Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо звіт № 1-КБ

Редакція ББ
Стаття

Заповнюємо Звіт № 1-кб

Вікторія Петрушина, заступник головного редактора

 

Незабаром 5 липня — граничний строк подання до органів статистики щомісячного Звіту № 1-кб. Нюанси його складання розглянемо в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 13.07.2000 р. № 1929-III.

Інструкція № 375

— Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт», затверджена наказом Держкомстату від 09.10.2009 р. № 375.

КВЕД

— Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

ДК 018-2000

— Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286.

П(С)БУ 18

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Мінфіну від 28.04.2001 р. № 205.

 

Звіт про виконання будівельних робіт № 1-кб (місячна) (далі — Звіт) заповнюють і здають до органів статистики всі юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, що виконують будівельні роботи.

При заповненні Звіту слід керуватися Інструкцією № 375.

Строк подання

Звіту зазначено в самій формі — не пізніше 5 числа після звітного періоду (тобто місяця). Найближчий строк здавання звіту — 5 липня 2011 року.

 

Шапка Звіту № 1-кб

Її заповнення не повинно викликати запитань, тому ми наводимо її нижче у заповненому вигляді:

 

img 1

img 2

 

Заповнюємо «Розділ I. Обсяг виконаних робіт»

Сам розділ виглядає так:

 

img 3

 

А зараз розглянемо нюанси його заповнення.

У цьому розділі відображаються

дані щодо обсягів будівельних робіт (без ПДВ, у цілих числах), які були виконані:

— у звітному місяці (колонка 1)

та

— нарастаючим підсумком за період з початку року по звітний місяць включно (колонка 2).

Що розуміє під будівельними роботами цей

Звіт? А те ж саме, що і КВЕД (це вказано в Інструкції № 375):

— роботи з підготовки будівельних ділянок, будівництва будівель та споруд;

— установлення інженерного устатковання будівель та споруд;

— роботи із завершення будівництва та оренди будівельної техніки з оператором.

У

рядку 01 відображаються дані про обсяг виконаних будівельних робіт:

— господарських організацій та їх відокремлених підрозділів1

за укладеними договорами підряду (у тому числі з фізичними особами);

— здійснених

господарським способом , коли будівельні роботи виконуються підприємством, для якого будується об'єкт, та оплачуються за рахунок коштів цього ж підприємства.

1 Далі — підприємства.

До обсягу будівельних робіт уключається:

вартість будівельних, монтажних та інших робіт , що виконуються під час нового будівництва, розширення, реконструкції, реставрації, капітального та поточного ремонту будівель, споруд, технічного переоснащення підприємств;

вартість матеріалів замовника (у тому числі наданих на давальницьких умовах) за фактичною вартістю їх придбання.

вартість робіт з монтажу устатковання, без урахування вартості його придбання, з урахуванням вартості обладнання, що забезпечує функціонування будівель: внутрішнього водопроводу, каналізації, опалення, газопостачання, вентиляції та кондиціювання повітря (уключаючи вартість опалювальних котлів, радіаторів, калориферів, бойлерів та інших санітарно-технічних виробів, кондиціонерів та іншого обладнання), а також інших внутрішніх трубопроводів.

Далі. У

рядках 011 — 014 наводяться обсяги робіт щодо окремих видів будівельних об'єктів відповідно до ДК 018-2000, а саме

— у

рядку 015 — обсяги робіт, виконані безпосередньо підприємством (будівельною дільницею, ремонтно-будівельним цехом, іншим виробничим підрозділом), для якого будується об'єкт;

— у

рядку 016 — вартість робіт з капітального ремонту будівель і споруд, у тому числі за договорами з фізичними особами за рахунок їх коштів;

— у

рядку 017 — вартість робіт з поточного ремонту будівель2 і споруд (у тому числі за договорами з фізичними особами за рахунок їх коштів), який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей і попередження передчасного зносу конструкцій та інженерного обладнання. Зверніть увагу! До рядка 017 не включаються роботи з утримання та поточного ремонту автодоріг, мостів, переїздів, інших дорожніх споруд, що належать за КВЕД до секції I.

2 Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, до комплексу робіт з поточного ремонту можуть входити деякі роботи, які здійснюються при капітальному ремонті (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Підставою

для відображення у Звіті № 1-кб вартості виконаних робіт є дані первинного обліку фактично виконаних робіт:

— за звітний місяць (

колонка 1), незалежно від того, чи підписані замовником акти виконаних робіт, тобто підставою може стати, наприклад, внутрішній акт субпідрядника про виконані ним роботи без підпису генпідрядника або внутрішній акт підрядника без підпису замовника;

— за період з початку року (

колонка 2) з урахуванням уточнень за попередні місяці, якщо такі були.

 

Заповнюємо «Розділ II. Обсяг реалізованих робіт та кількість працівників»

Цей розділ виглядає таким чином:

Нюанс заповнення цього розділу такий. Показники тут наводяться тільки

щоквартально наростаючим підсумком з початку року таким чином:

— у

Звіті за квітень — дані за січень — березень;

— у

Звіті за липень — дані за січень — червень (саме такий Звіт потрібно подати до 5 липня 2011 року);

— у

Звіті за жовтень — дані за січень — вересень;

— у

Звіті за січень — дані за січень — грудень.

Як і в Розділі 1, у

рядках 02, 021, 022 дані наводяться без ПДВ, у цілих числах.

У

рядку 02 обсяг реалізованих будівельних робіт визначається за вартістю їх виконання за договорами підряду, що зазначена в оформлених як підстава для розрахунків із замовниками формах первинного обліку (незалежно від надходження платежів), тобто за підписаними актами виконаних робіт.

До обсягу реалізованих будівельних робіт

включається вартість реалізованих будівельних і монтажних робіт, виконаних під час нового будівництва, розширення, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення підприємств і ремонту будівель і споруд.

До обсягу реалізованих будівельних робіт

не включаються:

зворотні суми від розбирання матеріалів, виробів і конструкцій;

авансова плата та вартість матеріалів, наданих замовником, які утримуються з вартості будівельних робіт, виконаних за договорами підряду;

— вартість будівельних робіт, виконаних підприємством

для власних потреб (капітальний ремонт власних приміщень тощо).

Підприємством (підрядником), що залучає до виконання будівельного договору інше підприємство (субпідрядника), за

рядком 02 відповідно до норм П(С)БУ 18, вказується загальний обсяг реалізованих будівельних робіт, уключаючи роботи, виконані субпідрядником.

У

рядку 021 підприємством (підрядником), що залучає до виконання будівельного договору інше підприємство (субпідрядника), із загального обсягу реалізованих робіт зазначається обсяг реалізованих робіт, виконаних субпідрядником за договором субпідряду.

У

рядку 022 (із рядка 02) виділяється вартість реалізованих будівельних робіт, оплачених замовником у звітному періоді. Кошти, одержані від замовника у звітному році за роботи, виконані у попередньому році, у рядку 022 не відображаються.

У

рядку 03 відображається середня кількість працівників (уключаючи штатних працівників, зовнішніх сумісників та працюючих за цивільно-правовими договорами), зайнятих економічною діяльністю, що належить до будівництва. Заповнення цього показника здійснюється відповідно до Інструкції № 286.

До даних

рядка 03 уключається також кількість працівників, зайнятих допоміжною діяльністю (база, склад, підрозділи з виконання ремонту та технічного обслуговування власного обладнання тощо), яка існує виключно для обслуговування (підтримання) основного та другорядного видів будівельної діяльності.

Не включається до рядка 03

:

— кількість працівників другорядного для будівельного виду діяльності (столярного цеху, розчинного вузла, автогосподарства тощо, які перебувають на балансі підприємства);

— працівники функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, служб тощо).

 

Заповнюємо «Доповнення до розділу 1. Обсяг виконаних робіт»

Це доповнення виглядає так:

 

 

№ рядка

Фактично за грудень 20__ р.

А

Б

1

Обсяг будівельних робіт, виконаних власними силами (р. 011 + р. 014)

01

 

у тому числі на будівництві:

 

 

будівель

011

 

інженерних споруд

014

 

 

А заповнювати його слід лише у

Звіті за січень, який ми здаватимемо у лютому, де навести уточнені дані за грудень попереднього року. Що мається на увазі? На 5 січня будівельники ще, як правило, не мають остаточної цифри обсягу виконаних робіт за грудень. Дані, наведені в Звіті, який ми здамо в січні за грудень, будуть приблизними, а саме в Звіті за лютий ми відкоригуємо дані за грудень попереднього року.

І ще. Вартісні показники

Доповнення наводяться у цілих числах.

 

Санкції

І на закінчення важливе запитання: а що буде, якщо

Звіт не складати і не здавати до органу статистики? Порушення термінів або ненадання інформації, а також викривлення даних тягне за собою відповідальність, яка встановлена ст. 1863 КпАП. Неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням; незабезпечення належного стану первинного обліку тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб — від 10 до 15 нмдг3 (170 — 255 грн.).

3 Нмдг — неоподатковуваний мінімум доходів грамадян для цілей КпАП 17 грн. згідно з п. 5 підрозд. 1 розд. XX ПК.

Якщо

Звіт не не надано повторно, застосовується штраф на посадових осіб в розмірі від 15 до 25 нмдг (255 — 425 грн.).

 

новини і події

Порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю

Уряд схвалив

постанову «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю», розробником якої є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України — міністр Віктор Тихонов.

Він пояснив, що держархбудконтроль здійснюється посадовими особами інспекцій ДАБК — керівником інспекції, його заступниками, керівниками структурних підрозділів (відповідно до їх посадових повноважень), їх заступниками, головними спеціалістами — головними державними інспекторами.

«Кожен з них повинен мати службове посвідчення встановленого зразка, форма якого затверджується Держархбудінспекцією України, а також особистий штамп із зазначенням присвоєного номера і найменування інспекції держархбудконтролю, яку вони представляють», — зазначив Віктор Тихонов.

Урядовець також поінформував, що перевірки держархбудконтролю можуть бути як плановими, так і позаплановими. За його словами, Порядок передбачає проведення планової перевірки не частіше одного разу на квартал, і тривати вона може не більше 10 днів. Щодо позапланових перевірок, то порядок визначає чіткий перелік підстав, за наявності яких такі перевірки можуть бути проведені. Серед них — виявлення недостовірності даних у документах, поданих суб’єктом містобудівної діяльності до інспекції ДАБК для отримання дозвільної документації; виявлення об’єкта самочинного будівництва; звернення фізичних чи юридичних осіб про порушення суб’єктом містобудування вимог містобудівного законодавства; перевірка виконання суб`єктом містобудівної діяльності приписів та вимог інспекцій ДАБК; надходження вимог правоохоронних органів про проведення перевірок та ін.

Термін здійснення позапланової перевірки, уточнив Віктор Тихонов, не може перевищувати 5 робочих днів.

«Визначено, що державний архітектурно-будівельний контроль має проводитися у присутності суб’єктів містобудування, які здійснюють або здійснили будівництво. За результатами перевірки суб’єкта складається відповідний акт у двох примірниках. Він є підставою для прийняття органом ліцензування рішення щодо спроможності суб’єкта господарювання провадити господарську діяльність, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури», — повідомив Віктор Тихонов. Він також додав, що в разі виявлення об’єкта самочинного будівництва, щодо якого неможливо встановити суб’єкта містобудування, який будує чи збудував цей об’єкт, перевірка здійснюється із залученням представників органів місцевого самоврядування та органів внутрішніх справ. «Документи, оформлені за результатами такої перевірки, направляються до відповідного органу внутрішніх справ для встановлення особи суб’єкта містобудування».

 

Джерело: www.minregionbud.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі