Теми статей
Обрати теми

«Перехідні» штрафи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

«Перехідні» штрафи

 

Які штрафи мають застосовуватися до тих порушень, які було допущено до 01.01.2011 р., але виявлено після цієї дати, або, наприклад, виявлено до 01.01.2011 р., але податкове повідомлення-рішення виписане після цієї дати?

 

Одна з позицій полягає в тому, що визначальне значення повинен мати момент винесення рішення про застосування штрафної санкції: оскільки

Закон № 2181 на момент прийняття рішення вже не діє, застосуванню підлягають санкції, передбачені Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК). Саме цієї позиції дотримується ДПАУ.

Супротивники подібних висновків указують на те, що:

1) надання зворотної дії нормативним актам можливе тільки в разі пом'якшення або скасування відповідальності. Оскільки

ПК таких заходів не передбачає, застосовувати його положення до порушень, що мали місце до 01.01.2011 р., немає підстав;

2) однак при цьому слід ураховувати, що більшість порушень податкового законодавства мають триваючий характер, тому санкції мають визначатися відповідно до того законодавства, яке є чинним на момент припинення такого порушення.

Штрафи в розмірі 1 грн.

Згідно з п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПК штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються в розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення .

Найістотніше запитання, яке тут виникає:

чи будуть порушення, допущені до 01.01.2011 р., але виявлені після цієї дати і до 30.06.2011 р., каратися штрафами в розмірі 1 грн.?

На нашу думку, стосовно таких порушень (навіть якщо вони мають триваючий характер) скористатися «амністуючим»

п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПК не вдасться.

Перш за все самі податківці виходять з того, що під вчиненням триваючого порушення потрібно розуміти початок його вчинення.

Крім того, такий висновок узгоджується із самою ідеєю запровадження норми про застосування штрафів у розмірі 1 грн.: законодавець дає платникам податків півроку для того, щоб звикнути до нових вимог податкового законодавства. За порушення, які було вчинено ще за старого законодавства, підстав для звільнення від відповідальності немає.

І навпаки —

штраф у розмірі 1 грн. застосовується до всіх порушень, допущених у період з 1 січня по 30 червня 2011 року, навіть якщо їх буде виявлено пізніше.

Водночас слід звернути увагу, що санкції за певні порушення, передбачені

ПК, значно збільшуються, якщо такі порушення вчинено повторно протягом певного періоду часу або втретє і більше.

Крім цього, відповідно до

п. 6 підрозділу 10 розділу ХХ ПК не застосовуються фінсанкції до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за результатами діяльності у II та III календарних кварталах 2011 року.

У цьому випадку йдеться про визначення податкових зобов'язань у податковій звітності за результатами II та III кварталів, а не допущені у II та III кварталах (тобто, наприклад, за заниження податкового зобов'язання в декларації з податку на прибуток за III квартал 2011 року штрафу бути не повинно).

Пеня за заниження податкового зобов'язання, допущене в 2010 році та виявлене у 2011 році

. Нововведення ПК — нарахування пені не лише на суму податкового боргу, а й на суму заниження податкового зобов'язання, починаючи з того дня, коли було допущено таке заниження.

Наприклад, якщо заниження, допущене в жовтні 2010 року, буде виявлено за результатами перевірки в лютому, в такому разі підприємство, сплачуючи суму податкового зобов'язання і штраф, зазначені в податковому повідомленні-рішенні, має сплатити й пеню, самостійно розраховану виходячи зі 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на день заниження.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі