Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Програма «доступного житла» продовжується

Навесні цього року Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було розроблено низку документів, спрямованих на реалізацію програми «доступного житла»:

1.

Порядок забезпечення громадян доступним житлом викладено в новій редакції згідно з постановою КМУ від 11.02.2009 р. № 140 (у редакції постанови КМУ від 11.05.2011 р. № 568, що набрала чинності з 10.06.2011 р.).

2. Затверджено

Порядок використання коштів державного бюджету для надання державної підтримки з метою будівництва (придбання) доступного житла. Документ було затверджено наказом від 09.06.2011 р. № 73.

Так, згідно з

п. 2 вказаного Порядку бюджетні кошти спрямовуються на:

— надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла громадянам, які перебувають

на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов та визначені центральними органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які ведуть зазначений облік, такими, що мають право на доступне житло;

— формування Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

При цьому головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Саме Міністерство затверджує:

перелік об'єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися бюджетні кошти;

— розподіл бюджетних коштів між напрямами та адміністративно-територіальними одиницями за погодженням з Міністерством фінансів.

Наказ від 09.06.2011 р. № 73

набув чинності від 04.07.2011 р.

3. Затверджено

Положення про Міжвідомчу комісію з розгляду пропозицій щодо формування переліку об'єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися кошти (наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 10.06.2011 р. № 75 набув чинності з 04.07.2011 р.).

Міжвідомча комісія є колегіальним органом, який утворюється для надання методичної допомоги для визначення переліку об'єктів житлового будівництва щодо доступного житла, розгляду пропозицій забудовників (замовників, управителів, продавців) щодо формування переліку об'єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися державні кошти.

 

Кабмін затвердив містобудівний
кадастр

Положення про кадастр

було затверджено постановою КМУ від 25.05.2011 р. № 559. Цей документ визначає структуру містобудівного кадастру, порядок його створення, ведення та надання інформації з містобудівного кадастру.

Містобудівний кадастр створюється як розподілена

геоінформаційна система та ведеться з урахуванням даних державного земельного кадастру на державному рівні, на рівні Автономної Республіки Крим, обласному та районному рівнях, а також на рівні міст Києва і Севастополя та міст обласного (республіканського Автономної Республіки Крим) значення.

Містобудівний кадастр ведеться

Службою містобудівного кадастру, що діє у складі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, органу містобудування та архітектури Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів з питань містобудування та архітектури обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій та виконавчих органів місцевого самоврядування міст обласного (республіканського Автономної Республіки Крим) значення.

Інформація

, що міститься у містобудівному кадастрі, є відкритою та загальнодоступною, крім відомостей, що належать до інформації з обмеженим доступом. Захист інформації, що міститься у містобудівному кадастрі, здійснюється відповідними суб'єктами інформаційних відносин відповідно до законодавства (п. 37 Положення про кадастр).

Інформація

, що міститься у містобудівному кадастрі та не має обмеження в доступі, надається суб'єкту містобудівної діяльності за його запитом. Обмеження доступу до інформації містобудівного кадастру, що є власністю держави або представляє державну чи комерційну таємницю, встановлюється у порядку, передбаченому законодавством (п. 38 Положення про кадастр).

Надання суб'єктам містобудівної діяльності зазначеної інформації здійснюється

безоплатно.

Постанова КМУ від 25.05.2011 р. № 559

набула чинності з 06.06.2011 р.

 

Посилено відповідальність за недотримання норм фінансування охорони праці

Законом України «Про внесення змін до статей 19 та 43 Закону України «Про охорону праці» від 02.06.2011 р. № 3458-VI

змінено правила обчислення витрат на охорону праці, а також посилено відповідальність за недотримання норм фінансування охорони праці.

Зокрема, новою редакцією

ч. 3 ст. 19 Закону України «Про охорону праці» встановлено, що для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік. Нагадаємо, що попередньою редакцією цієї норми витрати на охорону праці мали становити не менше 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції.

Крім того, у новій редакції викладено

ст. 43 Закону України «Про охорону праці» щодо штрафних санкцій до юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, посадових осіб та працівників.

По-перше,

установлено відповідальність за порушення вимог ст. 19 цього Закону, тобто за недотримання норм фінансування охорони праці, у вигляді штрафу із розрахунку 25 % від різниці між розрахунковою мінімальною сумою витрат на охорону праці у звітному періоді та фактичною сумою цих витрат за такий період. Раніше накладення такого штрафу не передбачалося.

По-друге,

несплата або неповна сплата юридичними чи фізичними особами, які відповідно до законодавства використовують найману працю, штрафів, установлених ст. 43 Закону України «Про охорону праці», тягне за собою нарахування пені на несплачену суму штрафу (його частини) з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла в період такої несплати, за кожен день прострочення. До цього часу розмір пені складав 2 % за кожний день прострочення сплати штрафів.

Закон України від 02.06.2011 р. № 3458-VI

набув чинності з 25.06.2011 р. — дня його опублікування.

 

Обмеження щодо участі держмайна у спільній діяльності

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності» від 12.05.2011 р. № 3322-VI

унесено зміни до:

Господарського кодексу України, згідно з яким не може бути вкладом у спільну діяльність майно об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації. У разі внесення державними підприємствами, установами та організаціями майна в спільну діяльність право державної власності на таке майно не припиняється і право спільної власності учасників не виникає;

Закону України «Про управління об'єктами державної власності», зокрема, щодо договорів про спільну діяльність, стороною яких є державні підприємства, установи, організації, а також господарські товариства, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 %.

Закон України від 12.05.2011 р. № 3322-VI

набув чинності з 17.06.2011 р.

 

Мінрегіонбудом схвалено рекомендації щодо застосування будівельних норм
та установлених методик при визначенні категорій складності
для подальшого проектування і експертизи

Рішенням Науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку та будівництва України

від 16.06.2011 р. № 59 схвалено Настанову щодо застосування будівельних норм у частині віднесення об’єктів будівництва до категорій складності для подальшого проектування і експертизи.

Настанова розроблена для застосування проектувальниками і замовниками на стадії розроблення завдання на проектування об’єктів будівництва та при здійсненні їх проектування, а також для використання експертами експертних організацій при проведенні експертизи проектів будівництва і посадовими особами Держархбудінспекції, зокрема під час проведення державного архітектурно-будівельного контролю на об'єктах самочинного будівництва (у разі відсутності проектної документації) та при прийманні завершених будівництвом об’єктів в експлуатацію.

З текстом Настанови можна ознайомитись на веб-сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (http://www.minregionbud.gov.ua) в розділі «Дорадчі та консультативні органи», категорія «Науково-технічна рада».

Джерело: http://www.minregionbud.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі