Теми статей
Обрати теми

Договір оренди автомобіля: ЄСВ та ПДФО

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Договір оренди автомобіля: ЄСВ та ПДФО

 

Будівельне підприємство уклало два договори оренди автомобілів: з працівником підприємства та фізичною особою, яка не є підприємцем. До 01.01.2011 р. суми орендної плати, що виплачуються таким орендодавцям, обкладалися тільки ПДФО за ставкою 15 %. Внески до ПФУ та інших фондів соціального страхування на такі суми не нараховувалися і не утримувалися.

Чи змінилася ситуація щодо нарахування ЄСВ1 та ПДФО2 на суми орендної плати за такими договорами з 01.01.2011 р.?

 

Відповідно до

ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI до бази для обкладення ЄСВ потраплять договори цивільно-правового характеру (далі — договори ЦПХ) на виконання робіт (договір підряду) або надання послуг.

Договір оренди є одним з видів договорів ЦПХ.

Але! За таким договором не виконуються роботи і не надаються послуги, оскільки згідно зі ст. 759 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV за договором оренди орендодавець передає або зобов'язується передати орендарю майно в користування за плату на певний строк.

Таким чином,

із суми орендної плати , що виплачується за договором оренди як працівнику підприємства, так і фізичній особі, яка не є підприємцем, ЄСВ не справляється (не нараховується і не утримується).

Що стосується ПДФО, то згідно з положеннями

Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, який набрав чинності 01.01.2011 р., сума орендної плати включатиметься до загального оподатковуваного доходу фізичної особи та обкладатиметься ПДФО:

— із суми, що

не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року3, — за ставкою 15 %;

— із суми перевищення — за ставкою 17 %.

 

Людмила Трохименко

 

1

ЄСВ — єдиний соціальний внесок.

2

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб (докладніше про нього читайте в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 2, с. 14).

3

У 2011 році ця сума дорівнює 9410 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі