Теми статей
Обрати теми

Розподіл «вхідного» ПДВ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Розподіл «вхідного» ПДВ

 

Будівельна організація здійснює оподатковувані та звільнені від ПДВ операції та у відповідних випадках провадить розподіл «вхідного» ПДВ за правилами ст. 199 ПКУ. Чи потрібно розподіляти «вхідний» ПДВ (з подальшим коригуванням за підсумками року) в тих місяцях, коли звільнені від ПДВ операції не здійснюються?

 

У цьому випадку, мабуть, дещо змістимо акценти, звернувши увагу на таке.

Змінений з 01.01.2011 р. ст. 199 ПКУ 3 механізм розподілу «вхідного» ПДВ (зауважимо: на відміну від попереднього розподілу за п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ 2, що передбачав, нагадаємо, щомісячний розрахунок частки виходячи з оподатковуваних та неоподатковуваних операцій звітного періоду) тепер вимагає використовувати одного разу розраховану (відповідно діючими платниками податків — за підсумками попереднього року, а новоствореними платниками податків або платниками податків, у діяльності яких уперше виникли неоподатковувані поставки, — за результатами першого періоду, в якому виникли неоподатковувані операції) «частку» (коефіцієнт розподілу) як постійний показник до кінця календарного року.

2 Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

3 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Тому, розрахувавши одного разу її значення, надалі платнику податків

до кінця року при розподілі належить орієнтуватися вже не на «наявність» власне пільгових (неоподатковуваних) операцій у поточному періоді (оскільки «частка» вже відома і перераховувати її протягом року з оглядкою на пільгові обсяги відповідного поточного періоду не потрібно), а насамперед, судячи з положень ст. 199 ПКУ, на те, чи призначаються власне товари/послуги, що придбаваються, для одночасного використання в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності (тобто чи підлягає при цьому «вхідний» ПДВ щодо них розподілу). Тому якщо ця умова виконується і товари/послуги, що придбаваються, призначаються для «одночасного» використання в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності, то навіть при непроведенні в поточному звітному періоді платником податків пільгових операцій (припустимо, придбані в поточному періоді товари/послуги платник податків вирішить «одночасно використовувати» в подальшому) «вхідний» ПДВ щодо них підлягатиме розподілу за правилами ст. 199 ПКУ (відповідно з подальшим перерахунком за підсумками року в порядку, застереженому п. 199.4 ПКУ).

Таким чином, у

сьогоднішніх умовах розподілу «вхідного» ПДВ, перш за все, важливо враховувати «призначення» купівлі — одночасне використання товарів (послуг), що придбаваються, в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі