Теми статей
Обрати теми

«Новітні технології» та «непродуктивний відплив капіталів» у роз’ясненнях Держінвестицій

Редакція ББ
Лист від 08.12.2010 р. № 2526/03-05-1-04

«Новітні технології» та  «непродуктивний відплив капіталів» у роз’ясненнях Держінвестицій

 

Лист Держінвестицій від 08.12.2010 р. № 2526/03-05-1-04

 

Державне агентство України з інвестицій та розвитку <...> щодо визначення в законодавстві України термінів «нові технології» та «непродуктивний відплив капіталів» <...> повідомляє наступне.

 

Щодо терміна «нові технології»

У законодавстві України визначення терміна «нові технології» відсутнє.

Разом з цим Закон України «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій» від 14.09.2006 р. № 143-V містить визначення терміна «високі технології». Відповідно до вказаного Закону «високі технології» це технології, які розроблені на основі новітніх наукових знань, за своїм технічним рівнем перевищують кращі вітчизняні та іноземні аналоги і спроможні забезпечити передові позиції на світовому ринку наукомісткої продукції.

Також Критерії ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, затверджені наказом Державного комітету фінансового моніторингу України від 03.08.2010 р. № 126, містять визначення терміна «новітні технології», згідно з яким це технологічні рішення, які забезпечують проведення операцій та/або надання послуг без безпосереднього контакту з клієнтом та не забезпечені засобами захисту інформації на змінних носіях інформації.

 

Щодо терміна «непродуктивний відплив капіталів»

У законодавстві України визначення терміна «непродуктивний відплив капіталів» відсутнє.

У той же час Тимчасова методика комплексної оцінки обсягів непродуктивного відпливу (вивезення) фінансових ресурсів за межі України, затверджена наказом Мінекономіки від 05.05.2008 р. № 149, містить визначення терміна «непродуктивний відплив (вивезення) фінансових ресурсів», як переміщення через державний митний кордон активів (коштів), що походять з джерел в економіці даної країни, а також розміщення за кордоном активів, що належать її резидентам (незалежно від країни походження ресурсів), якщо з переміщених сум не були сплачені податки або всередині держави існує дефіцит інвестицій, який перевищує припустиму граничну межу.

Крім того, вказана Методика містить визначення термінів форми, схеми та способи відпливу (вивезення) фінансових ресурсів.

Також повідомляємо, що за дорученням Кабінету Міністрів України Держінвестицій розробило концепцію Державної цільової економічної програми розвитку інвестиційної діяльності на 2011 — 2015 роки, яку було затверджено Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 р. № 1900-р.

На сьогодні триває розробка Державної цільової економічної програми. Реалізація поставлених програмою завдань дозволить суттєво поліпшити інвестиційний клімат України, в тому числі шляхом удосконалення законодавчої бази здійснення інвестиційної діяльності.

 

Заступник Голови М. Стеблинський

 

Коментар

 

Лист

, що коментується, роз'яснює сутність двох понять: «новітні технології» та «непродуктивний відплив капіталів». У законодавстві України визначення цих двох термінів відсутні.

Стосовно першого поняття, яке, до речі, використовується в

Податковому кодексі України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, лист, що коментується, виділяє два терміни, визначені законодавством, які, можливо, повинні служити синонімами терміна «нові технології». Це термін «високі технології», визначений у Законі про держрегулювання діяльності у сфері трансферу технологій , і термін «новітні технології», наведений у Критеріях ризику легалізації доходів № 126. Незважаючи на те, що ці два поняття наведено в листі як аналогічні, насправді вони такими не є. Судіть самі:

 

Закон України «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій» від 14.09.2006 р. № 143-V

Критерії ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, затверджені наказом Державного комітету фінансового моніторингу України від 03.08.2010 р. № 126

Високі технології — технології, які розроблені на основі новітніх наукових знань, за своїм технічним рівнем перевищують кращі вітчизняні та іноземні аналоги і спроможні забезпечити передові позиції на світовому ринку наукомісткої продукції

Новітні технології — технологічні рішення, які забезпечують проведення операцій та/або надання послуг без безпосереднього контакту з клієнтом та не забезпечені засобами захисту інформації на змінних носіях інформації

 

Прописана в законодавстві сутність цих понять абсолютно різна, так само, як і їх призначення, а

лист, що коментується, так і не дає відповіді на запитання: «Що ж таке «новітні технології»?

Для розуміння другого терміна — «непродуктивний відплив капіталів» —

лист пропонує використовувати визначення непродуктивного відпливу (вивезення) фінансових ресурсів, наведене в Тимчасовій методиці комплексної оцінки обсягів непродуктивного відпливу (вивезення) фінансових ресурсів за межі України, затвердженій наказом Мінекономіки від 05.05.2008 р. № 149. Але, як бачимо, термінологія збігається неточно. Крім того, «капітал» і «фінансові ресурси» з бухгалтерської точки зору мають прямо протилежне значення, а лист, що коментується, надає їм однакового.

Також Держінвестицій, виправдовуючись, у

листі зазначає, що триває розробка Державної цільової економічної програми розвитку інвестиційної діяльності на 2011 — 2015 роки, яка має істотно поліпшити інвестиційний клімат України, у тому числі шляхом удосконалення законодавчої бази здійснення інвестиційної діяльності.

 

Ірина Басова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі