Теми статей
Обрати теми

Визначення інжинірингових та інженерних послуг від Держкомстату

Редакція ББ
Лист від 12.03.2011 р. № 14/3-17/170

Визначення інжинірингових та інженерних послуг від Держкомстату

 

Лист Державного комітету статистики України від 12.03.2011 р. № 14/3-17/170

 

<...>

Держкомстат розглянув <...> звернення

стосовно визначення за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) інженерних та інжинірингових послуг, передбачених у п.п. «в» п. 186.3 статті 186 Податкового кодексу України, та у межах своїх повноважень повідомляє.

У

підпункті «в» пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу України зазначені послуги консультаційного характеру, що не підпадають під оподаткування ПДВ. Серед них інженерні та інжинірингові послуги.

За

Податковим кодексом (ст. 14 п.п. 14.1.85) інжиніринг — це надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

Визначення інженерних та інжинірингових послуг

, зокрема консультаційного характеру, Податковий кодекс не надає. Натомість статтею 5 розділу І Кодексу встановлено, що терміни, які застосовуються у Податковому кодексі, але не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Посилання на КВЕД

для вирішення питань віднесення діяльності суб'єктів господарювання (платників податку на додану вартість) до видів послуг, включених до підпункту «в» пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу, не є виправданим, тому що об'єктами класифікування в КВЕД є види економічної діяльності суб'єктів господарювання, а не види послуг, що ними надаються.

За КВЕД діяльність

у сфері інжинірингу передбачає консультування у галузі архітектури на попередніх стадіях проектування, архітектурно-проектні роботи, проектування виробничих будівель та споруд, включаючи розміщення машин та устаткування, проектування, управління проектами, інженерно-технічну діяльність, розроблення проектів у галузі кондиціонування повітря холодильної техніки, санітарної техніки та систем контролю за забрудненням навколишнього середовища, будівельної акустики тощо, діяльність технічних консультантів, інші послуги в галузі проектно-конструкторських робіт. Послуги , що відповідають цій діяльності за КВЕД, визначені в Статистичній класифікації продукції (СКП), затвердженій наказом Держкомстату 26.12.2006 № 630, яка ґрунтується на модельній статистичній Класифікації продукції за видами економічної діяльності Європейського Союзу (СРА, 2002). Так, наприклад, діяльності у сфері інжинірингу (код 74.20.1) за СКП з числа консультаційних послуг відповідають тільки послуги у сфері архітектури на попередніх стадіях проектування та послуги з питань інженерної діяльності (відповідно коди 74.20.21 і 74.20.31). Крім того, відповідно до статистичної методології прямий зв'язок між послугами та видом економічної діяльності відбувається лише тоді, коли в результаті надання цих послуг створюється додана вартість.

При цьому слід зазначити, що

СКП не обмежуєкласифікування послуг місцем їх постачання, на чому наголошує пункт 186.3 статті 186 Кодексу.

Враховуючи вищезазначене, тлумачення положень та понять (термінів)

Податкового кодексу лежить поза межами повноважень органів державної статистики.

 

З повагою, заступник голови В. Колеснік

 

КОМЕНТАР

 

Проблема в тому, що, вивчаючи норми

ПКУ 1, не можна зробити однозначного висновку щодо того, чи повинні будівельні проектувальники нараховувати ПДВ на вартість свого продукту з 01.01.2011 р.

1 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Це питання ми розглядали

в минулих номерах газети «Будівельна бухгалтерія»:

— «Інжинірингові послуги: нові можливості»// «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 8, с. 41;

— «Об’єкт чи не об’єкт— ось в чому запитання» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 9, с. 17— 20;

— «Дискусійний інжиніринг» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 10, с. 14 — 16.

Повертаючись до тексту

листа Держкомстату України від 12.03.2011 р. № 14/3-17/170, що коментується, зауважимо, що Держкомстат у ньому відповідає на запитання:

які послуги

належать до інженерних та інжинірингових,

а також

як правильно

визначити такі послуги за КВЕД?

Суть проблеми зрозуміла: податкові органи, розглядаючи питання, чи є послуги інжинірингу, інженерні та консультаційні послуги в цілому об'єктом обкладення ПДВ, відповідають так:

послуги, наведені в

абз. «в» п. 186.3 ПКУ не є об'єктом обкладення ПДВ (див. лист ДПАУ від 25.02.2011 р. № 2525/5/16-1516 на с. 13 цього номера газети),

а послуги

з розробки проектної документації для будівництва (архітектурно-проектні роботи) підлягають обкладенню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 % (див. лист ДПАУ від 13.01.2011 р. № 748/7/16-1517-1 // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 9, с. 18).

При цьому податкові органи виходять з того, що при класифікації послуг, які не є об'єктом обкладення ПДВ,

орієнтуватися потрібно на КВЕД2 (згідно з матеріалами Єдиної бази податкових знань, розміщеної на офіційному сайті ДПАУ www.sta.gov.ua (далі — ЄБПЗ)). З метою правильного визначення КВЕД для послуг, зазначених в абз. «в» п. 186.3 ПКУ, платнику податків, на їх думку, слід звернутися до Державної служби статистики України.

2 З 01.01.2012 р. почне діяти Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» ДК 009:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457. Протягом 2012 року КВЕД 009:2005 і КВЕД 009:2010 діятимуть паралельно.

Слід зауважити, що КВЕД 009:2010 ще менш детально розкриває, які види діяльності належать до того чи іншого класу: інжиніринг, наприклад, самостійного розкриття не отримав, що ще більше ускладнить спроби звернутися до КВЕД для обґрунтування того, що вважати інжинірингом.

Але це не є вирішенням питання, про що ми вже писали (див. згадані вище матеріали, опубліковані в газеті «Будівельна бухгалтерія»).

Саме таку відповідь надав у своєму

листі Держкомстат України:

«

Посилання на КВЕД для вирішення питань віднесення діяльності суб'єктів господарювання (платників податку на додану вартість) до видів послуг, включених до підпункту «в» пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу, не є виправданим, тому що об'єктами класифікування в КВЕД є види економічної діяльності суб'єктів господарювання, а не види послуг, що ними надаються». Що, загалом, зрозуміло було і так...

Як діяти керівнику підприємства, що займається архітектурно-будівельним проектуванням? Ми б радили розглядати ситуацію не в цілому щодо всього комплексу проектних робіт, а за їх складовими. Наші рекомендації із цього приводу також див. у статті «Дискусійний інжиніринг» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 10, с. 14 — 16

.

Завершуючи цей коментар, зазначимо: зараз у Президента України на підписанні перебуває

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок ввізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» (з текстом документа можна ознайомитися на сайті Верховної Ради — www.rada.gov.ua). Цим нормативно-правовим актом п.п. 196.1.14 п. 196.1 ст. 196 ПКУ виключається з тексту ПКУ. Тим самим законодавець вирішує існуючу проблему в частині оподаткування/неоподаткування послуг інжинірингу та інженерних послуг, яка після набуття чинності цим Законом вичерпає себе зовсім. Сподіваємося, що невдовзі так і буде...

 

Юлія Ляшенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі