Теми статей
Обрати теми

Необхідний більший відгук від влади

Редакція ББ
Стаття

Необхідний більший відгук від влади

 

Шість років тому декілька забудовників створили в Харкові Асоціацію «Регіональне будівництво». За цей час вона зуміла стати однією з найсильніших у співтоваристві професійних об’єднань будівельників України. Про її діяльність та подальші плани ми говорили з головою ради Асоціації «Регіональне будівництво» Олександром Харченком.

img 1

 

— Олександре Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про Асоціацію «Регіональне будівництво». З якою метою її було створено, хто входить до її складу?

— Асоціація «Регіональне будівництво» — недержавне незалежне добровільне господарське об'єднання будівельних компаній та інших організацій. Її головні цілі та завдання — представництво і захист прав, інтересів її членів в органах державної влади, сприяння в поліпшенні інвестиційно-будівельної діяльності, підвищенні авторитету будівельних компаній, зміцнення зв'язків з громадськістю, сприяння створенню інституту професійних об'єднань будівельників в Україні.

Асоціацію створено у 2005 році, її засновниками стали компанії «Трест Житлобуд-1», банк «Меркурій», «Житлобуд-2», «Будівельний торговий дім», «Будінвест», МЖК «Інтернаціоналіст», «Південспецатоменергомонтаж», «Спецбуд-3». Пізніше до складу Асоціації ввійшли компанії «Флас», «Харківелектромонтажкомплект», «Будівельник-М», «Укрпромбуд», «Сервісводбуд-2», «ХБУ-501», «Південспецбуд», «Добробуд», «УкрНДІкомунпроект», «Харківбуд», «Газкомунбуд».

У листопаді 2008 року 16 будівельних організацій області створили Антикризовий комітет (6 із них уже входили до складу Асоціації). Комітет виробив єдину стратегію дій для вирішення конфліктної ситуації у зв'язку з неправомочними діями інспекції ДАБК. Щодо цих проблем було надіслано листи до центральних та місцевих органів влади, проведено мітинги протесту, велася робота з керівництвом Мінрегіонбуду аж до зміни керівництва Харківської інспекції ДАБК.

Спільні дії будівельних компаній у складі Антикризового комітету спонукали їх до рішення ввійти до Асоціації «Регіональне будівництво».

У травні 2009 року Асоціація поповнилася новими учасниками: «Макрокап Девелопмент Україна», ІБК «Авантаж», «Спецбудмонтаж», «Прогрес-партнер», «Курязький домобудівний комплекс», «Фінансово-будівельна група», «ТММ» та «С-Інвест». Згодом до нас приєдналися «Стальконструкція», «Моноліт» будівельний альянс», БМУ «Бурспецбудмонтаж». Сьогодні до Асоціації «Регіональне будівництво» входять 30 будівельних компаній.

 

— Наскільки активно Асоціація співпрацює з органами влади, з різними урядовими робочими групами?

— За останні два роки Асоціація заявила про себе в усіх органах влади в частині щодо нашої професійної діяльності. Наші представники входять до складу робочих груп при уряді, Мінрегіонбуді, профільному комітеті Верховної Ради. Щоправда, ці робочі групи поки що не перетворилися на реально діючі.

Ми постійно надсилаємо звернення до органів влади. Усі наші листи та відповіді на них розміщено на сайті нашої Асоціації www.regionstroy.com.ua. Звичайно ж, хотілося б отримувати більший відгук від влади на пропозиції будівельників. Та все-таки окремі наші пропозиції враховуються при підготовці законодавчих і нормативних актів, зокрема Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

 

— З ініціативи Асоціації «Регіональне будівництво» було створено Координаційну раду представників регіональних об'єднань будівельників України. Представники яких регіонів країни входять до її складу?

— У березні минулого року в Харкові на загальних зборах нашої Асоціації було оголошено про створення Координаційної ради представників регіональних професійних об'єднань будівельників. Одне з головних його завдань — створення професійного самоврядування будівельників України. До цієї ради ввійшли представники будівельних організацій та об'єднань Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Херсонської, Сумської, Запорізької областей, АРК Крим, а також Будівельної палати України

. Ми запрошуємо всіх учасників будівельного ринку до конструктивної взаємодії.

 

— Коли можна очікувати появи професійного самоврядування будівельників в Україні?

— Без професійного самоврядування неможливо налагодити гармонійні відносини між владою та бізнесом. Найефективнішою формою об'єднання професіоналів ми вважаємо організації професійного самоврядування (ОПС) або саморегулівні організації будівельників (СРО), оскільки тільки вони можуть розраховувати на отримання частини державних повноважень у сфері регулювання професійної діяльності.

Україна сьогодні залишається практично єдиною європейською країною, в якій управління будівництвом здійснює державний орган, а не організація професійного самоврядування. У Росії СРО вже працюють.

Два роки тому Асоціація розробила концепцію професійного самоврядування будівельників України, яку було надіслано до центральних органів влади.

Основи професійного самоврядування в архітектурній діяльності закладено Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» , що набрав чинності. Сьогодні Мінрегіонбуд працює над проектом наказу про порядок реєстрації СРО у сфері архітектурної діяльності. Як нам відповів у листі заступник міністра Д. Ісаєнко, питання про реєстрацію Асоціації «Регіональне будівництво» як СРО буде розглянуто після підписання цього наказу та його реєстрації в Мін'юсті.

Наша Асоціація готова стати експериментальним майданчиком для оцінки перспектив та ризиків створення СРО.

 

— Асоціація «Регіональне будівництво» здійснює експертизи суб'єктів будівництва. Які результати цього напрямку її діяльності?

— У січні 2008 року Асоціація «Регіональне будівництво» наказом Державної архітектурно-будівельної інспекції Міністерства регіонального розвитку та будівництва України отримала повноваження на проведення експертизи суб'єктів будівельної діяльності у м. Харкові та Харківській області.

За три роки нашою Асоціацією було проведено 360 експертиз організацій та підприємств щодо визначення їх можливості здійснювати господарську діяльність у будівництві, пов'язану зі створенням об'єктів архітектури. Серед них понад 200, що мають ліцензії на будівельну діяльність, а також великі будівельні та проектні організації Харкова.

На думку Мінрегіонбуду, у нас в Асоціації працює одна з найкваліфікованіших експертних груп.

 

— Чи займається Асоціація громадською діяльністю в Харкові?

— Будівельні компанії, що входять до нашої Асоціації, продовжують реалізовувати соціальні програми і надавати допомогу місту. Наприклад, сьогодні п'ять наших компаній відгукнулися на заклик Харківського міського голови взяти участь у масштабній реконструкції Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького. Сьогодні в парку ведуть роботи «Трест Житлобуд-1» (генпідрядник), «Житлобуд-2», «Стальконструкція», «Авантаж» і «Курязький ДБК». Реконструкцію планується завершити до 1 червня 2012 року. Це буде абсолютно інший парк — сучасний, красивий, комфортний для відпочинку.

Зовсім недавно компанія «Житлобуд-2» з ініціативи Асоціації за власні кошти облаштувала територію навколо пам'ятнику воїнам-інтернаціоналістам у сквері біля станції метро «Наукова».

Крім того, Асоціація «Регіональне будівництво» щороку готує святкові програми до професійного свята Дня будівельника, який відзначається у другу неділю серпня. У цьому році свято відзначатимуть два дні. У середу, 10 серпня, на головній алеї парку ім. Шевченка будівельники та журналісти візьмуть участь у другому відкритому міському чемпіонаті з доміно на кубок Асоціації «Регіональне будівництво». Уперше такі змагання ми організували в минулому році, започаткувавши нову традицію.

Наступного дня, 11 серпня, для будівельників та харків'ян буде проведено урочистий вечір у великому залі ХАТОБа, фотовиставку «Будівельники на марші», акцію «Всі на кашу!», виступ духового оркестру та велику концертно-розважальну програму за участі групи «Місто» на площі перед театром.

 

Інтерв’ю: Юлія Ляшенко, Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі