Теми статей
Обрати теми

Інвестиційні, але основні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Інвестиційні, але основні

 

На нашому балансі значиться об'єкт інвестиційної нерухомості. Він оцінюється за справедливою вартістю. Тому цей актив не піддається амортизації.

У податковій нам сказали, що якщо в бухобліку немає амортизації, то її не повинно бути і в податковому обліку.

Чи потрібно у зв'язку з цим відображати в податковій декларації доходи і витрати від щоквартальної переоцінки об'єкта інвестиційної нерухомості, подібно до того, як це відбувається в бухобліку?

 

Згідно з

п. 3.4 П(С)БО 7 «Основні засоби» 1, цей стандарт не поширюється на інвестиційну нерухомість, «особливості обліку якої визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку».

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. № 92.

«Іншим» стандартом у цьому випадку, очевидно, є

П(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість» 2, який дозволяє оцінювати відповідну нерухомість за справедливою вартістю, не нараховуючи амортизації.

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 32 «Інвестиційна нерухомість», затверджене наказом Мінфіну від 02.07.2007 р. № 779.

Водночас

Інструкція про застосування Плану рахунків3 приписує вести облік інвестиційної нерухомості на рахунку 100, що є субрахунком рахунка 10 «Основні засоби».

3

 Інструкція про застосування Плану рахунків, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 р. № 291.

Це дає нам підстави для висновку про те, що інвестиційна нерухомість у бухгалтерському розумінні є

основним засобом, облік якого в певних обставинах регулюється не загальним стандартом (П(С)БО 7), а спеціальним стандартом (П(С)БО 32).

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

(далі — ПКУ) не виділяє такої особливої категорії, як «інвестиційна нерухомість».

Звернемося до податкового визначення основних засобів. Воно міститься в

п.п. 14.1.138 ПКУ:

«

основні засоби — матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 2500 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 2500 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік)».

Очевидно, що практично будь-який об'єкт інвестиційної нерухомості вписується в цю дефініцію.

Зрозуміло також, що інвестиційна нерухомість з точки зору

ПКУ належить до третьої групи основних засобів з мінімальним строком корисного використання 15 років.

Якщо у зв'язку з оприбуткуванням об'єкта інвестиційної нерухомості підприємство несло витрати, то ніщо не може зашкодити підприємству амортизувати такі витрати згідно з

п. 144.1 ПКУ.

Звідси доходимо висновку: податківці, які заборонили амортизувати об'єкт інвестиційної нерухомості в податковому обліку, помилилися. Ви можете спокійно амортизувати балансову вартість такого основного засобу. Тільки не забудьте для цілей податкової амортизації виключити з балансової вартості інвестиційної нерухомості ті дооцінки, які було зроблено після 01.01.2010 р. На цьому наполягає

п. 6 підрозд. 4 Перехідних положень ПКУ.

І останнє. Через незбіг балансової вартості та методів оцінки інвестиційної нерухомості в податковому та бухгалтерському обліку головбух має бути готовий до звітного відображення податкових різниць.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі