Теми статей
Обрати теми

Публічний або відкритий — усе одно

Редакція ББ
Лист від 27.05.2011 р. № 13/02/9587

Публічний або відкритий — усе одно

 

Лист Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку від 27.05.2011 р. № 13/02/9587

 

<...>

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі — Комісія) <...> повідомляє.

У

роз'ясненні Комісії від 14.07.2009 № 8 «Щодо порядку застосування окремих положень розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства» у зв'язку з набранням ним чинності», затвердженого рішенням Комісії від 14.07.2009 № 797 (зі змінами), вказано наступне:

абзацом першим пункту п'ятого розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства»

передбачено, що статути та інші внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність до норм цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (тобто в термін до 30.04.2011 р.).

Таким чином

, приведення діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність до Закону України «Про акціонерні товариства» потребує здійснення таких дій:

— внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого та закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство або з відкритого та закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог

Закону України «Про акціонерні товариства» у статуті товариства;

— приведення внутрішніх документів товариства у відповідність до вимог

Закону України «Про акціонерні товариства» та статуту товариства.

В

інформаційному листі, затвердженому рішенням Комісії від 31.03.2011 № 378, щодо розкриття інформації про діяльність публічних акціонерних товариств на основі міжнародних стандартів фінанcової звітності вказано наступне:

Законом України «Про акціонерні товариства»

внесено зміни до частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», якими передбачено, що публічні акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Комісією.

На виконання

частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» рішенням Комісії від 30.11.2010 № 1780, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2011 за № 179/18917, затверджено Порядок розкриття інформації про діяльність публічних акціонерних товариств на основі міжнародних стандартів фінансової звітності .

Відповідно до

МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності», у фінансовій звітності наводиться зіставна інформація за попередній період. З цією метою необхідно перерахувати залишки по рахункам за попередній рік, на початок року, за який надається така зіставна інформація.

Отже, уперше складаючи звітність згідно з

МСФЗ за 2011 рік, публічне акціонерне товариство має ретроспективно перерахувати залишки на 01.01.2010 р.

Оскільки публічні акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку,

вони зобов'язані здійснити зазначені дії у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, тобто у 2012 році.

 

Голова Комісії
Д. Тевелев

 

КОМЕНТАР

 

Не таємниця, що багато відкритих акціонерних товариств (ВАТ) досі не виконали вимоги законодавства та не перетворилися на публічні акціонерні товариства (ПАТ).

Недавня спроба законодавців урегулювати цю проблему шляхом надання дозволу на використання статусу ВАТ розбилася об президентське вето.

Що б там не було, але деякі головбухи ВАТ сподіваються, що відсутність у їх підприємства статусу «публічності» дасть їм можливість не складати МСФЗ-звіт. Це сподівання ґрунтується на тому, що

Порядок, затверджений рішенням ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981, який вимагає подання МСФЗ-звітності, поширюється тільки на ПАТ.

У своєму

листі фахівці ДКЦПФР спочатку послалися на норму про те, що всі ВАТ до кінця квітня цього року повинні перетворитися на ПАТ, а потім нагадали свої рішення щодо обов'язкового складання МСФЗ.

При цьому ДКЦПФР красномовно наголошує на положеннях МСФЗ 1 щодо подання даних за минулі періоди.

Така структура відповіді наводить на думку про те, що фахівці ДКЦПФР у 2012 році вимагатимуть МСФЗ-звітності і від ВАТ, і від ПАТ

.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі