Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість: реалії-2012

Редакція ББ
Стаття

Податок на нерухомість: реалії-2012

 

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

(далі — Податковий кодекс) набрав чинності 01.01.2011 р. У ньому все-таки наявна стаття 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Багато дискусій точилося навколо цього податку: вводити його чи не вводити, а якщо вводити, то на яку нерухомість, тощо. Тепер він стане реальністю, але з 01.01.2012 р., про що свідчить абз. 9 п. 1 розділу ХIХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу.

Отже, хто ж стане

платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Це фізичні та юридичні особи (у тому числі нерезиденти України) — власники житлової нерухомості (п.п. 265.1.1 Податкового кодексу). Зверніть увагу, що йдеться про власників саме житлової нерухомості.

У житті трапляється, що житлова нерухомість перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності. Хто в цьому випадку стає платником податку на нерухомість? Звернемося до

п.п. 265.1.2 Податкового кодексу:

 


Податковий кодекс

265.1.2. <…>

а) якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває

у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває

у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває

у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

 

Як видно з наведеної цитати, усе залежить від виду спільної власності (часткова або сумісна) і від того, чи поділено власність у натурі. Ці дані завжди є в реєстрах БТІ. До речі, саме БТІ передаватимуть податковим органам відомості про права власності на об'єкти житлової нерухомості.

Тут доречно зауважити, що

не є об'єктом оподаткування (п.п. 265.2 Податкового кодексу):

а) об'єкти житлової нерухомості, що перебувають

у власності держави або територіальних громад (їх сумісній власності);

б) об'єкти житлової нерухомості, розташовані

в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом;

в) будівлі

дитячих будинків сімейного типу;

г)

садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податків;

ґ) об'єкти

житлової нерухомості, що належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, в яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю;

д)

гуртожитки.

Тепер поговоримо про

базу оподаткування, порядок обчислення і строки сплати податку на нерухомість. Це житлова площа об'єкта житлової нерухомості. Вона обчислюється щодо кожного об'єкта окремо.

У

фізичних осіб не буде проблем з визначенням розміру податку на нерухомість. Податкові органи самостійно обчислять його на підставі даних з БТІ про житлову площу об'єкта нерухомості та надішлють власнику за місцезнаходженням цього об'єкта податкове повідомлення-рішення про суму податку. Фізична особа, отримавши таке повідомлення до 1 липня звітного року, зобов'язана сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення.

Ураховуйте, що для фізичних осіб передбачено

пільгу, що застосовується тільки на один об'єкт (на вибір) у розмірі:

— для квартири — на 120 кв. м;

— для житлового будинку — на 250 кв. м.

Інакше кажучи, для розрахунку податку на нерухомість стосовно одного з об'єктів, що перебувають у власності фізичної особи, житлова площа зменшується на 120 (250) кв. м. А за різницю в житловій площі доведеться сплатити податок. Власник квартири, де житлова площа менше 120 кв. м, чи будинку, площа якого не перевищує 250 кв. м, сплачувати податок на нерухомість щодо цього об'єкта не буде!

Цікавий момент пов'язаний з

уведенням в експлуатацію нових об'єктів житлової нерухомості. Фізичні особи — власники новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості сплачуватимуть податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Податковий орган надішле податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику після отримання з БТІ інформації про виникнення права власності на такий об'єкт (п.п. 265.7.2 Податкового кодексу).

Що стосується

юридичних осіб , то вони визначатимуть базу оподаткування самостійно на підставі документів, що підтверджують право власності, і сплачуватимуть податок на нерухомість авансовими внесками поквартально до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Звітність юридичні особи подаватимуть до 1 лютого (станом на 1 січня звітного року) у формі декларації з розбиттям річної суми податку рівними частинами поквартально.

Ставки податку

встановлюватимуться місцевими органами влади виходячи із загальної площі об'єкта житлової нерухомості. Граничні розміри ставок прив'язані до законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року:

1 %

— для квартир до 240 кв. м та житлових будинків до 500 кв. м;

2,7 %

— для інших об'єктів.

Зверніть увагу!

У разі придбання права власності (і юридичними, і фізичними особами) на об'єкт житлової нерухомості протягом року податок на нерухомість нараховуватиметься з дня виникнення права власності на такий об'єкт (п.п. 265.7.6 Податкового кодексу).

 

Шановні читачі! До 1 січня 2012 року ще є час зробити ревізію прав власності на об'єкти житлової нерухомості і, доки не пізно, переоформити їх.

 

Катерина Чурилова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі