Теми статей
Обрати теми

Травма на виробництві: здаємо «статистику»

Редакція ББ
Стаття

Травма на виробництві: здаємо «статистику»

Ірина Басова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Ганна Яковлєва, консультант

 

Будівництво, мабуть, один із найбільш травмонебезпечних видів господарської діяльності. На будь-якому будівельному підприємстві обов'язково ведеться облік випадків виробничого травматизму і відповідно подається статистична звітність. І навіть якщо на вашому підприємстві таких випадків не відбувається (чого бажаємо всім), звіт за формою № 7-тнв подавати потрібно.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 13.07.2000 р. № 1929-III.

Наказ № 350

— наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 7-тнв (річна) «Звіт про травматизм на виробництві у 20__ році» від 15.09.2009 р. № 350.

Інструкція № 351

— Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 7-тнв (річна) «Звіт про травматизм на виробництві у 20__ році», затверджена наказом Держкомстату від 15.09.2009 р. № 351.

Порядок № 1112

— Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 25.08.2004 р. № 1112.

 

Згідно з

наказом № 350 органи державної статистики проводять статистичне спостереження за формою № 7-тнв «Звіт про травматизм на виробництві у 20__році» (далі — форма № 7-тнв). Звіт до органів статистики за цією формою зобов'язані подавати юридичні особи, їх філії, відділення, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи незалежно від форми власності, виду економічної діяльності та організаційно-правової форми господарювання. Звичайно, будівельні підприємства в тому числі. Зауважимо, що відокремлений підрозділ будівельного підприємства, відділений територіально від головного, може подавати звіт за формою № 7-тнв двома способами: або самостійно до відповідного органу статистики (якщо такими повноваженнями його наділило головне підприємство); або головне підприємство подає звіт, що враховує показники всіх відокремлених підрозділів. Якщо ж територіальне підприємство та відокремлені підрозділи не відділені територіально, то звіт подається лише головним підприємством.

Основним документом, згідно з яким складається та подається звіт за формою №

7-тнв, є Інструкція № 351. Згідно з цією Інструкцією при заповненні показників форми № 7-тнв використовуються документи бухгалтерського обліку, а також документи, передбачені Порядком № 1112, зокрема:

— акт за формою Н-5 «Акт (спеціального) розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася)»;

— акт за формою Н-1 «Акт № __ про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом»;

— акт за формою НПВ «Акт № _____ про нещасний випадок на підприємстві, не пов’язаний з виробництвом»;

— форма Н-2 «Повідомлення про наслідки нещасного випадку, що стався __ ______20__ р.».

Зауважимо, що звіт за формою №

7-тнв є річним та подається до 20 лютого року, наступного за звітним. У вас ще є час встигнути і вчасно здати цей звіт за 2010 рік! А щоб вам було простіше, розглянемо порядок заповнення звіту по розділах.

 

Адресна частина

Загальним правилом для всіх звітів є те, що при заповненні бланка звіту потрібно правильно зазначити всі реквізити підприємства (найменування, місцезнаходження та адресу здійснення діяльності, щодо якої подається форма звітності) та код за ЄДРПОУ. У кінці звіт має бути підписано керівником та головним бухгалтером підприємства та/або особою, відповідальною за достовірність наданої інформації, а також обов’язково має бути вказано номер телефону виконавця, факс, адресу електронної пошти юридичної особи чи відокремленого підрозділу.

Звіт потрібно заповнювати чітко та розбірливо, а виправлення обов'язково підтвердити підписом особи, яка складала звіт, із зазначенням дати внесення виправлень.

 

img 1

 

Розділ 1. Чисельність працюючих

У цьому розділі вказується кількість підприємств, уключених до звіту, і середньооблікова кількість працюючих, з обов'язковим зазначенням кількості жінок в тому числі. Дані про кількість працюючих, зазначені в цьому розділі, повинні збігатися з даними, указаними у

формі № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці» за січень — грудень1 відповідного звітного року.

1 Форма державного статистичного спостереження № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці», затверджена наказом Держкомстату від 03.08.2009 р. № 294.

Цей розділ заповнюється підприємствами, на яких не було нещасних випадків.

Нагадуємо, що

звіт за формою № 7-тнв складається та подається навіть у разі, якщо на підприємстві нещасних випадків не було.

 

Назва показників

№ рядка

Значення показника

А

Б

1

Кількість підприємств, що їх включено до звіту

1

1

Середньооблікова кількість штатних працівників, осіб

2

72

у тому числі жінки

2.1

32

 

Розділ 2. Потерпілі та нещасні випадки на виробництві

У цьому розділі наводиться інформація про потерпілих від нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, подій на підприємстві, про які складено акти за формами Н-5, Н-1 або НПВ, котрі вже згадувалися вище. Інформація про потерпілих від нещасних випадків, пов'язаних і не пов'язаних з виробництвом, наводиться в окремих графах, а дані про нещасні випадки невиробничого характеру не відображаються в цьому звіті.

Рядки цього розділу повинні містити інформацію про загальну кількість потерпілих від нещасних випадків з виділенням окремих груп потерпілих (жінки; діти до 18 років; особи у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння; потерпілі від групових нещасних випадків, тобто випадків, що сталися одночасно з двома та більше працівниками), окремо виділяється інформація про кількість потерпілих від нещасних випадків зі смертельним наслідком. Також у цьому розділі наводяться дані про кількість робочих людино-днів непрацездатності в потерпілих від нещасних випадків та дані про загальну кількість нещасних випадків, з яких виділяються групові нещасні випадки та нещасні випадки зі смертельним наслідком.

 

Назва показників

№ рядка

Травматизм на виробництві

пов’язаний з виробництвом (від нещасних випадків, оформлених актами Н-5 та Н-1)

не пов’язаний з виробництвом (від нещасних випадків, оформлених актами Н-5 та НПВ)

А

Б

1

2

Кількість потерпілих зі втратою працездатності на 1 робочий день і більше та зі смертельним наслідком — усього, осіб

1

1

у тому числі:жінки

1.1

1

діти до 18 років

1.2

особи у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння

1.3

під час групових нещасних випадків

1.4

Із рядка 1 — кількість потерпілих зі смертельним наслідком

2

у тому числі:жінки

2.1

діти до 18 років

2.2

особи у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння

2.3

під час групових нещасних випадків

2.4

Кількість людино-днів непрацездатності у потерпілих зі втратою працездатності на 1 робочий день і більше (включно з померлими), тимчасова непрацездатність яких закінчилася у звітному році

3

8

Кількість потерпілих, які частково втратили працездатність і були переведені з основної роботи на іншу на 1 робочий день і більше

4

у тому числі жінки

4.1

Кількість нещасних випадків — усього

5

1

у тому числі:групові — усього (із ряд. 5)

5.1

зі смертельним наслідком — усього (із ряд. 5)

5.2

з них групові (із ряд. 5.2)

5.2.1

 

Розділ 3. Окремі матеріальні наслідки нещасних випадків на виробництві1

1 Дані цього розділу звіту наводяться у цілих числах.

У третьому розділі наводиться інформація про окремі матеріальні наслідки нещасних випадків. Цей розділ звіту заповнюється працівниками бухгалтерії, фінансові показники відображаються у гривнях без десяткових знаків, а дані про нарахування та виплати, здійснені у звітному році, наводяться незалежно від того, коли відбулися нещасні випадки. Суми, нараховані та виплачені у звітному році, зазначаються у різних графах.

Крім коштів, витрачених підприємством на оплату потерпілим перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, інших виплат потерпілим, у цьому розділі відображається також вартість зіпсованого у зв’язку з нещасним випадком устаткування, інструменту, зруйнованих будівель, споруд та сума штрафів, сплачена посадовими особами підприємства за порушення вимог законодавства про охорону праці, пов’язаних з нещасним випадком, у тому числі його приховування.

 

Назва показників

№ рядка

Нараховано протягом звітного року

Виплачено протягом звітного року

у тому числі в рахунок погашення заборгованості минулих років

А

Б

1

2

3

Відшкодовано потерпілим, членам сімей та утриманцям померлих, грн.2 (сума рядків 1.1 і 1.2)

1

550

550

у тому числі:

 

 

 

 

за перші п’ять днів тимчасової непрацездатності, що оформлені листком непрацездатності

1.1

550

550

інші виплати потерпілим, членам сімей та утриманцям померлих, здійснені за рахунок коштів підприємства2

1.2

 

 

 

Вартість зіпсованого устаткування, зруйнованих будівель, споруд, грн.

2

 

х

х

Сума штрафів за настання з вини підприємства нещасних випадків на виробництві або їх приховування, грн.

3

<...>

2 Без урахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

Розділ 4. Розподіл кількості потерпілих від нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, за основними видами подій, що призвели до нещасних випадків

У четвертому розділі

форми № 7-тнв указується кількість потерпілих від нещасних випадків, що призвели до втрати працездатності не менше ніж на один робочий день, та від нещасних випадків зі смертельним наслідком. У рядках цього розділу дані про кількість потерпілих розподіляються за основними видами подій, що призвели до нещасного випадку. Перелік видів подій наведено в цьому розділі.

Серед загальної кількості потерпілих окремо вказуються випадки зі смертельним наслідком та кількість потерпілих жінок, у тому числі зі смертельним наслідком.

 

Види подій

№ рядка

Кількість потерпілих зі втратою працездатності на 1 робочий день і більше та зі смертельним наслідком, осіб

усього

із них жінок

із гр. 1 — зі смертельним наслідком

усього

із них жінок

А

Б

1

2

3

4

Усього — (сума ряд. 1, 2, 3 — 18)

0

1

1

у тому числі:

 

 

 

 

 

Дорожньо-транспортні пригоди

1

Падіння потерпілого — усього

2

у тому числі з висоти (із ряд. 2)

2.1

Падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо

3

Дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються

4

Ураження електричним струмом

5

Дія підвищених температур (крім пожеж)

6

1

1

Дія шкідливих і токсичних речовин

7

Дія іонізуючого випромінювання

8

Показники важкості праці

9

Показники напруженості праці

10

Ушкодження внаслідок контакту з тваринами, комахами, іншими представниками фауни, а також флори

11

Утоплення

12

Асфіксія

13

Навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою

14

Стихійне лихо

15

Пожежа

16

Вибух

17

Інші види подій

18

Примітка: Рядок 0 розділу 4 за всіма графами має збігатися з даними відповідних рядків графи 1 розділу 2.

 

Розділ 5. Розподіл кількості потерпілих від нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, за основними причинами нещасних випадків

У п'ятому розділі

форми № 7-тнв указується кількість потерпілих від нещасних випадків, що призвели до втрати працездатності не менше ніж на один робочий день, та від нещасних випадків зі смертельним наслідком. У рядках цього розділу дані про кількість потерпілих розподіляються за основними причинами нещасних випадків. Перелік причин нещасного випадку наведено в цьому розділі.

Серед загальної кількості потерпілих окремо вказуються випадки зі смертельним наслідком та кількість потерпілих жінок, у тому числі зі смертельним наслідком.

 

Причини нещасних випадків

№ рядка

Кількість потерпілих з утратою працездатності на 1 робочий день і більше та зі смертельним наслідком, осіб

усього

із них жінок

із гр. 1 — зі смертельним наслідком

усього

із них жінок

А

Б

1

2

3

4

Усього — (сума ряд. 1, 2, 3, 4)

0

1

1

у тому числі:

Технічні (сума ряд. 1.1 — 1.4)

1

із них: конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність засобів виробництва

1.1

недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки

1.2

незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будинків, споруд, території; засобів виробництва; транспортних засобів

1.3

інші технічні причини

1.4

Організаційні (сума ряд. 2.1 — 2.9)

2

із них:недоліки під час навчання безпечним прийомам праці

2.1

1

1

порушення режиму праці та відпочинку

2.2

відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (профвідбору)

2.3

невикористання засобів індивідуального захисту через незабезпеченість ними

2.4

порушення технологічного процесу

2.5

порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів тощо

2.6

порушення правил дорожнього руху

2.7

порушення трудової і виробничої дисципліни

2.8

інші організаційні причини

2.9

Психофізіологічні (сума ряд. 3.1 — 3.2)

3

із них:алкогольне, наркотичне сп’яніння, токсикологічне отруєння

3.1

інші психофізіологічні причини

3.2

Інші

(без урахування технічних, організаційних і психофізіологічних причин)

4

 

І на закінчення важливе запитання: що буде, якщо звіт не складати і не здавати? Порушення строків або ненадання інформації, а також перекручення даних тягне за собою відповідальність, установлену ст. 1863 КУпАП. Ненадання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або надання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням; незабезпечення належного стану первинного обліку тягне за собою накладення штрафу: на громадян — від 3 до 5 нмдг2 (51 — 85 грн.), на посадових осіб та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від 10 до 15 нмдг (170 — 255 грн.).

2 Нмдг — неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що залишився на рівні 17 грн. для цілей КУпАП згідно з п. 5 підрозділу 1 розділу XX ПК.

Якщо звіт не подано повторно, застосовується штраф у розмірі:

— на громадян — від 5 до 10 нмдг (

85 — 170 грн.);

— на посадових осіб та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від 15 до 25 нмдг (

255 — 425 грн.).

2010 рік закінчено — звіт за формою №

7-тнв заповнено. А ми бажаємо вам у новому році тільки щасливих випадків!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі