управління, організація і технологія. Організація будівельного виробництва» встановлено загальні вимоги до організації будівельного виробництва при будівництві, зокрема і до організації будівельних майданчиків.

За уставленою практикою, будівельний майданчик — це територія, на якій споруджується будинок, розташовано тимчасові споруди (склади, розчинні вузли, прохідні тощо), під'їзні дороги, а також місця для складання різних будівельних матеріалів.

3. Терміни «будівельний, складальний або монтажний об'єкт» в нормативно-правовій базі відсутні.

ДБН А.2.2-3-2004 «Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва» визначено поняття «об'єкт будівництва» як окремий будинок або споруда (з усім устаткуванням, яке до них відноситься, інструментом і реманентом, галереями, естакадами, внутрішніми інженерними мережами водопостачання, каналізації, газопроводу, теплопроводу, електропостачання, радіофікації, підсобними і допоміжними надвірними будівлями, благоустроєм та іншими роботами і витратами), на будівництво, реконструкцію яких повинні бути складені окремо проект і кошторис.

4. Згідно зі статтею 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до об'єктів благоустрою населених пунктів належать:

1) території загального користування:

а) парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки — пам'ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

б) пам'ятки культурної та історичної спадщини;

в) майдани, площі, бульвари, проспекти;

г) вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

ґ) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000 деякі об'єкти благоустрою, зокрема парки, майдани, площі, вулиці, дороги тощо відносяться до споруд інженерного призначення.

5. Нормативно-правовою базою поняття «громадські будівлі і споруди» не визначено.

Разом з тим, у Державному класифікаторі будівель та споруд ДК 018-2000, який затверджено і введено в дію наказом Держстандарту України від 17.08.2000 № 507, наведено тлумачення термінів:

«Споруди

— це будівельні системи, пов'язані з землею, які створені з будівельних матеріалів, напівфабрикатів, устаткування та обладнання в результаті виконання різних будівельно-монтажних робіт.

Будівлі

— це споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення устатковання, тварин, рослин, а також предметів».

Крім того, в ДБН В.2.2-9-2009 «Громадські будинки і споруди. Основні положення» (які з 1 жовтня 2010 року введене в дію наказом Мінрегіонбуду), вживається термін «громадські будинки та споруди». Додатком А зазначеного нормативу наведено основні групи

будинків та приміщень громадського призначення.

6.

Господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження належать до земель сільськогосподарського призначення. Зазначені поняття використовуються в різних документах організацій агропромислового комплексу, тому за питань визначення даних термінів пропонуємо звернутись до профільного центрального органу виконавчої влади.

7. Згідно з чинним СНиП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондиционирование»

«отопление — поддержание в закрытых помещениях нормируемой температуры со средней необеспеченностью 50 ч/г (рус. «часов в год». — Прим. ред.)».

 

Заступник міністра І. Соколов

 

Коментар

 

Лист

, що коментується, роз'яснює значення деяких термінів, які не визначені нормативно-правовими актами, але часто використовуються в будівництві. До цих термінів віднесено такі: «несучі конструкції», «огороджувальні конструкції» та «сполучені несучо-огороджувальні конструкції», «будівельний майданчик», «будівельний, складальний або монтажний об'єкт». Тлумачення названих вище термінів згідно з усталеною практикою наведене в листі та пропонується використовувати в такому вигляді.

Лист

також визначає перелік об'єктів благоустрою, які можна віднести до споруд інженерного призначення. До них віднесено, зокрема, парки, площі, майданчики, вулиці, дороги тощо. Повного переліку споруд інженерного призначення (крім об'єктів благоустрою) лист, що коментується, не містить.

Пункт 5 листа

, що коментується, присвячено тлумаченню терміна «громадські будинки та споруди», і якщо окремо терміни «будинки» і «споруди» визначено в нормативно-правових актах (ДК 018-2000), то термін «громадські будинки та споруди» законодавчо не визначено. Проте слід зауважити, що основні групи громадських будинків та споруд наведено в додатку А до ДБН В.2.2-9-2009. Цей документ хоча й використовує поняття «громадські будинки та споруди», але також не дає йому визначення.

З приводу тлумачення понять «господарські шляхи і прогони», «полезахисні лісові смуги», «інші захисні насадження»

лист, що коментується, відсилає до профільного (з цього питання) сільськогосподарського міністерства, роз'яснення якого поки що відсутні. Законодавчо визначено лише поняття «захисні ліси». Постанова КМУ від 16.05.2007 р. № 733 до категорії захисних лісів відносить лісові ділянки, що виконують функцію захисту навколишнього природного середовища та інженерних об'єктів від негативного впливу природних та антропогенних факторів.

Також л

ист, що коментується, підкреслює, що поняття «опалення» визначено СНиП 2.04.05-91.

 

Ірина Басова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі