Теми статей
Обрати теми

Зміна типу АТ: чи підлягають переоформленню договори та дозвільні документи?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Зміна типу АТ:чи підлягають переоформленню договори та дозвільні документи?

 

Акціонерне товариство у світлі вимог Закону про АТ змінює тип (з відкритого на публічне). Як це позначиться на вже укладених договорах, чи слід укладати до них додаткові угоди? Чи потрібно переоформляти або отримувати наново дозвільні документи?

 

Зміна типу акціонерного товариства

(з відкритого на публічне/приватне або із закритого на публічне/приватне) прирівнюється до зміни найменування товариства і не вважається перетворенням (див. роз'яснення Держкомпідприємництва 14.07.2009 р. № 8, лист від 07.05.2009 р. № 5224). Відповідні зміни реєструються в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Держреєстратор сам повинен повідомити органи держстатистики, податкової служби, Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування (абзац четвертий ч. 1 ст. 6 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV).

Крім того, відповідно до

ч. 4 ст. 90 Цивільного кодексу України в разі зміни свого найменування юридична особа зобов'язана розмістити оголошення про це у друкованих засобах масової інформації (відповідне оголошення розміщує держреєстратор), в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, та повідомити про це всіх осіб, з якими вона перебуває в договірних відносинах.

Переоформляти договір, як і укладати додаткову угоду до нього, не потрібно

— достатньо надіслати повідомлення другій стороні за договором про те, що товариство змінило тип.

Зміна типу АТ, як і будь-яка зміна найменування, вимагає від суб'єкта господарювання здійснення й інших додаткових дій. Так, відповідно до

п. 7.6 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80, у разі внесення змін до даних, що вказуються в довідці про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП (назва, місцезнаходження платника податків чи органу державної податкової служби, в якому платник податків перебуває на обліку, зміна керівництва тощо), видається нова довідка про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП замість старої. Для отримання нової довідки платник податків подає до органу державної податкової служби звернення із зазначенням причин заміни і додану до нього старую довідку. Орган державної податкової служби протягом двох робочих днів після такого звернення перевіряє інформацію про внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру і видає нову довідку.

Доведеться

також змінити печатку та переоформити дозвільні документи. Так, відповідно до ч. 8 ст. 41 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV однією з підстав для переоформлення документа дозвільного характеру є зміна найменування суб'єкта господарювання — юридичної особи або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця. Проходити процедуру отримання дозвільних документів наново не потрібно.

Також слід звернути увагу, що для акціонерних товариств передбачено спеціальні вимоги

Положенням про порядок заміни свідоцтва (свідоцтв) про реєстрацію випуску (випусків) емісійних цінних паперів у зв'язку зі зміною найменування акціонерного товариства, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 30.12.2009 р. № 1638 .

Код ЄДРПОУ акціонерного товариства в результаті зміни його типу не змінюється.

Нагадаємо, що привести свої установчі документи, у тому числі змінити тип товариства, у відповідність до вимог

Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI необхідно до 01.05.2011 р. Велика ймовірність того, що після цієї дати територіальні управління Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку виноситимуть приписи, в яких зобов'язуватимуть акціонерні товариства привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства з наданням певного строку на здійснення необхідних дій. За невиконання такого припису передбачено штраф від 1000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, може бути припинено обіг акцій акціонерного товариства до усунення ним порушень законодавства.

Держреєстратори після 01.05.2011 р. можуть відмовляти у проведенні тих чи інших реєстраційних дій у зв'язку з невідповідністю найменування АТ до вимог законодавства.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі