Теми статей
Обрати теми

Як правильно забезпечити працівників засобами індивідуального захисту і спецодягом

Редакція ББ
Стаття

Як правильно забезпечити працівників засобами індивідуального захисту і спецодягом

Ірина Басова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Олег Саєнко, консультант

 

Засоби індивідуального захисту в будівництві — необхідна запорука безпеки здоров'я, а інколи й життя. Більшість робіт, що здійснюються у процесі будівництва, небезпечні не лише відповідно до закону, а й насправді. І якщо використанням робочих рукавиць можна знехтувати (інколи, дуже рідко), то без каски по будівельному майданчику краще не ходити!

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 12.10.1971 р.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII.

Положення № 53

— Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03.2008 р. № 53.

Норми № 126

— Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у будівельному виробництві, затверджені наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 17.05.2004 р. № 126.

Норми № 62

— Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затверджені наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16.04.2009 р. № 62.

Норми № 298

— Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим на підприємствах промисловості будівельних матеріалів, затверджені наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 11.12.2007 р. № 298.

Типові норми № 207

— Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту, затверджені наказом Держнаглядохоронпраці України від 20.10.1998 р. № 207.

Технічний регламент

— Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затверджений постановою КМУ від 27.08.2008 р. № 761.

 

Згідно зі

ст. 8 Закону про охорону праці та ст. 163 КЗпП спеціальним взуттям, спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту (далі — ЗІЗ) необхідно безоплатно та в межах установлених норм1 забезпечувати працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих метеорологічних умовах. Також ЗІЗ необхідно видавати працівникам, які залучаються до разових робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо.

1 Для різних категорій працівників у різних сферах діяльності встановлено окремі Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам.

 


Положення № 53

<...>

Засіб індивідуального захисту

— спорядження, що призначається для носіння користувачем та/або забезпечення його захисту від однієї або кількох видів небезпеки для життя чи здоров'я.

<...>


 

При цьому роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці та колективним договором. У разі передчасного зносу цих засобів не з вини працівника роботодавець зобов'язаний замінити їх за свій рахунок. А в разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту за свої гроші роботодавець мусить компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором. Крім того, відповідно до колективного договору роботодавець може додатково, понад установлені норми, видавати працівнику певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.

Питання забезпечення працівників спецодягом і спецвзуттям регулюються

Положенням № 53. Згідно з Положенням № 53 ЗІЗ працівникам видаються безплатно відповідно до ГОСТ 12.4.011-89 «Система стандартов безопасности труда. Средства защиты работающих. Общие требования и классификация». Зазначені норми визначають для роботодавця обов'язковий мінімум безплатної видачі засобів індивідуального захисту. Крім того, Положення № 53 враховує основні вимоги Директиви Ради Європейського Економічного Співтовариства від 30 листопада 1989 року 89/656/ЄЕС «Про мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці».

ЗІЗ видаються працівникам тих професій та посад, які передбачено Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, або відповідними галузевими нормами, запровадженими на підставі типових. ЗІЗ видаються працівникам відповідно до встановлених норм і строків носіння незалежно від форми власності та галузі виробництва, до якої належать ці виробництва, цехи, дільниці та види робіт. Спеціально для будівельного виробництва затверджені

Норми № 126, використовуються Норми № 62, Норми № 298, Типові норми № 207 і, за необхідності, можуть також використовуватися спеціальні норми для професій, не зазначених у названих вище документах, але наявних у штатному розписі підприємства.

З урахуванням специфіки будівельного виробництва, вимог технологічних процесів та нормативних актів з охорони праці, за умовами колективного договору працівникам можуть видаватися спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту понад передбачені норми. Оскільки спеціальний одяг і взуття мають забезпечувати нормальний тепловий стан працівників та сприяти збереженню їх працездатності, з урахуванням умов праці та особливостей виробництва працівникам можуть видаватися

сучасніші та зручніші види спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, ніж передбачені відповідними нормами.

При визначенні потреби в ЗІЗ роботодавець повинен передбачати спеціальний одяг і спеціальне взуття окремо для чоловіків та жінок, указуючи найменування ЗІЗ, ураховуючи їх моделі, найменування нормативних документів, призначення ЗІЗ за захисними властивостями, розмір і зріст, а для захисних касок і запобіжних поясів — ще й типорозміри. А якщо існування більше одного шкідливого та/чи небезпечного виробничого фактора робить необхідним для працівника носіння одночасно більше одного ЗІЗ, то вони повинні бути сумісними та ефективними проти існуючої небезпеки.

В окремих випадках, ураховуючи особливості виробництва, роботодавець може за погодженням з профспілковою організацією підприємства замінювати деякі ЗІЗ на аналогічні за захисними властивостями. Але заміна одних видів спеціального одягу та спеціального взуття іншими не повинна погіршувати їх захисні властивості та умови праці для користувача.

Придбання ЗІЗ здійснюється у суб'єктів господарювання, які виробляють або реалізують продукцію відповідно до чинного законодавства, за умови, що ЗІЗ, які закуповуються, мають позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікат відповідності чи свідоцтво про визнання відповідності та відповідають вимогам

Технічного регламенту. Роботодавець повинен забезпечити приймання і перевірку ЗІЗ, що надходять на підприємство, на їх відповідність вимогам нормативних документів (ДСТУ, ГОСТ, ТУ), для чого створюється комісія з представників адміністрації, профспілкової організації підприємства або уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці (за відсутності профспілок). У випадку невідповідності спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ вимогам нормативно-технічної документації роботодавець повинен замінити неякісні ЗІЗ або повернути їх постачальнику відповідно до укладеного договору.

ЗІЗ, що видаються працівникам, є власністю підприємства, обліковуються як інвентар та підлягають обов'язковому поверненню при звільненні, переведенні на тому самому підприємстві на іншу роботу, для якої видано засоби індивідуального захисту, не передбачені нормами, а також після закінчення строків їх носіння — замість отримуваних нових ЗІЗ. Працівнику можуть видаватися два комплекти спецодягу на два строки використання залежно від умов праці та можливості обслуговування ЗІЗ. Ще роботодавець зобов'язаний організувати заміну або ремонт спеціального одягу і спеціального взуття, що стали непридатними до закінчення встановленого строку носіння з не залежних від працівника причин. У разі зникнення ЗІЗ у встановлених місцях їх зберігання або псування ЗІЗ із не залежних від працівника причин роботодавець

зобов'язаний видати йому інші придатні для використання спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту.

Якщо працівник самостійно придбаває засоби ЗІЗ, то роботодавець зобов'язаний компенсувати працівнику витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушено і працівник був змушений придбати їх за власні кошти. За відсутності документів, що підтверджують ціну, компенсація витрат здійснюється за роздрібними цінами підприємства-виробника. Вартість ЗІЗ уточнюється бухгалтерією підприємства, а якщо витрати перевищують роздрібні ціни, компенсацію різниці може бути виплачено, якщо це застережено в колективному договорі.

Засоби індивідуального захисту, що були в користуванні, можуть бути видані іншим працівникам тільки після прання, хімчищення, дезинфекції та ремонту. Строк носіння таких ЗІЗ залежно від ступеня їх зношеності встановлюється роботодавцем за погодженням з уповноваженим трудового колективу з питань охорони праці та профспілками.

Строки носіння чергових ЗІЗ у кожному конкретному випадку залежно від характеру роботи і умов праці працівників установлюються роботодавцем за погодженням з уповноваженим трудового колективу з питань охорони праці та профспілками. При цьому строки носіння чергових ЗІЗ не повинні бути коротшими порівняно зі строками носіння таких самих видів ЗІЗ, що видаються в індивідуальне користування згідно з відповідними нормами.

Зауважимо, що строки носіння спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлені календарними та обчислюються з дня їх фактичної видачі працівникам. Спеціальний одяг і спеціальне взуття, повернені працівниками до закінчення строків носіння, але ще придатні для використання, мають бути відремонтовані та використані за призначенням, а непридатні для носіння — списані.

Робітникам, які суміщають професії або постійно виконують суміщувані роботи, у тому числі і в комплексних бригадах, крім засобів індивідуального захисту, що видаються їм за основною професією, має бути залежно від виконуваних робіт додатково видано й інші види спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, передбачені чинними нормами для суміщуваної професії, з тими самим строками носіння.

Видача працівникам та повернення ними спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту повинні обліковуватися в особовій картці за формою, зазначеною в

додатку 1 до Положення № 53 (див. приклад).

 

Приклад.

Працівнику ТОВ «Метиз» (зварнику) в особисте користування за встановленою нормою видано засоби індивідуального захисту для проведення зварювальних робіт: костюм бавовняний з вогнезахисним просоченням (строк служби — 1 рік, вартість — 250 грн.), захисні окуляри (строк служби — до зносу, вартість 55 грн.) рукавиці брезентові (строк служби — 2 міс., вартість — 18 грн.). Факт видачі ЗІЗ зафіксовано в Особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту (див. с. 44) .

 

 

ОСОБИСТА КАРТКА ОБЛІКУ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ,
СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ
ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ (ЗІЗ) № 24

ТОВ «Метиз»


(підприємство)

 

Особиста картка № 24

Обліку спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ

Прізвище

Васильєв

Стать

Ч

Ім'я

Петро

Зріст

178 см

По батькові

Степанович

Розмір

 

Табельний №

00107

одягу

46

Цех, дільниця

№ 2

взуття

43

Професія

Електрогазозварник

головного убору

52

 

Передбачено Нормами безоплатної видачі ЗІЗ (Планом заходів)

Найменування
спецодягу,
спецвзуття
та інших ЗІЗ

Параграф Норм
безоплатної видачі ЗІЗ (пункт Плану
заходів)

Одиниця виміру

Кількість

Строк носіння
(місяців)

Костюм бавовняний з вогнезахисним
просоченням

П. 13 Норм № 126

шт.

1

12

Окуляри захисні

П. 13 Норм № 126

шт.

1

До зносу

Рукавиці брезентові

П. 13 Норм № 126

пара

1

2

 

ВИДАЧА І ПОВЕРНЕННЯ СПЕЦОДЯГУ, СПЕЦВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗІЗ

Найменування
спецодягу,
спецвзуття та інших ЗІЗ

Код (номенклатурний)

Видано

Повернуто

дата

кількість

% придатності

розписка в одержанні

дата

кількість

% придатності

розписка про повернення

розписка комірника про одержання

Костюм бавовняний з вогнезахисним
просоченням

0052

17.01.11

1

100

Васильєв

 

 

 

 

 

Окуляри захисні

0061

17.01.11

1

100

Васильєв

 

 

 

 

 

Рукавиці брезентові

0108

17.01.11

1

100

Васильєв

 

 

 

 

 

 

Перелік робіт у будівельному виробництві, для яких необхідне використання того чи іншого виду ЗІЗ, та орієнтовний перелік самих ЗІЗ наведемо у вигляді витягу з

додатка 3 до Положення № 53.

 

 


Додаток 3

до Положення № 53

(витяг)

 

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК РОБІТ, ЯКІ ВИМАГАЮТЬ ЗАСТОСУВАННЯ
 ВІДПОВІДНИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

1. Захист голови (черепу) (засоби захисту голови)

Захисні каски, шоломи:

— будівельні роботи, роботи з реконструкції або знесення будівель, особливо роботи над, під або поблизу риштовання та на підвісних робочих місцях, монтаж і демонтаж опалубки, роботи з переміщення вантажів, складання конструкцій та встановлення устаткування;

— роботи на металоконструкціях мостів, будівель та гідротехнічних споруд; щоглах, вежах, доменних печах, металургійних заводах і прокатних станах, трубопроводах великого діаметру, котельних, електростанціях та у великих ємностях;

— роботи в ямах, траншеях, шурфах, колодязях, шахтах, тунелях;

— земельні та гірничі роботи;

<...>

— роботи з гайковертами, іншим механізованим інструментом для скріплення;

— роботи поблизу ліфтів, підйомних механізмів, кранів і конвеєрів;

<...>

— окремі інші види робіт, де є можливість ураження голови.

2. Захисне (спеціальне) взуття (спецвзуття)

Спецвзуття без проколозахисної прокладки:

— роботи на мостах, будівельних конструкціях і гідротехнічних спорудах, щоглах, вежах, металургійних заводах та прокатних станах, трубопроводах великого діаметра, котельних, електростанціях та у великих ємностях;

— роботи під час будівництва печей, встановлення систем підігріву та вентиляції, складання металоконструкцій;

— роботи під напругою;

— роботи ремонтно-відбудовчі та з технічного обслуговування;

<...>

— формувальні роботи у керамічній і будівельній промисловості;

<...>

Спецвзуття з проколозахисною прокладкою:

— підготовчі будівельні роботи та закладення фундаментів, шляхові роботи;

— будування помостів;

— демонтаж каркасних конструкцій;

— роботи з бетоноукладання та з залізобетонними блоковими конструкціями, включаючи їх монтаж і зачистку;

— роботи на складських майданчиках і складах;

— роботи на дахах промислових і житлово-господарських об'єктів.

Спецвзуття з каблуками та/чи на платформі і з проколостійкою підошвою:

— роботи на дахах промислових та житлово-господарських об'єктів;

— покрівельні роботи.

<...>

3. Захист обличчя та очей

Захисні окуляри, лицеві щитки чи екрани:

— зварювальні роботи;

<...>

— роботи з гайковертами, іншим механізованим інструментом для скріплення;

<...>

— роботи з абразивним інструментом (різання, заточення, обдирання, шліфовка);

— роботи з кислотами та їдкими розчинами, з речовинами, що запобігають корозії, дезінфекція;

— роботи з аерозолями;

<...>

4. Захист органів дихання (засоби захисту органів дихання)

Фільтрувальні й ізолювальні засоби захисту (протигази, респіратори тощо):

<...>

— роботи пов'язані з розпилюванням фарб та лаків;

<...>

— роботи, пов'язані з застосуванням готових пиловидних матеріалів;

— роботи поблизу кранів, плавильних печей, ковшів, де може бути пил;

— роботи, пов'язані з виробництвом і транспортуванням будівельних сумішей;

— роботи, пов'язані з електричним газовим зварюванням та різанням металів;

<...>

— роботи з кислотами, електролітами та їдкими розчинниками;

5. Захист органів слуху

Навушники, вкладиші для вух, шумозахисні шоломи:

<...>

— роботи з пневматичним інструментом, перфораторами;

— роботи з експлуатації та обслуговування насосного устатковання;

— роботи з копрами для забивання палій;

<...>

6. Захист тіла та рук

Захисний (спеціальний) одяг (костюми, халати, фартухи, пояси, наплічники, наколінники, налокітники, нарукавники, напульсники, рукавиці, рукавички):

<...>

— роботи під електричною напругою;

— роботи поблизу джерел тепла, де відчувається спека;

— роботи з віброінструментом;

<...>

Вогнестійкий захисний одяг:

<...>

— роботи зі зварювання в просторово обмежених місцях.

<...>

Шкіряні фартухи:

— для зварювання;

<...>

Рукавиці та рукавички:

— зварювальні роботи:

— рукавички для тримання шпилястих предметів та іншої техніки, при небезпеці затягування рукавиць у механізми;

— робота з кислотами та їдкими розчинами.

<...>

Спецодяг, який захищає від непогоди:

— робота на відкритому повітрі, в дощ чи холод.

Світловідбиваючий (світлоповертаючий) одяг:

— там, де треба чітко бачити працівників (у небезпечних робочих зонах, де рухається транспорт, підйомні механізми тощо).

7. Захисні підвісні системи (засоби захисту від падіння з висоти):

— роботи на риштованнях;

— монтажні роботи;

— роботи на щоглах, висотних спорудах, підвісних лініях електропередач;

— роботи в кабінах кранів;

— роботи на високих стелажах складів по укладенню та зніманню устаткування;

— роботи на висоті з використанням спеціальних страхувальних засобів;

— роботи в колодязях, шахтах, каналізаційних системах.

8. Захист шкіри — дерматологічні засоби:

— нанесення покривальних матеріалів (ґрунтовок, фарб, інших покриттів);

<...>

 

 

Продовження Додатка 3

до Положення № 53

(витяг)

 

Орієнтовний перелік засобів індивідуального захисту:

для захисту голови:

— захисні каски та шоломи, які використовуються на будівельних майданчиках:

для захисту органів слуху:

— вкладиші для вух та аналогічні засоби;

— звукозахисні шоломи;

— протишумові навушники, які можуть кріпитися до шоломів;

— протишумові захисні пристрої з електронним приймачем;

— протишумові захисні пристрої з телефонним зв'язком;

для захисту очей і обличчя:

— захисні окуляри;

— екрани для обличчя;

— маски та щитки для дугового зварювання (такі, що тримають руками або кріпляться за допомогою стрічок на голові або прикріплюються до захисних шоломів);

для захисту органів дихання — протипилові, протигазові та протиаерозольні фільтрувальні пристрої:

— ізолювальні пристрої з подаванням повітря;

— фільтрувальні пристрої;

— засоби захисту органів дихання зі знімною маскою зварника;

для захисту рук, плеча та передпліччя:

— наплічники;

— налокітники;

— нарукавники;

— назап'ясники для важкої праці;

рукавички, які захищають від:

— механічних ушкоджень;

— хімікатів;

— для електриків і від спеки;

— напалечники;

— захисні рукавиці;

— безпальчикові рукавички;

для захисту ніг та стегон:

— взуття з додатковим захистом пальців від удару;

— вібростійке взуття, черевики та чоботи;

— антистатичне взуття, черевики та чоботи;

— електроізолююче взуття, черевики та чоботи;

— захисні черевики для роботи з ланцюговими пилками;

— змінні підошви (тепло-, потостійкі або проколостійкі);

— знімні шипи (для криги, снігу та слизької підлоги);

— наколінники;

для захисту шкіри:

— захисні креми та мазі;

для захисту тулуба і живота:

— захисні пальта, жакети та фартухи, халати, які забезпечують захист від механічних пошкоджень (порізів, проколів, розплавлення);

— пояси;

для захисту всього тіла:

— оснащення, призначене для попередження падіння;

— утримувальне та страхувальне обладнання (повне оснащення з усім приладдям);

— гальмівні пристрої, які гасять кінетичну енергію (повне оснащення з усім приладдям);

— страхувальні засоби (запобіжні пояси);

— захисний одяг (спецодяг);

— захисний одяг від механічних пошкоджень (проколювання, різання);

— утеплений одяг;

— пилонепроникний одяг;

— газонепроникний одяг;

— сигнальний одяг флуоресціюючий, світловідбиваючий (світлоповертаючий) одяг та доповнення до нього (пов'язки, рукавиці тощо);

<...>


App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі