Теми статей
Обрати теми

Сплачуємо податок на доходи фізичних осіб за новими правилами

Редакція ББ
Стаття

Сплачуємо податок на доходи фізичних осіб за новими правилами

Павло Верховий, консультант

 

З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, яким унесено зміни до існуючої податкової системи взагалі та до механізму справляння окремих податків та зборів зокрема. Не став винятком і податок з доходів фізичних осіб. Змінилася не лише назва цього податку (тепер він називається «податок на доходи фізичних осіб»), а й порядок оподаткування окремих видів виплат.

Про те, які новації необхідно враховувати бухгалтерам, поговоримо в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

 

Хто є платником ПДФО?

Згідно зі

ст. 162 ПК платниками податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) є:

фізичні особи — резиденти, які одержують доходи як із джерела їх походження в Україні, так й іноземні доходи;

фізичні особи — нерезиденти, які одержують доходи з джерела їх походження в Україні;

податкові агенти.

У

Законі № 889 податкових агентів не було визначено платниками ПДФО. А от п. 18.2 ПК податкових агентів прирівняно до платників податку. Після 01.01.2011 р. вони мають права та виконують обов'язки, установлені ПК для платників податків.

Стосовно ПДФО

податковими агентами є:

юридичні особи (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи);

самозайняті особи (приватні підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, — нотаріуси, адвокати, бухгалтери, аудитори, оцінювачі тощо);

представництва нерезидентів — юридичних осіб.

Податкові агенти незалежно від організаційно-правового статусу та способу обкладення іншими податками та форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або в негрошовій формі)

зобов'язані:

— нараховувати, утримувати і сплачувати ПДФО

до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи;

— вести податковий облік

;

— подавати податкову звітність

і нести відповідальність за порушення норм Податкового кодексу (п.п. 14.1.180 ПК).

 

Об'єкт оподаткування

Згідно зі

ст. 163 ПК об'єктом обкладення ПДФО є:

 

Об'єкт оподаткування:

для резидента

для нерезидента

— загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід

— загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід із джерелом його походження в Україні

— доходи з джерелом їх походження в Україні, що остаточно оподатковуються при їх нарахуванні (виплаті, наданні)

— іноземні доходи, отримані з джерел за межами України

 

База обкладення ПДФО

Визначення

бази оподаткування наведено в п. 164.1 ПК. Нею є чистий річний оподатковуваний дохід, що визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу з урахуванням п. 164.6 ПК на суми податкової знижки (тепер так називається податковий кредит з ПДФО) такого звітного року.

Загальний оподатковуваний дохід складається

з доходів, які:

— остаточно оподатковуються при їх нарахуванні (виплаті, наданні);

— оподатковуються у складі загального річного оподатковуваного доходу;

— оподатковуються за іншими правилами, визначеними

ПК.

Загальний річний оподатковуваний дохід

дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом звітного податкового року, доходів, одержаних фізичною особою — підприємцем від здійснення господарської діяльності згідно зі ст. 177 ПК, та доходів, отриманих фізичною особою, яка займається незалежною професійною діяльністю згідно зі ст. 178 ПК.

Перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи

, наведено в п. 164.2 ПК. Цей перелік практично в незмінному вигляді перенесений до ПК з п. 4.2 Закону № 889 та включає, зокрема, такі види доходів, як:

сума заборгованості платника податку за укладеними ним цивільно-правовими договорами, щодо якої минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що дорівнює 50 % місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році ця сума становить 470,50 грн.), крім сум податкової заборгованості, щодо яких минув строк позовної давності згідно з розд. II ПК;

додатна різниця між сумою коштів, отриманих платником податку від фінансової установи після реалізації заставленого майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв'язку з невиконанням платником своїх обов'язків за договором кредиту (позики), та сумою фактично сплачених платником податку зобов'язань за таким договором кредиту (позики), та сумою, утриманою фінансовою установою в рахунок компенсації своїх витрат (включаючи залишок не погашеної платником податку суми фінансового кредиту) згідно з таким договором;

— дивіденди, виграші, призи, проценти;

— сума перевитрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт і не повернених у встановлені законодавством терміни;

— дохід, отриманий як додаткове благо, у тому числі

безповоротна фінансова допомога, суми боргу платника податку, анульованого кредитором до закінчення строку позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначена за звичайними цінами.

При нарахуванні (отриманні) доходів у вигляді

валютних цінностей або інших активів, вартість яких виражено в іноземній валюті, такі доходи перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Якщо ж доходи нараховуються (виплачуються)

в негрошовій формі, база обкладення ПДФО визначається з урахуванням звичайних цін та «натурального» коефіцієнта, що розраховується за такою ж формулою, яку було наведено в п. 3.4 Закону № 889 (тобто з урахуванням коефіцієнта 1,176471).

 

Які доходи не включаються до загального місячного (річного)
 оподатковуваного доходу фізичної особи

Наведений у

ст. 165 ПК перелік доходів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи, узято за основу з п. 4.3 Закону № 889, але з деякими уточненнями. Зокрема, варто звернути увагу на те, що в ПК прямо зазначено: не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи:

сума майнового та немайнового внеску до статутного фонду юридичної особи — емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права;

сума виплат або відшкодувань (крім зарплати і винагород за цивільно-правовими договорами), що здійснюється профспілкою своїм членам протягом року сукупно в розмірі, який не перевищує граничної суми доходу для застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП), установленого на 1 січня звітного року (у 2011 році ця сума становить 1320 грн.). При цьому зазначені виплати має бути здійснено в розмірах та на цілі, установлені загальними зборами членів профспілки.

Далі розглянемо ставки ПДФО, а також особливості оподаткування деяких видів виплат.

 

Ставки ПДФО

Базова ставка

податку залишилася без змін і дорівнює 15 %. Застосовується така ставка податку до доходів, отриманих, у тому числі, але не виключно, у вигляді зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, що виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну і недержавну лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри (п. 167.1 ПК).

Додатково

запроваджено ще одну ставку — 17 %, що застосовуватиметься в разі, якщо сума доходів, отриманих фізичною особою протягом місяця, перевищить 10-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої на 1 січня звітного року. Зверніть увагу: за ставкою 17 % оподатковуватиметься не весь отриманий дохід, а лише сума зазначеного перевищення, тобто податок складатиметься з двох частин: 10-кратний розмір мінімальної зарплати оподатковуватиметься за ставкою 15 %, а сума, що перевищує встановлений ліміт, — за ставкою 17 %.

До деяких видів доходів застосовуватиметься

5 % ставка ПДФО. Перелік таких доходів, наведений у п. 167.2 ПК, уключає такі доходи:

— дохід, що виплачується компанією, яка управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону;

— дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;

— дохід у вигляді процентів (дисконту), отриманий власником облігацій від їх емітента відповідно до закону;

— дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю і дохід, отриманий платником податку в результаті викупу (погашення) керівником сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному у проспекті емісії сертифікатів;

дохід у вигляді дивідендів;

— дохід в інших випадках, прямо визначених

розд. IV ПК.

Доходи у вигляді

процента на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, процентного або дисконтного доходу за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом, процента на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці, для яких також передбачено ставку 5 %, не обкладаються ПДФО до 1 січня 2015 року.

30 % ставку ПДФО

передбачено для доходів, нарахованих як виграш або приз на користь резидентів чи нерезидентів (крім виграшу в державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри).

ПДФО

за ставкою 10 % передбачено для зарплати шахтарів та працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день і 50 % та більше робочого часу на рік , а також працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), у тому числі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, у вугільній промисловості, — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36 (п. 167.4 ПК).

 

Оподаткування заробітної плати

З точки зору

ПК, заробітна плата складається з основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму відповідно до закону (п.п. 14.1.48 ПК). Для визначення складових заробітної плати, як і раніше, потрібно керуватися Інструкцією № 5. При цьому, мабуть, до зарплати, як і раніше, прирівнюватимуться окремі виплати, що не входять до фонду оплати праці, зокрема лікарняні. Такий висновок можна зробити з норм п.п. 169.4.1 ПК, згідно з яким доходи у вигляді зарплати за період її збереження, зокрема лікарняні та відпускні, повинні враховуватися з метою оподаткування, а також з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги. При цьому так звані перехідні виплати, як і раніше, розподіляються між місяцями, за які їх нараховано.

До виплати заробітної плати прирівняно також

виплату дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями чи іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, який передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, що перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану платником податку на прибуток (п.п. 153.3.7 ПК). Такі виплати так само, як і лікарняні, не входять до фонду оплати праці (п. 3.35 Інструкції № 5).

Відповідно до

п. 164.6 ПК при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована зарплата, зменшена на:

суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) у частині утримань. Зверніть увагу: на суму утриманого ЄСВ зменшуються лише доходи у вигляді зарплати і прирівняних до неї виплат (якщо такі виплати підлягають обкладенню ЄСВ). Тому, наприклад, винагорода за цивільно-правовим договором, що не є зарплатою в розумінні ПК, не зменшуватиметься на суму ЄСВ у частині утримань для цілей обкладення ПДФО;

суму податкової соціальної пільги (за її наявності);

— страхові внески до Накопичувального фонду (на сьогодні не сплачуються);

— обов'язкові страхові внески до недержавного пенсійного фонду, що сплачуються за рахунок зарплати працівника, — у випадках, передбачених законом (на сьогодні не передбачені).

 

Податкова соціальна пільга

Відповідно до

ст. 169 ПК платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП. Зміни в порядку надання ПСП, на які роботодавцям варто звернути увагу, розглянемо в таблиці нижче.

 

Показник

Значення, коментар

1

2

Граничний розмір зарплати для застосування ПСП

Згідно з п.п. 169.4.1 ПК ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, цю діє для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

При цьому граничний розмір доходу, що дає право на отримання ПСП одному з батьків, який утримує двох та більше дітей віком до 18 років, помножується на відповідну кількість дітей

«Загальна» ПСП

Загальний розмір ПСП до 1 січня 2015 року становить 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), установленого на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн.)

«Підвищена» ПСП

«Підвищена» ПСП, як і раніше, надається в розмірі, що дорівнює 150 % «загальної» ПСП, а максимальна ПСП — у розмірі, що дорівнює 200 % «загальної» ПСП. У 2011 році розмір «підвищеної» ПСП становить 705,75 грн., а максимальної ПСП — 941 грн.

ПСП «на дітей»

ПСП у розмірі 200 % «загальної» ПСП особам, які мають трьох та більше дітей, скасовано. Замість цього надаватиметься ПСП у розмірі 100 % «загальної» ПСП платникам, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, з розрахунку на кожну дитину.

При цьому одночасно отримати дві ПСП — «загальну» і «на дітей» — після 01.01.2011 р. неможливо. Згідно з п.п. 169.3.1 ПК, якщо особа має право на застосування ПСП на декількох підставах, застосовується одна найбільша ПСП. Виняток складає випадок, коли особа утримує двох та більше дітей, один з яких є інвалідом. У цій ситуації підсумовуються дві ПСП: 100 % «загальної» ПСП «на дітей» та 150 % «загальної» ПСП на дитину-інваліда

ПСП, що надається
вдові (вдівцю)

Удова чи вдівець тепер зможуть отримувати підвищену ПСП у розмірі 150 % від «загальної» ПСП лише за наявності дитини (дітей) віком до 18 років (ПСП надається з розрахунку на кожну дитину)

ПСП для учасників бойових дій

Претендувати на «підвищену» ПСП у розмірі 150 % «загальної» ПСП зможуть учасники бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», крім інвалідів I та II групи (п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПК)

Вибір місця застосування ПСП

Як і раніше, ПСП застосовується тільки за одним місцем нарахування (виплати) доходу у вигляді зарплати. Працівник самостійно вибирає місце застосування ПСП та подає відповідну заяву роботодавцю. ПСП починає застосовуватися з дня отримання роботодавцем заяви про застосування ПСП та документів, що підтверджують таке право (Порядок надання документів для застосування ПСП затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227)

ПСП у місяці звільнення

У п.п. 169.3.4 ПК зазначено, що ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку помер чи оголошений судом померлим або визнаний безвісти зниклим, або втратив статус резидента, або був звільнений з місця роботи. З цього можна зробити висновок, що ПСП застосовується і в місяці звільнення працівника

ПСП для підприємців

Фізичні особи — підприємці, які працюють також за трудовим договором, отримали право на застосування ПСП до доходів, отриманих у вигляді зарплати

 

Оплата навчання працівників

Згідно з

п.п. 165.1.21 ПК обов'язковими умовами для необкладення ПДФО вартості навчання фізичної особи, сплаченої роботодавцем, як і раніше, є:

— перерахування оплати за навчання на користь

вітчизняних вищих навчальних закладів та ПТУ;

обмеження суми оплати за навчання фізичної особи за кожен повний або неповний місяць розміром прожиткового мінімуму для працездатної особи, що діє на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2011 році неоподатковувана сума становить 1320 грн. на місяць).

При цьому відповідно до

ПК не має значення факт перебування (або неперебування) фізичної особи у трудових відносинах з підприємством за умови, що між підприємством та фізичною особою укладено договір, згідно з яким особа зобов'язалася відпрацювати на підприємстві після закінчення вищого навчального закладу або ПТУ і здобуття спеціальності (кваліфікації) не менше 3 років. Якщо фізична особа звільняється протягом періоду навчання або до закінчення третього календарного року після закінчення навчання, виникає необхідність в утриманні ПДФО з вартості навчання як додаткового блага.

 

Новації в частині оподаткування окремих видів доходів

Доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)

Юридичні особи — нерезиденти звільнені від обов'язку здавати в оренду нерухомість, що їм належить, виключно через постійне представництво на території України або через уповноважену юридичну особу — резидента. А от фізичні особи — нерезиденти повинні будуть здавати в оренду свою нерухомість через українського підприємця або юридичну особу — резидента

ПК зобов'язав ріелторів надавати інформацію про укладені за їх посередництвом договори про оренду нерухомості податковим органам за місцем своєї реєстрації у строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, установленою ДПАУ. За порушення цієї вимоги ріелтор несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та строків подання податковій звітності (п.п. 170.1.6 ПК)

Роялті

Згідно з п.п. 9.4.2 Закону № 889 резиденти мали право нараховувати роялті лише у зв'язку з використанням платником податку зареєстрованого права на інтелектуальну (промислову) власність. У ПК такої норми вже немає, відповідно всі роялті оподатковуватиметься за правилами, установленими для оподаткування дивідендів (тобто за ставкою ПДФО 5 %)

Дивіденди

Ставку ПДФО для оподаткування дивідендів з 01.01.2011 р. знижено з нинішніх 15 % до 5 %. При цьому дивіденди за акціями чи іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, який передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, що перевищує суму виплат, розраховану за будь-якою іншою акцією (корпоративним правом), як і раніше, прирівнюватимуться до виплати зарплати з відповідним обкладенням ПДФО за ставкою 15 % (17 %)

Благодійна допомога

Відповідно до п.п. 170.7.3 ПК право на невключення до оподатковуваного доходу сум нецільової благодійної допомоги, отриманої протягом року від фізичних або юридичних осіб у сумі, що не перевищує величину граничного доходу, яка дає право на застосування ПСП, мають усі фізичні особи незалежно від наявності права на ПСП.

Якщо сума отриманої нецільової благодійної допомоги за рік перевищила неоподатковуваний ліміт, фізична особа зобов'язана самостійно подати декларацію про доходи і сплатити податок із суми перевищення

Норму, що звільняла від обкладення ПДФО всю суму цільової благодійної допомоги, наданої батьку чи матері, які виховують трьох та більше дітей, з 01.01.2011 р. скасовано

Доходи, отримані нерезидентами

Питання з оподаткуванням доходів нерезидентів, у тому числі у вигляді зарплати, що хвилювало роботодавців, у яких працюють іноземці та особи без громадянства, кане в Лету. Підпунктом 170.10.1 ПК передбачено, що такі доходи оподатковуватимуться «за правилами та ставками, визначеними для резидентів» (за винятком випадків, прямо передбачених ПК). Як приклад можна згадати доходи нерезидентів від продажу рухомого та нерухомого майна, що оподатковуватимуться за правилами, передбаченими для резидентів, але за ставкою 15 % (17 % із суми, що перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої на 1 січня звітного податкового року). За вказаними ставками оподатковуються також доходи нерезидентів у вигляді спадщини та подарунків, отриманих від фізичних осіб

Зарплата нерезидентів оподатковується в тому ж порядку і за тими ж ставками, що й для резидентів (15 % і 17 %), але ПСП до зарплати нерезидента, як і раніше, застосовувати не можна

Подарунки від податкових агентів

З подарунками у грошовій формі все зрозуміло — вони включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи в повній сумі та обкладаються ПДФО за ставкою 15 % (17 % із суми перевищення 10-кратного розміру мінімальної зарплати). Що стосується негрошових подарунків, то відповідно до п.п. 169.1.39 ПК не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи вартість подарунків, якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн. на місяць)

 

Оподаткування сум надміру витрачених коштів, виданих на відрядження або під звіт

Оподатковувана сума

Згідно з п.п. 170.9.1 ПК обкладенню ПДФО підлягає сума, видана:
на відрядження — у сумі, що перевищує розмір витрат платника податку на таке відрядження, розрахований відповідно до розділу III ПК. Зауважимо, що розділ III ПК набере чинності лише з II кварталу 2011 року. Чим керуватися при визначенні суми перевищення протягом I кварталу 2011 року, поки що не зрозуміло (мабуть, потрібно застосовувати правила, що діяли у 2010 році);
під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій — у сумі, що перевищує суму фактичних витрат платника податку на виконання таких дій.

Сума надміру витрачених коштів, виданих на відрядження або під звіт, не здана в установлений строк, підлягає обкладенню ПДФО за ставкою 15 % — із суми, що не перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), та 17 % — із суми перевищення. Як і раніше, для цілей оподаткування доходу у вигляді несвоєчасно повернених надміру витрачених підзвітних сум застосовується «натуральний» коефіцієнт

Строк подання звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт

Строк подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт) збільшено з 3 до 5 банківських днів, наступних за днем, в якому працівник повернувся з відрядження або закінчив виконання цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, яка видала кошти під звіт

Відповідальність
за несвоєчасне
повернення надміру
витрачених коштів

ПК скасовано обов'язок сплати штрафів працівниками в разі неповернення або несвоєчасного повернення надміру витрачених коштів, наданих на відрядження або під звіт. З таких доходів сплачуватиметься лише ПДФО за ставкою 15 % (17 % із суми перевищення 10-кратного розміру мінімальної зарплати)

 

Доходи фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування

Об'єкт обкладення ПДФО

Об'єктом оподаткування, як і раніше, є чистий дохід, що визначається як різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формах) та документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю фізичної особи — підприємця (можливість обліку витрат за нормами ПК не передбачена).

До витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат виробництва (обігу) згідно з розділом III ПК. Оскільки розділ III ПК набирає чинності

з 01.04.2011 р., у I кварталі 2011 року слід керуватися переліком витрат, наведених у ст. 5 Закону про податок на прибуток

Ставки ПДФО

15 % — якщо сума чистого доходу не перевищує 10-кратний розмір мінзарплати;

17 % — якщо сума чистого доходу перевищує 10-кратний розмір мінзарплати (із суми такого перевищення)

Сплата ПДФО

Авансові платежі щодо ПДФО розраховуються підприємцем самостійно, але не менше 100 % річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у порівнянних умовах) та сплачуються щокварталу до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада.

Остаточний розрахунок ПДФО за звітний рік здійснюється підприємцем самостійно виходячи з даних річної декларації. При остаточному розрахунку враховуються авансові платежі, сплачені протягом року, та сума плати за торговий патент

Якщо підприємець надає послуги підприємству чи іншому підприємцю

Підставою для неутримання ПДФО є надана підприємцем копія свідоцтва про його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності (вимоги про надання платіжного документа, що підтверджує сплату авансових платежів щодо ПДФО, у ПК немає). Водночас це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи і надання послуг за цивільно-правовим договором, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 і 14.1.222 ПК

Ведення обліку

Підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат (мабуть, ДПАУ затвердить нову форму Книги) і мати документи, що підтверджують походження товару

Звітність

Для діючих підприємців

Декларація про доходи подається лише за підсумками року протягом 40 календарних днів після закінчення звітного року. У декларації разом з доходами від підприємницької діяльності повинні вказуватися інші доходи з джерелом їх походження з України та іноземні доходи

Для новостворених підприємців та підприємців, які перейшли на загальну систему оподаткування зі спрощеної системи

Фізичні особи — підприємці, які зареєстровані протягом року або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочато господарську діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Уперше зареєстровані підприємці в декларації також зазначають інформацію про майновий стан і доходи станом на дату державної реєстрації підприємцем (п.п. 177.5.2 ПК)

 

Звітність і строки сплати ПДФО

Види звітності

Строки подання

1

2

Податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (ф. № 1ДФ)

Подається щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (зазначені в податковому розрахунку суми ПДФО є узгодженими сумами податкового зобов'язання та в разі неповної або несвоєчасної сплати стягуються до бюджету разом зі сплатою штрафів та пені)

Податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб про загальні суми доходів, які нараховано (виплачено, надано) на користь платників податків, та загальні суми податку на доходи фізичних осіб, які утримано з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету

Подається щомісяця протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця

Звітність подається незалежно від того, чи виплачувало підприємство доходи фізичним особам протягом звітного періоду

Строки сплати ПДФО

Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Як і раніше, банки прийматимуть платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування ПДФО

Якщо оподатковуваний дохід надається в негрошовій формі або виплачується готівкою з каси, податок сплачується протягом банківського дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання)

У ПК відсутня вимога про сплату ПДФО протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, за який дохід нараховано, але не виплачено. Ґрунтуючись на тому, що ф. № 1ДФ, яка подається щокварталу, тепер набуває статусу податкової декларації, можна зробити висновок, що ПДФО доведеться сплачувати протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання ф. №1ДФ. Однак через відсутність однозначної відповіді на запитання щодо строку сплати податку, утриманого з нарахованого, але не виплаченого доходу в грошовій формі, чекатимемо роз'яснень податкових органів з цього питання

 

Відповідальність у сфері подання звітності та сплати ПДФО

Величина штрафних санкцій

Вид порушення

510 грн. (за повторне протягом року порушення — 1020 грн.)

Неподання, несвоєчасне подання, подання не в повному обсязі або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку

170 грн.

Оформлення документів, що містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків, без зазначення реєстраційного номера облікової картки (ідентифікаційного коду) платника податків або з використанням недостовірного реєстраційного номера

170 грн. (за повторне протягом року порушення — 1020 грн.)

Несвоєчасне подання податкової декларації (штраф застосовується за кожен факт неподання)

25 % від різниці між заниженою сумою податкового зобов'язання та сумою, визначеною податковим органом

Неподання фізичною особою декларації або включення до неї перекручених даних про суми отриманих доходів та понесених витрат, якщо такі дії призвели до заниження оподатковуваного доходу

Ненарахування, неутримання і несплата (неперерахування) податку до або під час виплати доходу фізичній особі:

25 % суми податку, що підлягає нарахуванню і сплаті до бюджету

— при першому порушенні

50 % суми податку, що підлягає нарахуванню і сплаті до бюджету

— при повторному порушенні протягом 1095 днів

75 % суми податку, що підлягає нарахуванню і сплаті до бюджету

— при третьому та наступному порушенні протягом 1095 днів

ПДФО, нарахований, але не сплачений податковим агентом у порядку, що діяв до набуття чинності Податковим кодексом, станом на 01.01.2011 р. вважається податковим боргом та підлягає відображенню в податковому розрахунку за результатами I кварталу 2011 року, а також

стягується з податкового агента із застосуванням заходів відповідальності, передбачених ПК

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі