Теми статей
Обрати теми

Актуальні «прибуткові» роз'яснення від ДПАУ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Актуальні «прибуткові» роз’яснення від ДПАУ

 

Як відобразити 10-відсотковий «ремонтний» ліміт у декларації з податку на прибуток?

 

Сума «ремонтного» ліміту

, яка дорівнює 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на 01.01.2011 р., відображається у графі 3 таблиці 3 додатка АМ до декларації з податку на прибуток.

У графі 5 таблиці 3 додатка АМ

зазначається сума витрат на ремонт (поліпшення) основних засобів, що включається до витрат звітного кварталу (у межах загального 10-відсоткового річного ліміту).

У разі проведення поліпшень основних засобів,

безпосередньо пов'язаних з виробництвом товарів (виконанням робіт, послуг), витрати на такі поліпшення відображаються у складі загальновиробничих витрат звітного періоду (графа 6 таблиці 3 додатка АМ) з подальшим перенесенням до ряд. 06.1.5.2 додатка ЗВ до ряд. 06.1 декларації.

 

Як відобразити незамортизовану вартість ремонтів/поліпшень орендованого майна, що повертається у зв'язку із закінченням строку договору?

 

Згідно з роз'ясненнями ДПАУ

строк амортизації окремого об'єкта у вигляді вартості ремонтів/поліпшень орендованого майна не може бути менше мінімального строку, установленого п. 145.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК). При цьому в разі якщо вартість поліпшень ще не встигла повністю замортизуватися, а об'єкт оренди вже повертається у зв'язку із закінченням договору оперативної оренди/лізингу, ДПАУ пропонує скористатися п. 146.16 ПК, де визначається порядок дій у разі ліквідації, знищення або крадіжки основних засобів. На підставі цього пункту орендар у звітному періоді, в якому відбулося повернення орендованого майна, збільшує витрати на суму, що дорівнює незамортизованій частині вартості ремонтів/поліпшень такого майна.

 

Чи враховуються витрати на прибирання та миття автомобіля при обчисленні податку на прибуток?

 

Перелік операцій з техобслуговування автотранспорту наведено в

додатках А, Б, В до Порядку від 30.03.98 р. № 102. Витрати на техобслуговування автомобіля, а саме на здійснення робіт, зазначених у додатках А, Б, В до Порядку № 102, можна враховувати у складі загальновиробничих, адміністративних витрат або витрат на збут на підставі ст. 138 ПК залежно від того, де використовується автомобіль. При цьому всі витрати на техобслуговування автомобіля має бути підтверджено відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами.

Оскільки

прибирання та миття автомобіля не належать до техобслуговування (такі роботи не зазначено в додатках А, Б, В до Порядку № 102), то витрати на їх проведення при обчисленні податку на прибуток не враховуються.

 

Помилка в обов'язкових реквізитах не вплинула на суму податкового зобов'язання. Чи можна подати уточнену декларацію?

 

Перелік обов'язкових реквізитів

, які має містити податкова декларація, наведено у ст. 48 ПК. Пунктом 48.7 ст. 48 ПК передбачено, що податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, податковою декларацією не вважається.

З цього ДПАУ доходить висновку про те, що в разі неправильного заповнення деяких обов'язкових реквізитів (КОАТУУ, код за ЄДРПОУ тощо), що

не вплинуло на визначення суми податкового зобов'язання, подання уточнюючої декларації (розрахунку) ПК не передбачено (документ просто не вважається податковою декларацією). Тому платнику нічого не залишається, як подати нову декларацію з виправленими показниками.

 

Підготовлено за матеріалами Єдиної бази податкових знань ДПСУ

(http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=238591&cat_id=238586)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі