Теми статей
Обрати теми

З 2011 року заліку єдиного податку нема — до бюджету треба перераховувати 43 % нарахованого зобов’язання з єдиного податку

Редакція ББ
Лист від 29.12.2010 р. № 29263/7/15-0117

З 2011 року заліку єдиного податку нема — до бюджету треба перераховувати 43 % нарахованого зобов’язання з єдиного податку

 

Лист ДПАУ від 29.12.2010 р. № 29263/7/15-0117

 

У зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI Державна податкова адміністрація України надає роз'яснення щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами.

Податковим кодексом України збережено спрощену систему оподаткування для суб'єктів малого підприємництва — юридичних осіб.

Так, підрозділом 8 розділу XX Податкового кодексу України дія Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (в редакції Указу від 28.06.99 № 746/99) (далі — Указ) продовжена до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Відповідно до ст. 4 Указу суб'єкти підприємницької діяльності — юридичні особи сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця. Відділення Держказначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:

— до Державного бюджету України — 20 відсотків;

— до місцевого бюджету — 23 відсотки;

— до Пенсійного фонду України — 42 відсотки;

— на обов'язкове соціальне страхування — 15 відсотків (у тому числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення — 4 відсотки) для відшкодування витрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрат, зумовлених народженням та похованням.

Проте, статтею 10 розділу I Податкового кодексу єдиний податок віднесено до місцевих податків, тому у подальшому розподіл єдиного податку, сплаченого до бюджету юридичними особами, між Державним та місцевими бюджетами не здійснюватиметься, а перераховуватиметься до місцевих бюджетів.

Підрозділом 8 розділу XX ПКУ також встановлено, що єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до бюджетів відповідно до норм Указу (крім єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року). При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється.

Нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснюються суб'єктами малого підприємництва, які сплачують єдиний податок відповідно до Указу у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Таким чином, задекларовані в Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою (далі — Розрахунок) за звітні періоди 2011 року суми єдиного податку сплачуються платниками до місцевих бюджетів у розмірі 43 відсотка від загальної нарахованої суми, а єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування — на окремий рахунок, відкритий Державним казначейством України у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Водночас, пунктом 4 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу України передбачено, що зарахування до бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування) єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюється у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року.

Враховуючи наведене, суми єдиного податку, задекларовані в Розрахунку за IV квартал 2010 року, сплачуються не пізніше 20 січня 2011 року у повному обсязі на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Відділення Державного казначейства України, відповідно до вказаної норми Податкового кодексу України зобов'язані здійснити розподіл отриманих коштів на умовах діючого Указу.

Державна податкова адміністрація України зобов'язує довести зазначене до відома органів державної податкової служби всіх рівнів та платників єдиного податку — юридичних осіб.

 

Заступник голови О. Любченко

 

КОМЕНТАР

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила, що суб'єкти малого підприємництва — юридичні особи мають перераховувати до бюджету лише 43 % від визначеного ними зобов'язання зі сплати єдиного податку починаючи із зобов'язання за січень 2011 року.

ДПАУ зауважила, що

Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) збережено спрощену систему оподаткування, котру, як і раніше, регламентує Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ). При цьому ст. 3 Указу 1 для юридичних осіб — спрощенців передбачено сплату єдиного податку не пізніше 20 числа наступного місяця. Суму єдиного податку Держказначейство перераховує до держбюджету (20 %), до місцевого бюджету (23 %), до Пенсійного фонду (42 %) і на соцстрахування (15 %). Таким чином, згідно з нормами Указу до бюджету фактично потрапляє 43 % від сплаченого єдиного податку.

1 У листі, що коментується, ДПАУ посилається на ст. 4 Указу, але описана норма міститься саме у ст. 3.

Водночас

п. 3 розділу 8 глави ХХ ПКУ передбачено, що єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до бюджетів відповідно до норм Указу. При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і до Пенсійного фонду Держказначейством України не здійснюється. Виняток становить єдиний податок, що сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року: зарахування до бюджету і соцфондів єдиного податку, що сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюється в порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року (п. 4 підрозділу 8 розділу XX ПКУ).

У свою чергу, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який з 2011 року замінив сплачувані до цього соцвнески, юридичні особи — єдиноподатники сплачують відповідно до норм

Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС).

З урахуванням цього ДПАУ в

листі, що коментується, прописала такий порядок сплати єдиного податку юридичними особами — спрощенцями:

— задекларовані в

Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою (далі — Розрахунок) за звітні періоди 2011 року суми єдиного податку платники повинні сплачувати до місцевого бюджету в розмірі 43 % від загальної нарахованої суми, а єдиний внесок — на окремий рахунок згідно з нормами Закону про ЄВС. Інакше кажучи, у Розрахунку підприємство відображає нарахування єдиного податку за передбаченою для нього ставкою — 6 або 10 % (база х 6 або 10 %), а сплачує до бюджету лише 43 % від такої розрахованої за встановленою ставкою суми (база х х 6 (10 %) х 43 %);

— єдиний податок, задекларований у

Розрахунку за IV квартал 2010 року, сплачується не пізніше 20 січня 2011 року в повному обсязі, а Держказначейство розподіляє його суму згідно з нормами ст. 3 Указу.

 

Приклад

. Підприємство сплачує єдиний податок за ставкою 10 %. Сума виручки за січень 2011 року — 115000 грн. До бюджету потрібно заплатити в лютому 2011 року 4945 грн. (115000 грн. х 10 % х 43 %).

Сплачену суму єдиного податку за січень 2011 року Держказначейство не розподіляє — вона повністю потрапляє до місцевого бюджету.

 

І ще. Підприємці-єдиноподатники, керуючись нормами

підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, також сплачують до бюджету лише 43 % від установленої для них ставки єдиного податку.

 

Яна Індюхова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі