Теми статей
Обрати теми

Порядок передачі будинку з балансу на баланс

Редакція ББ
Стаття

Порядок передачі будинку з балансу на баланс

Юлія Шипілова, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

На продовження статті «Закриваємо будівельну компанію» («Будівельна бухгалтерія», 2011, № 10, с. 24) спробуємо розібратися з тим, як власне проходить процес передачі будинку, коли мешканці прийняли рішення та організували об’єднання співвласників багатоквартирного будинку і передають будинок з балансу будівельної компанії на баланс ОСББ або на баланс іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про ОСББ

— Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-ІІІ.

Постанова № 1521

— постанова КМУ «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 11.10.2002 р. № 1521.

 

Слід зауважити, що порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу будівельної компанії на баланс ОСББ або іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності, визначається

постановою № 1521.

 

ЩО ПЕРЕДАЄМО?

Перш за все, пропоную визначитися з тим, що ми будемо передавати. Як

Закон про ОСББ, так і постанова № 1521 визначають можливість передачі як усього житлового комплексу в цілому, так і його окремих частин.

Що ж таке житловий комплекс?

Відповідно до ст. 1 Закону про ОСББ житловий комплекс — це єдиний комплекс нерухомого майна, що утворений земельною ділянкою в установлених межах, розміщеним на ній жилим багатоквартирним будинком або його частиною разом із спорудами та інженерними мережами, які утворюють цілісний майновий комплекс. Таким чином можемо зробити висновок, що у порядку, визначеному постановою № 1521, ви як будівельна компанія можете передати з балансу на баланс як увесь житловий комплекс, так і окрему його частину (зокрема, земельну ділянку, будинок або його частину, споруди та інженерні мережі) залежно від того, що саме знаходиться на вашому балансі.

Передача житлового комплексу з балансу на баланс здійснюється за рішенням загальних зборів ОСББ. При цьому загальні збори ОСББ можуть вирішити:

 

1

прийняти житловий комплекс на баланс ОСББ

2

залишити житловий комплекс або його частину на балансі попереднього балансоутримувача (у нашому випадку це будівельна компанія)

3

передати житловий комплекс або його частину на баланс іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності, та укласти з цією юридичною особою відповідний договір

 

Зверніть увагу

, що ОСББ може прийняти на баланс лише увесь житловий комплекс і не може приймати його частинами, оскільки це не передбачено ні Законом про ОСББ , ні постановою № 1521. Тобто ОСББ може взяти на свій баланс усе, або не брати нічого.

Оскільки ми говоримо

1, що будівельна компанія закривається, і будинок їй на балансі не потрібен, пропонуємо розглянути, як же буде передаватись житловий комплекс на баланс ОСББ або житловий комплекс чи його частина на баланс іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності.

1 Див. «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 10, с. 24.

 

ХТО ПЕРЕДАЄ?

Для приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс

утворюється відповідна комісія:

 

Склад комісії

Якщо ОСББ вирішило передати житловий будинок:

на свій баланс

на баланс юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності

— представники будівельної компанії;

— представники ОСББ

— представники будівельної компанії;
— представники ОСББ;

— представники юридичної особи, на баланс якої передається майно

 

Комісію очолює представник приймаючої сторони

. Комісія визначає технічний стан житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства та складає акт приймання-передачі (міститься у постанові № 1521). Далі пропонуємо зразок цього акту (див. рис.).

 

img 1
img 2
img 3

 

Передача житлового комплексу або його частини з балансу будівельної компанії на баланс ОСББ чи іншої юрособи за рішенням ОСББ повинна проводитись у

двомісячний термін після надходження відповідного звернення від ОСББ.

Зверніть увагу

, що передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо). У разі втрати план земельної ділянки, технічний паспорт будинку або технічна документація виготовляються чи відновлюються за рахунок підприємства, установи чи організації (в нашому випадку будівельної компанії), з балансу яких передається житловий комплекс або його частина, протягом місяця після надходження відповідного звернення від ОСББ. Тобто будьте готові до того, що якщо якась документація по житловому комплексу або його частині втрачена, будівельній компанії доведеться її відновлювати за власний рахунок.

Кожній із сторін, що бере участь у прийманні-передачі, надається примірник акта приймання-передачі, підписаний членами комісії та затверджений керівництвом кожної сторони (підписи скріплюються печаткою).

Датою передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс є саме дата підписання акта приймання-передачі, а не дата підписання договору між будівельною компанією та ОСББ або отримання звернення від ОСББ про передачу житлового комплексу або його частини з балансу на баланс.

У наступному номері ми спробуємо розібратися з тим, як відбувається передача будинку з балансу будівельної компанії на баланс іншої юридичної особи за рішенням місцевої ради, якщо у новозбудованому будинку не створено ОСББ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі