Теми статей
Обрати теми

Реквізити податкової накладної: вид договору замість умов поставки

Редакція ББ
Стаття

Реквізити податкової накладної:вид договору замість умов поставки

Олена Уварова, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

Податкова накладна — один з найважливих документів. Після набуття чинності Податковим кодексом було затверджено нову форму податкової накладної (див. на с. 24), в якій з'явився такий видозмінений реквізит, як «Вид цивільно-правового договору». Розповімо, на що слід звернути увагу, щоб не помилитися під час його заповнення.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР.

Наказ № 165

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку її заповнення» від 30.05.1997 р. № 165.

Наказ № 969

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення» від 21.12.2010 р. № 969.

 

«Умови поставки» зі старої форми ПН

Податковий кодекс

у п. 201.1 ст. 201 передбачає, що платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, в якій зазначаються в окремих рядках:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата виписування податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, — продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця);

ґ) місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса1 фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник податку;

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, — покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна поставки без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

и)

вид цивільно-правового договору.

1 Податкова адреса — це ще одне нововведення Податкового кодексу. Згідно з п. 45.1 ст. 45 податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби. Податкова адреса може бути лише одна.

Як бачимо, перелік реквізитів, який було передбачено

п.п. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону про ПДВ, залишився практично незмінним. Додався лише такий новий реквізит як «вид цивільно-правового договору».

Слід зауважити, що у формі податкової накладної, яку затверджено

наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, як один із реквізитів було передбачено рядок «Умови поставки (форма цивільно-правового договору) », в якому зазвичай указувався номер рахунка або чек2. Саме його місце, як видно з форми податкової накладної, затвердженої наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969, зайняв «Вид цивільно-правового договору».

2 Хоча, безумовно, терміни було використано некоректно, оскільки, якщо підходити суто формально, умови поставки передбачені Офіційними правилами тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгової палати ІНКОТЕРМС (франко-завод, франко-перевізник, франко вздовж борту судна тощо), а за формою договори можуть бути усними та письмовими (у простій письмовій формі та в нотаріальній). Однак на практиці від буквального розуміння зазначених термінів завжди відступали.

 

Заповнюємо рядок «Вид цивільно-правового договору»

Тепер слід розібратися, що саме необхідно вказати у рядку «Вид цивільно-правового договору». Справа в тому, що договори може бути класифіковано за різними підставами на такі види:

односторонні, в яких в однієї зі сторін є тільки права, а в іншої — тільки обов'язки (наприклад, доручення, дарування, позика), та двосторонні, в яких кожна зі сторін має і права, і обов'язки;

— залежно від моменту виникнення зобов'язань за договором вони поділяються на

реальні (договори, які визнаються укладеними з моменту, коли на підставі угоди здійснено передачу стороною контрагенту певного майна) та консенсуальні (що набирають чинності з моменту досягнення сторонами домовленості щодо всіх істотних умов, зокрема позики, зберігання, перевезення вантажів);

відплатні, тобто такі, що передбачають отримання певної компенсації від іншої сторони, та безвідплатні, які, відповідно, не передбачають компенсацію, як, наприклад, договір дарування;

— залежно від характеру договору можна виділити

основні та додаткові договори. Останні є похідними від перших та не мають самостійного значення без них; і навпаки, основні договори не залежать від додаткових. Це, зокрема, означає, що визнання додаткового договору недійсним ніяк не впливає на юридичну силу основного договору. Найпоширеніший різновид додаткових договорів — договори про забезпечення зобов'язання;

договори, укладені на користь контрагентів та на користь третіх осіб;

основні та попередні договори. Попередній договір передбачає обов'язок укласти в майбутньому договір («основний договір») на умовах, передбачених попереднім договором. При укладенні такого договору достатньо визначити основний зміст майбутнього договору та погодити його істотні умови. Другорядні умови будуть у подальшому встановлені в основному договорі. Якщо сторона, яка уклала попередній договір, ухиляється в передбачені ним строки від укладення основного договору, другою стороною може бути подано позов з вимогою зобов'язати таку особу укласти основний договір або про стягнення збитків, що були заподіяні унаслідок ухилення від укладення договору, а також штрафних санкцій, якщо їх було передбачено попереднім договором. Зобов'язати сторону попереднього договору виконати в натурі те зобов'язання, яке тільки мало бути передбачено основним договором (наприклад, передати майно), у судовому порядку не можна;

пойменованіЦКУ та інших законодавчих актах) та непойменовані (які не названо в законодавчих актах, але укладення яких не суперечить вимогам законодавства). До останніх застосовуються норми про найбільш схожий вид договорів, загальні положення зобов'язального та договірного права.

Однак найістотнішою є

класифікація договорів за їх предметом. Власне, цю класифікацію навіть покладено в основу структури ЦКУ. Це такі договори як: купівлі-продажу, поставки, оренди, підряду, будівельного підряду, підряду на виконання проектних та дослідних робіт, договори про надання послуг тощо.

Вважаємо, коли йдеться про реквізит ПН, то мається на увазі така предметна класифікація. Відповідно в рядку ПН «Вид цивільно-правового договору» необхідно вказувати «Договір купівлі-продажу», «Договір оренди», «Договір підряду» тощо, тобто зазначати назву договору.

Хоча слід зауважити, що автори Науково-практичного коментаря до Податкового кодексу України, звертаючи увагу на запровадження нового реквізиту податкової накладної, посилаються на

ст. 626 ЦКУ 3. У ній класифікацію договорів проведено за розподілом прав та обов'язків сторін договору — на одно-, дво- та багатосторонні. Навряд чи законодавець бажав бачити вказівку на вид договору саме за цією підставою. Та й сама форма ПН, в якій поряд з видом цивільно-правового договору зазначаються його дата та номер, також дозволяє говорити про те, що йдеться про класифікацію залежно від предмета договору.

3 Науково-практичний коментар до Податкового кодексу України (кол. авторів) / За ред. М. Я. Азарова. — К.: Міністерство фінансів України, Національний університет ДПС України, 2010. — С. 952.

 

Наслідки незаповнення нового реквізиту

Зміни у формі податкової накладної полягають не тільки у формулюваннях, а й у статусі самого реквізиту.

Якщо раніше «Умови поставки» як реквізит не було передбачено на рівні

Закону, і тому суди визнавали податковий кредит, сформований на підставі накладних, у яких він був відсутній (див., наприклад, ухвали ВАСУ від 31.01.2007 р. № К-28167/06, Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 18.03.2010 р. у справі № 9/578/07-АП), то тепер «Вид цивільно-правового договору» прямо названо в Податковому кодексі. Це означає, що його відсутність може спричинити сумніви щодо податкового кредиту. Пильнуйте!

 

img 1

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі