Теми статей
Обрати теми

Визначаємо категорію складності об'єкта

Редакція ББ
Постанова від 27.04.2011 р. № 557

Визначаємо категорію складності об’єкта

 

Документ набрав чинності з 3 червня 2011 року — дня офіційного опублікування.

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. № 557

 

ПОРЯДОК

віднесення об'єктів будівництва до IV і V категорій складності

 

1.

Цей Порядок визначає механізм віднесення об'єктів будівництва різного функціонального призначення до IV і V категорій складності.

2. Віднесення об'єкта будівництва до відповідної категорії складності здійснюється проектувальником і замовником

.

3.

Категорія складності об'єкта будівництва визначається відповідно до будівельних норм та державних стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об'єкта будівництва.

4.

Клас наслідків (відповідальності) об'єкта будівництва визначається згідно з вимогами ДБН В.1.2-14-2009 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ» за рівнем можливих економічних збитків і (або) інших втрат, пов'язаних з припиненням експлуатації або втратою цілісності об'єкта.

5. До IV категорії складності відносяться об'єкти будівництва, які мають хоча б одну з таких ознак

:

1) розраховані на постійне перебування більш як 300 осіб та (або) періодичне перебування більше 500 осіб;

2) становлять можливу небезпеку для більш як 10000 осіб, які перебувають поза об'єктом;

3) у разі аварії або неможливості (недоцільності) подальшої експлуатації:

можуть спричинити збитки в обсязі понад 15000 мінімальних розмірів заробітних плат;

можуть призвести до припинення функціонування об'єктів транспорту, зв'язку, енергетики та інженерних мереж регіонального рівня;

можуть призвести до втрати об'єктів культурної спадщини місцевого значення.

6. До V категорії складності відносяться об'єкти будівництва, які мають хоча б одну з таких ознак

:

1) згідно із

Законом України «Про об'єкти підвищеної небезпеки» є об'єктами підвищеної небезпеки;

2) розраховані на постійне перебування більш як 400 осіб та (або) періодичне перебування понад 1000 осіб;

3) становлять можливу небезпеку для більш як 50000 осіб, які перебувають поза об'єктом;

4) у разі аварії або неможливості (недоцільності) подальшої експлуатації:

можуть спричинити збитки в обсязі понад 150000 мінімальних розмірів заробітних плат;

можуть призвести до припинення функціонування об'єктів транспорту, зв'язку, енергетики та інженерних мереж загальнодержавного значення;

можуть призвести до втрати об'єктів культурної спадщини національного значення.

7.

Під час проведення державного архітектурно-будівельного контролю на об'єктах самочинного будівництва (у разі відсутності проектної документації) категорія складності таких об'єктів визначається посадовими особами Держархбудінспекції та її територіальних органів, а в разі необхідності — шляхом проведення експертизи експертною організацією чи експертом, що має відповідний сертифікат.

8.

Юридичні та фізичні особи, які беруть участь у визначенні категорії складності об'єктів будівництва, несуть відповідно до закону відповідальність за порушення вимог цього Порядку.

9

. Контроль за дотриманням вимог цього Порядку здійснюється спеціально уповноваженими органами у сфері містобудування та архітектури.

 

КОМЕНТАР

 

Необхідність цього документа

(а саме постанови № 557) пояснюється тим, що Закон про містобудування1 здійснює диференціацію дій замовників, починаючи від початку будівництва об'єкта та закінчуючи прийняттям об'єкта в експлуатацію, залежно від складності споруджуваних об'єктів архітектури. Насамперед це, звичайно, пов'язане зі скасуванням необхідності проходити обов'язкову раніше державну інвестиційну експертизу проектів2 стосовно об'єктів, які належать до I — III категорій складності (п. 3 ст. 31 Закону про містобудування).

1

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI.

2

Порядок затвердження проектів будівництва та проведення їх експертизи, затверджений постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 560, набрав чинності з 13 червня 2011 року.

Ми говоримо про

об'єкти будівництва, що належать до IV і V категорій складності, оскільки такі об'єкти відповідно до Державних будівельних норм (ДБН) технічно найскладніші в частині містобудівних, художніх та екологічних вимог, інженерного забезпечення, запровадження нових технологій, конструкцій та матеріалів тощо. Згідно з ДБН А.2.2-3-2004 проектування таких об'єктів здійснюється у три стадії. Саме для цих об'єктів Законом установлено обов'язкове проходження експертизи.

Віднесення об'єкта архітектури до тієї чи іншої категорії складності здійснюється

проектувальником — компетентним суб'єктом містобудівної діяльності, який має відповідну ліцензію, за участі замовника.

Згідно з

постановою № 557 при виявленні об'єкта самочинного будівництва, будівництво якого здійснюється без затвердженої у відповідному порядку проектної документації, віднесення такого об'єкта до категорії складності здійснюватиметься посадовими особами, які проводять перевірку державної архітектурно-будівельної інспекції, а за потреби — експертом, який має відповідний сертифікат. У постанові № 557 нічого не йдеться про те, який це має бути сертифікат. Але ми вважаємо: оскільки урядом декларуються як тенденція до спрощення процедур у будівництві, так і загальна тенденція спрощення ведення бізнесу взагалі, це має бути сертифікат, отриманий у межах загальних вимог до професійної атестації (сертифікації) відповідальних виконавців окремих робіт, пов'язаних з об'єктом архітектури (див. постанову КМУ «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов'язаних зі створенням об'єктів архітектури» від 23.05.2011 р. № 554).

Згідно з

п. 3 постанови № 557 віднесення об'єкта будівництва до IV і V категорій складності здійснюється відповідно до будівельних норм і стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об'єкта будівництва. Тут наявна недорікуватість мови, якою сформульовано цитовану фразу в Законі, а згодом — і в Порядку, що коментується нами. Зауважимо лише, що в об'єкта не може бути наслідків, наслідки можуть виникати у зв'язку з його спорудженням, а відповідальність узагалі може виникати лише в суб'єктів.

Приблизний (довідковий) перелік віднесення тих чи інших об'єктів архітектури до тієї чи іншої категорії складності наведено в

додатку 2 до ДБН А.2.2-3-2004. Що ж до наслідків, пов'язаних з об'єктом будівництва, то клас наслідків має визначатися відповідно до ДБН В.1.2-14-2009 за рівнем можливих економічних збитків та інших витрат, пов'язаних з припиненням експлуатації або втратою цілісності таким об'єктом.

Згідно з

постановою № 557 до IV категорії складності належать об'єкти будівництва, що мають хоча б одну з перелічених ознак, а саме:

— розраховані на постійне перебування понад 300 осіб або періодичне перебування більше 500 осіб;

— становлять можливу загрозу для більш як 10000 осіб, які знаходяться поза об'єктом;

— у разі аварії чи неможливості (недоцільності) подальшої експлуатації: можуть викликати наслідки в розмірі понад 15000 мінімальних заробітних плат (далі — МЗП) або призвести до припинення функціонування об'єктів транспорту, зв'язку, енергетики та інженерних комунікацій регіонального рівня, або втрати об'єктів культурної спадщини місцевого значення.

До V категорії складності

належать об'єкти будівництва, що мають хоча б одну з перелічених ознак, а саме:

— є об'єктами підвищеної небезпеки відповідно до

Закону «Про об'єкти підвищеної небезпеки»;

— розраховані на постійне перебування понад 400 осіб або періодичне перебування більше 1000 осіб;

— становлять можливу загрозу для більш як 50000 осіб, які знаходяться поза об'єктом;

— у разі аварії чи неможливості (недоцільності) подальшої експлуатації: можуть викликати наслідки в розмірі понад 150000 МЗП або призвести до припинення функціонування об'єктів транспорту, зв'язку, енергетики та інженерних комунікацій загальнодержавного рівня, або втрати об'єктів культурної спадщини національного значення.

 

Борис Бідій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі