Теми статей
Обрати теми

Змінний режим роботи

Редакція ББ
Стаття

Змінний режим роботи

Елліна Тонких, консультант

 

Деякі категорії працівників (сторожі, вахтери та ін.) будівельних підприємств працюють цілодобово. Цей режим роботи вимагає від роботодавців установлювати таким працівникам змінний графік роботи. Контролюючи тривалість робочого часу кожного працівника, необхідно запроваджувати підсумований облік робочого часу. Цілодобовий режим має деякі особливості в порядку розрахунку заробітної плати, надурочних та оплати праці у вихідні та святкові дні, відпускних і допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Про те, як правильно розрахувати заробітну плату та оплату невідпрацьованого часу, ітиметься в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. № 322-VIII.

Закон про відпустки

— Закон України від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР «Про відпустки».

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100.

Методичні рекомендації

— Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці України від 19.04.2006 р. № 138.

 

Облік робочого часу

Робочий час — це час, протягом якого працівник має виконувати трудові обов'язки відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку та умов трудового договору. Нормальна тривалість робочого часу, що дорівнює 40 годинам на тиждень, — п'ять робочих днів по вісім годин (

ст. 50, 52 КЗпП). Роботодавець має вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником.

Роботодавці таких підприємств можуть вести поденний, потижневий або підсумований облік робочого часу (

ст. 61 КЗпП).

Поденний облік

передбачає однакову щоденну тривалість робочої зміни, наприклад, при п'ятиденці — вісім годин на день. Робота понад цю тривалість визнається надурочною.

Потижневим обліком

вважається, коли дотримано тільки встановлену щотижневу тривалість робочого часу — 40 годин. В окремі дні робочого тижня працівник може відпрацювати більше або менше 8 годин, але за підсумками тижня має бути дотримано 40-годинну норму.

Особливість

підсумованого обліку полягає в тому, що він, на відміну від поденного і потижневого, допускає відхилення тривалості робочого часу на добу і протягом тижня від норми. Але тривалість робочого часу за певний обліковий період у цілому не повинна перевищувати нормальної кількості робочих годин. Таким чином, нормована кількість робочих годин установлюється не за тиждень, а за триваліший період (місяць, квартал, рік). Для організації праці та її оплати при підсумованому обліку робочого часу можуть використовуватися Методичні рекомендації.

 

Приклад 1

. Будівельна організація запроваджує підсумований облік робочого часу. Установлений обліковий період для працівників — квартал. Фактична кількість робочих днів (годин) у IV кварталі 2010 року при п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями (субота і неділя) становить:

— у жовтні — 21 роб. дн. (168 год.);

— у листопаді — 22 роб. дн. (176 год.);

— у грудні — 23 роб. дн. (184 год.).

При 40-годинному робочому тижні норма робочого часу в обліковому періоді становить 528 годин.

Відповідно до затверджених графіків роботи за IV квартал 2010 року працівник відпрацював:

— у жовтні — 178 год.;

— у листопаді — 182 год.;

— у грудні — 168 год.

Фактична кількість відпрацьованих працівником годин перебуває в межах норми за IV квартал (528 год.).

 

Порядок запровадження підсумованого обліку робочого часу встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Правила внутрішнього трудового розпорядку є додатком до колективного договору та затверджуються роботодавцем з урахуванням думки представницького органу працівників.

Згідно з нормами трудового законодавства перехід на підсумований облік робочого часу можна оформити наказом або розпорядженням керівника, який унесе зміни до правил внутрішнього трудового розпорядку.

Крім того, роботодавець зобов'язаний ознайомити працівників під підпис із нормативними актами, що приймаються, безпосередньо пов'язаними з їх трудовою діяльністю. Зразок наказу про запровадження підсумованого обліку робочого часу наведено на рисунку.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Альфа»

 

img 1

Зразок наказу про запровадження підсумованого обліку робочого часу

 

Норма робочого часу

Визначаючи норму робочого часу, ми не враховуємо періоди, коли працівник фактично не працював (відпустка, хвороба, вагітність і пологи, вихідні дні тощо).

 

Приклад 2.

Організація веде підсумований облік робочого часу. Установлено обліковий період для працівників — квартал.

При 40-годинному робочому тижні норма робочого часу в першому обліковому періоді становить 528 годин.

Відповідно до затверджених графіків роботи за IV квартал 2010 року працівник має відпрацювати:

— у жовтні — 21 роб. дн. (168 год.);

— у листопаді — 22 роб. дн. (176 год.);

— у грудні — 23 роб. дн. (184 год.).

У грудні працівник хворів 9 календарних днів — з 10 по 18 грудня, у результаті за календарем п'ятиденного робочого тижня він не працював 6 робочих днів. Визначимо норму робочого часу працівника за IV квартал.

Загальну норму робочого часу за IV квартал 2010 року має бути зменшено на 48 годин (6 роб. дн.

х 8 год.).

Таким чином, норма робочого часу працівника за IV квартал становитиме 480 годин (528 - 48).

 

При звільненні працівника до закінчення облікового періоду норма робочого часу обчислюється з початку облікового періоду до дня звільнення.

 

Приклад 3.

У першому прикладі ми розглядали випадок, коли працівник відпрацював увесь робочий час у межах облікового періоду (IV кварталу 2010 року), а тепер припустимо, що працівник звільнився 14 грудня 2010 року. Визначимо норму робочого часу, ураховуючи, що весь останній час облікового періоду відпрацьовано повністю.

Працівник, який звільняється, не відпрацює у грудні 13 робочих днів. А отже, норма робочого часу для нього становитиме 424 години (528 год. - 13 роб. дн.

x 8 год.).

Працівники, яким установлено підсумований облік робочого часу, виходять на роботу на підставі затвердженого графіка на обліковий період. Графік роботи має бути складено з урахуванням усіх вимог

КЗпП:

— тривалість роботи за графіком змінності відповідала нормі робочого часу в обліковому періоді, тобто не була вищою або нижчою від неї;

— роботу протягом двох змін підряд заборонено.

 

Почасова система оплати праці

При підсумованому обліку робочого часу найчастіше застосовується почасова система оплати праці — годинні тарифні ставки. Найзручніше застосовувати фіксовану тарифну ставку. У такому разі заробітна плата за місяць нараховується за формулою

ЗП = Г x ГТС

,

де

ЗП — заробітна плата за місяць;

Г

— кількість годин, відпрацьованих працівником за місяць (до цієї кількості годин не включаються надурочні, що розраховуються окремо);

ГТС

— годинна тарифна ставка.

 

Приклад 4.

Підприємство веде підсумований облік робочого часу для охоронника. Обліковий період — квартал. Годинна тарифна ставка працівника становить 20 грн. Згідно з графіком змінності робота здійснюється 2 дні по 12 годин і дві доби працівник відпочиває. У грудні 2010 року він пропустив одну зміну (брав відпустку без збереження заробітної плати), тому відпрацював 15 змін.

Розрахуємо заробітну плату працівника за грудень.

Заробітна плата, нарахована працівнику за грудень, складе 3600 грн. (20 грн.

x 12 год. x 15 змін).

 

Якщо працівнику встановлено місячний оклад, то саме виходячи з нього й нараховується заробітна плата, за умови, що працівник відпрацював усі зміни відповідно до графіка. За не повністю відпрацьований місяць необхідно розрахувати годинну ставку. Годинна тарифна ставка (ГТС) розраховується виходячи з нормативної кількості робочих годин у місяці:

ГТС = Оклад : НК

,

де

НК нормативна кількість робочих годин за місяць.

Нормативну кількість робочих годин у місяці можна визначати декількома способами:

1) ураховуючи середню норму робочих годин у поточному році;

2) визначаючи норму робочих годин в обліковому періоді;

3) визначаючи норму робочих годин у конкретному місяці.

У першому випадку годинна тарифна ставка буде постійною протягом року, оскільки нормативна кількість робочих годин на місяць буде однаковою:

НГ = НКГ : 12 місяців

,

де

НКГ — норма робочого часу в годинах у поточному році.

У другому випадку годинна ставка буде постійною в обліковому періоді:

НК = НКО : N

,

де

НКО — нормативна кількість робочих годин в обліковому періоді;

N

— кількість місяців в обліковому періоді.

У третьому випадку годинна тарифна ставка змінюватиметься кожного місяця, оскільки в кожному місяці різна кількість робочих годин. Норма годин береться з виробничого календаря п'ятиденного робочого тижня з 8-годинним робочим днем.

 

Порядок розрахунку годинної тарифної ставки в законодавстві не встановлено, тому організація має самостійно вибрати один із запропонованих варіантів та внести його до колективного договору.

 

Приклад 5.

Для охоронника будмайданчика запроваджено підсумований облік робочого часу з обліковим періодом у квартал. Оплата праці охоронника провадиться виходячи з посадового окладу в розмірі 3120 грн.

Розрахуємо заробітну плату різними способами. Розрахунок покажемо в таблиці:

1. При повністю відпрацьованих змінах працівнику виплачується повний оклад.

2. Годинна тарифна ставка розраховується виходячи з норми робочого часу на рік (2056 год.):

3120 грн. : (2056 год. : 12)

х стовпець 4.

3. Годинна тарифна ставка розраховується виходячи з норми робочого часу за обліковий період (квартал):

3120 грн. : (528 год. : 3)

х стовпець 4.

4. Годинна тарифна ставка розраховується виходячи з місячної норми робочого часу за графіком 40-годинного робочого тижня:

3120 грн. : рядок 3

х стовпець 4.

 

Місяць

Показник

Розрахунок заробітної плати

тривалість роботи за графіком

нормальна тривалість робочого часу

фактично відпрацьовано

зарплата при повністю відпрацьованих змінах

норма робочого часу за рік

норма робочого часу за квартал

місячна норма робочого часу

1

2

3

4

5

6

7

8

Жовтень

158

168

158

3120

2779,90

2800,90

2934,28

Листопад

176

176

176

3120

3095,84

3118,72

3120,00

Грудень

194

184

194

3120

3412,46

3437,68

3289,56

Разом

528

528

528

9360

9288,20

9357,3

9343,85

 

Перший варіант прийнятний лише в разі, якщо працівник відпрацює всі зміни. При другому та четвертому варіантах в окремих періодах заробітна плата може бути дуже низькою. Отже, найприйнятнішим варіантом є третій, оскільки він дозволяє наблизити розмір заробітної плати до реального її рівня.

 

Надурочна робота

Надурочною

при підсумованому обліку робочого часу вважається робота, що здійснюється працівником з ініціативи роботодавця понад нормальне число робочих годин за обліковий період (ст.62 КЗпП).

Якщо обліковий період більш за один місяць, в окремих місяцях кількість робочих годин може перевищувати норму робочого часу за календарем п'ятиденки. Визначити кількість робочих годин, відпрацьованих надурочно, можна лише за підсумками облікового періоду.

КН = Г - КГ

,

де

КН — кількість надурочних годин;

Г

— кількість годин, фактично відпрацьованих працівником за обліковий період;

КГ

— кількість годин, передбачених графіком за обліковий період.

 

Приклад 6.

Вахтеру з місячним окладом 4000 грн. установлено підсумований облік робочого часу. Обліковим періодом є квартал. У IV кварталі 2010 року працівник відпрацював 534 години (при нормі 528 годин).

Кількість надурочних годин дорівнює:

534 - 528 = 6 (год.).

Середньогодинна тарифна ставка, що розраховується шляхом ділення окладу на нормативну кількість робочих годин у місяці, а нормативна кількість робочих годин у місяці при обліковому періоді кварталі розраховується шляхом ділення годин в обліковому періоді (3 місяці) та складе 22,72 грн. (4000 грн. : (528 ч : 3 міс.)).

Таким чином, доплата за надурочну роботу в IV кварталі 2010 року:

22,72 грн.

x 6 год. x 2 = 272,64 грн.

 

При визначенні кількості надурочних годин з норми робочого часу потрібно виключити час, що припадає на періоди, коли працівник не працював (відпустка, тимчасова непрацездатність, виконання державних обов'язків тощо). Якщо працівник звільняється, то підрахунок кількості годин, відпрацьованих надурочно, здійснюється з початку облікового періоду до останнього робочого дня.

 

Приклад 7.

На підприємстві запроваджено підсумований облік робочого часу для охоронників. Обліковий період — квартал. Норма робочого часу в IV кварталі 2010 року згідно з виробничим календарем на 2010 рік становить 528 годин. Охороннику встановлено місячний оклад у розмірі 4000 грн. Годинна тарифна ставка визначається виходячи з норми робочого часу за обліковий період і дорівнює:

4000 грн. : (528 год. : 3 міс.) = 22,73 грн.

Працівник брав чергову щорічну оплачувану відпустку на 16 календарних днів — з 30 жовтня по 14 листопада, 30 грудня працівник звільнився.

Фактично він відпрацював за IV квартал:

158 + 114 + 168 = 440 годин.

Розрахуємо заробітну плату працівника з урахуванням доплат за надурочну роботу.

За графіком 40-годинного робочого тижня на період відпустки припадають 80 робочих годин (8 год.

x 10 роб. дн.), на період після звільнення з 30 по 31 грудня — 16 годин (8 год. x 2 роб. дн.).

Отже, норма робочого часу в IV кварталі 2010 року становить 432 години (528 - 80 - 16). Кількість надурочних годин — 8 (440 - 432), вони оплачуються в подвійному розмірі (п. 10 Методичних рекомендацій). При цьому, щоб нарахування зарплати не «подвоїлося», окремо розрахуємо заробітну плату за годинною тарифною ставкою за кількість годин без уключення надурочних годин.

Заробітна плата з урахуванням доплати за надурочні роботи склала:

— за жовтень — 3589,76 грн. (22,72 грн.

x 158 год.);

— за листопад — 2590,08 грн. (22,72 грн.

x 114 год.);

— за грудень — 3998,72 грн.(22,72 грн.

x (168 год. - 8 год.) + 22,72 грн. x 8 год. x 2.

 

Робота в нічний час

Відповідно до

ст. 54 КЗпП нічним вважається час з 22.00 до 6.00. Кожна година такої роботи оплачується в підвищеному розмірі (ст. 108 КЗпП) не менше 20% тарифної ставки.

 

Приклад 8.

Охоронник відпрацював у листопаді 2010 року 176 год., у тому числі в нічний час — 64 год. Обліковий період — місяць. Нормальна кількість робочих годин за обліковий період — 176. Йому встановлено годинну тарифну ставку в розмірі 20 грн. За кожну годину роботи в нічний час йому доплачується 20% годинної тарифної ставки.

За листопад сума заробітної плати складе:

— за фактично відпрацьований час — 3520 грн. (20 грн.

x 176 год.);

— за роботу в нічний час — 1536 грн. (20 грн.

x 20 % x 64 год.).

 

Робота у святкові дні

Якщо робоча зміна працівника за графіком припадає на святковий день, то його праця оплачується відповідно до

ст. 107 КЗпП:

1) відрядникам — за подвійною відрядною розцінкою;

2) працівникам, праця яких оплачується за денними та годинними тарифними ставками, — у розмірі подвійної денної чи годинної тарифної ставки:

О = ГТС x Г x 2

,

де

О — оплата у вихідні та святкові дні;

ГТС

— годинна тарифна ставка;

Г

— кількість годин, відпрацьованих у вихідний або святковий день;

3) працівникам, які одержують оклад (посадовий оклад):

— у розмірі одинарної денної або годинної ставки понад оклад, якщо робота у вихідний або неробочий святковий день здійснювалася в межах місячної норми робочого часу:

О = ГТС x Г

;

— у розмірі подвійної денної або годинної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму робочого часу:

О = ГТС x Г x 2

.

Оплата здійснюється всім працівникам за фактично відпрацьовані години у святковий день. Коли на святковий день припадає частина робочої зміни, то в подвійному розмірі оплачується фактично відпрацьовані години у святковий день (від 0 до 24 годин).

Конкретний розмір оплати праці у вихідний або неробочий святковий день, як і у випадку з надурочними роботами, роботодавець може встановлювати самостійно, але не нижче розмірів, установлених законодавством.

За бажанням працівника, який працював у вихідний або неробочий святковий день, йому може бути надано інший день відпочинку. У цьому випадку робота у вихідний або неробочий святковий день оплачується в одинарному розмірі, а день відпочинку оплаті не підлягає.

 

Приклад 9.

На будівельній фірмі «Альфа» запроваджено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. За графіком змінності в січні 2011 року працівник має відпрацювати 12 змін по 12 годин, усього — 144 години. Фактично він відпрацював 13 змін по 12 годин, усього — 156 годин. Дві зміни працівника припали на неробочі святкові дні (2 і 7 січня 2010 року). Другу з цих змін відпрацьовано понад місячну норму робочого часу.

Розрахуємо заробітну плату за січень 2011 року.

1. Працівнику встановлено годинну тарифну ставку — 20 грн.

Виділимо з фактично відпрацьованого часу години, що оплачуються в одинарному розмірі, — 132 години (156 ч - 12 ч

x 2 зміни).

Заробітна плата за січень складе 3600 грн. (20 грн.

x 132 год. + 12 год. x 2 зміни x 20 грн. x 2).

2. Працівнику встановлено оклад у розмірі 4000 грн.

Годинна тарифна ставка розраховується виходячи з норми робочого часу за обліковий період — квартал. У січні 2011 року вона склала 26,90 грн. (4000 грн. : (446 год. : 3 міс.)). Отже, заробітну плату за 144 години буде нараховано в сумі 3873,60 грн. (26,90 грн.

x 144 год.).

За святкову зміну, що включається до місячної норми робочого часу, працівнику належить доплата в розмірі одинарної годинної ставки. А отже, доплата становитиме 322,80 грн. (26,90 грн.

x 12 год.).

Якщо працівник працював у святковий день понад місячну норму, то він має право на доплату в подвійному розмірі — 645,6 грн. (26,90 грн.

x 12 год. x 2).

Заробітна плата працівника за січень стиановитиме 4842 грн. (3873,60 + 322,80 + 645,6).

 

Для працівників з підсумованим обліком робочого часу існують особливості обліку та оплати надурочних годин у разі, якщо в обліковому періоді робота здійснювалася у святкові дні понад норму робочого часу. Оскільки робота у святкові дні входить до місячної норми робочого часу, при підрахунку надурочних годин робота у святкові дні, здійснена понад норму робочого часу, не повинна враховуватися, оскільки її вже оплачено в подвійному розмірі.

 

Приклад 10.

За графіком змінності у січні 2011 року працівник має відпрацювати 12 змін по 12 годин, усього — 144 години. Фактично він відпрацював 13 змін по 12 годин плюс ще 2 години 31 січня, усього — 158 годин. Одна зміна працівника припала на святковий день (2 січня 2011 року). Усього працівник відпрацював у січні понад норму робочого часу 14 годин.

Оклад працівника становить 4000 грн. Годинна тарифна ставка розраховується виходячи з норми робочого часу за обліковий період — квартал. У січні 2011 року вона склала:

4000 грн. : (446 год. : 3 міс.) = 26,90 грн.

За відпрацьовані 144 години за нормою працівнику нараховано зарплату:

26,90 грн.

x 144 год. = 3873,60 грн.

У нашому випадку фактично відпрацьовані години перевищують місячну норму, тому оплату святкових годин має бути здійснено в розмірі подвійної годинної ставки понад оклад:

26,90 грн.

x 12 год. x 2 = 645,60 грн.

Надурочних годин — 14 (158 - 144).

Слід оплатити лише 2 год. (14 - 12), оскільки 12 год. уже оплачено в подвійному розмірі.

Оплата надурочних годин становитиме 107,60 грн. (26,90 грн.

x 2 год. x 2).

Загальна сума зарплати працівника складе 4626,8 грн. (3873,60 + 645,60 + 107,60).

 

Розрахунок відпускних

Розрахунок відпускних

для працівників, яким установлено підсумований облік робочого часу, провадиться так само, як і для всіх інших працівників (Закон про відпустки).

Отже, визначаємо середній годинний заробі-ток:

Зсг = ЗПф : Кф,

де

Зсг — середній годинний заробіток працівника, якому встановлено підсумований облік робочого часу;

ЗПф

— сума заробітної плати, фактично нарахованої за відпрацьовані години в розрахунковому періоді, уключаючи премії та винагороди;

Кф

— кількість годин, фактично відпрацьованих у цьому періоді.

Далі визначаємо середній заробіток шляхом множення середнього годинного заробітку на робочі години за графіком, що підлягають оплаті.

 

Приклад 11.

Працівника переведено на нижчеоплачувану роботу на строк з 4 по 10 грудня 2010 року. Робота здійснюється позмінно: два дні по 12 годин, два дні вихідних. Загальний час роботи за графіком становить 44 години. Заробітна плата за останні 12 місяців (з 1 грудня 2009 року по 31 листопада 2010 року) склала 27600 грн. Фактично відпрацьовано за цей період 1920 годин.

Середній годинний заробіток складе:

27600 грн. : 1920 год. = 14,37 грн.

Оплаті підлягають 44 години, отже, сума середнього заробітку дорівнює:

14,37 грн.

x 44 год. = 632 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі