Теми статей
Обрати теми

«Переважання» за МСФЗ

Редакція ББ
Стаття

«Переважання» за МСФЗ

Іван Чалий,консультант

 

Пам'ятається: коли у нас у 1999 році було прийнято

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон), багато які вітчизняні фахівці неабияк позмагалися в саркастичних коментарях щодо принципу переважання, зафіксованого у ст. 4 цього Закону.

Нагадаємо, що відповідно до зазначеної

статті бухоблік має вестися виходячи з принципу переважання сутності над формою. Згідно з цим принципом «операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми».

Незважаючи на уявну декларативність цього принципу, він має виняткове значення для сучасного обліку. Причому значення не лише теоретичне, а й цілком практичне.

Наведемо приклад

.

Однією з найделікатніших проблем стандартизації фінансових звітів є питання оприлюднення деяких даних про операції з пов'язаними особами.

Міжнародні стандарти наполягають на тому, що ці операції мають аналізуватися саме за сутністю.

Параграф 10 МСБО 24 «Розкриття інформації про пов'язаних сторін» закликає головбухів до професійної відвертості:

«Під час розгляду кожного можливого випадку відносин пов'язаних сторін увагу слід спрямувати на сутність цих відносин, а не лише на юридичну форму».

Ось у що це може втілитися.

Оприлюднений в Інтернеті звіт, складений за МСФЗ українським агрохолдингом «Миронівський хлібопродукт» (MHP (Myronivsky Hliboproduct) MHP S.A.), у розділі «Інші операції з пов’язаними сторонами» наводить таку інформацію:

«У червні 2007 року Група продала за $4005 тис. містеру Юрію Косюку будівлю залишковою балансовою вартістю $3460 тис., що використовувалося основним акціонером як привілей, наданий за рахунок компанії. Різницю між ціною продажу та залишковою балансовою вартістю будівлі на дату угоди $405 тис. (за мінусом ефекту з податку на прибуток у сумі $140 тис.) було визнано в консолідованій фінансовій звітності як коригування акціонерного капіталу»

1.

1 OTHER RELATED PARTY TRANSACTIONS

In June 2007, the Group sold to Mr Yuriy Kosyuk а building with net book value of US$3,460 thousand, which was used by the Principal Shareholder as а benefit in kind, for а cash consideration of US$4,005 thousand. The difference between the sale price and net book value of the building at the date of transaction of US$405 thousand (net of current income tax effect of US$140 thousand) was recognised in the Group’s consolidated financial statements as an adjustment to shareholders’ equity.

Таким чином, прибуток, отриманий у результаті угоди з основним акціонером, було розцінено компанією не як прибуток від рутинної господарської операції, а як внесок в акціонерний капітал.

Як можна пояснити таке трактування?

Основний акціонер, який практично повністю контролює компанію, фактично купує нерухомість у себе самого, тобто він просто нібито перекладає свої гроші з однієї своєї кишені в іншу свою кишеню. Тому «вершок», який він уносить до своєї компанії (у вигляді прибутку від операції продажу будівлі), у реальності є для компанії нічим іншим, як додатковим унесенням активів до власного капіталу акціонерного товариства.

Звичайно, таке трактування сутності операції зовсім не обов'язкове. Стандарти на ньому не наполягають.

І навряд чи таке тлумачення може бути поширено на будь-які операції з будь-якими акціонерами. Воно прийнятне лише за деяких обставин (наприклад, коли угоду проведено з мажоритарним акціонером, який є фактичним повновладним власником компанії, та/або коли ціна реалізації активів акціонеру перевищує ринкову ціну).

Що б там не було, але українським головбухам, які подаватимуть свої МСФЗ-звіти на суд авторитетних аудиторських компаній, потрібно бути готовими до того, що економічна сутність, здавалося б, цілком рутинних угод може зазнати несподіваних трактувань.

 

Матеріал опубліковано в електронному виданні «El-бухгалтер», 2011, № 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі