Теми статей
Обрати теми

Клієнт купив квартиру, заразом і повечеряв, а в забудовника — облік

Редакція ББ
Стаття

Клієнт купив квартиру, заразом і повечеряв,а в забудовника — облік

Вікторія Петрушина, заступник головного редактора

 

До нашої редакції надійшов лист.

Забудовник проводить рекламну акцію. Кожному пайовику — фізичній особі, який першим у понеділок підписав договір участі в пайовому будівництві житлового будинку, вручається приз. Це — сертифікат на вечерю в ресторані на двох осіб. Між забудовником та рестораном укладено договір на придбання сертифікатів та надання послуг з ресторанного обслуговування (харчування) клієнтів забудовника. Наказ на проведення цієї рекламної акції підписано генеральним директором.

А як цю рекламну акцію відобразити в обліку забудовника, розберемося у пропонованій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про рекламу

— Закон України «Про рекламу» від 03.07.1996 р. № 270/96-ВР.

 

Документальне оформлення

Проводячи будь-яку рекламну акцію (у тому числі і вручення призу у вигляді сертифіката на вечерю у ресторані), потурбуйтеся про її документальне оформлення, що підтверджує

зв'язок з господарською діяльністю, а саме:

·

наказ керівника про проведення рекламної акції, в якому застережіть:

мету акції, наприклад, стимулювання обсягів продажів та зростання доходу;

місце і строк проведення акції;

відповідальних осіб;

·

план (програму) рекламного заходу і зазначенням:

списку призів (у нашому випадку просто вкажіть, що приз — сертифікат на вечерю в ресторані «А» на двох осіб);

умов проведення акції (у нашому випадку — фізична особа — пайовик, яка першою кожного понеділка підписала договір участі в пайовому будівництві, отримує приз — сертифікат на вечерю в ресторані «А» на двох осіб);

·

кошторис витрат на проведення акції (тут постатейно розпишіть передбачувані витрати, пов'язані з проведенням акції, вкажіть кількість і вартість сертифікатів, призначених для вручення пайовикам);

·

видаткові накладні1 на відпуск пайовикам сертифікатів, що роздаються безоплатно;

·

звіт про проведення рекламної акції, в якому:

підбийте підсумки проведеної акції;

укажіть кількість і вартість виданих сертифікатів, відомості про одержувачів, іншу корисну інформацію.

1

У видаткових накладних наведіть вартість сертифіката і відомості про його одержувача (пайовика, який підписав договір у понеділок).

Також на видному місці (наприклад, на вході до офісу) рекомендуємо розмістити оголошення про акцію та умови її проведення (публічне оголошення).

І ще. Для оподаткування важливо, щоб у документах, які складаються, простежувався

рекламний характер здійснюваних заходів, але про власне оподаткування йтиметься далі.

 

Податок на прибуток

Доходи.

Безоплатну роздачу потрібно трактувати як реалізацію з точки зору п.п. 14.1.202 ПКУ:

 


ПКУ

<...>

14.1.202.

продаж (реалізація) товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

<...>


 

Як випливає з листа нашого читача, пайовики — фізичні особи. А фізичні особи не є платниками податку на прибуток. До чого це ми? До поняття доходу, отриманого забудовником при передачі сертифіката пайовику.

Якщо об'єднати зміст

пп. 153.2.1 і 153.2.3 ПКУ, то отримаємо таке. Дохід, отриманий забудовником від безоплатної передачі сертифіката на вечерю пайовику, визначається згідно з договірними цінами, але не меншими від звичайних цін на такі сертифікати, що діяли на дату такого продажу, у разі якщо договірна ціна на такі сертифікати відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на них.

З позиції оподаткування сертифікат вважатиметься реалізованим пайовику, а отже, у багатьох може скластися враження, що такий дохід має класифікуватися як операційний. Ми ж вважаємо, що

дохід від безоплатної роздачі слід відносити до складу інших — адже в цьому випадку дохід утворюється лише у зв'язку з дією звичайних цін, а не компенсацією вартості товарів. До того ж подібний підхід краще співвідноситься з класифікацією витрат щодо безоплатно розданих товарів, тобто в декларації такий дохід слід відобразити в рядку 03 та рядку 03.27 додатка ІД.

 

Витрати.

У ПКУ немає прямої вказівки на можливість відображення витрат при безоплатній роздачі товарів узагалі та сертифікатів на вечерю зокрема. Але це не означає, що їх відображати не можна. Відповідно до абз. «г» п.п. 138.10.3 ПКУ витрати на рекламу входять до складу витрат на збут. При цьому ПКУ не вказує, що слід розуміти під витратами саме на рекламу, а для цього потрібно з'ясувати, що таке реклама та рекламні заходи. Відповідь знаходимо у ст. 1 Закону про рекламу:

 


Закон про рекламу

<...>

заходи рекламного характеру

— заходи з розповсюдження реклами, які передбачають безоплатне розповсюдження зразків товарів, що рекламуються, та/або їх обмін споживачам однієї кількості чи одного виду товарів, що рекламуються, на інший

<...>

реклама

— інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару

<...>


 

Таким чином,

витрати на безоплатну роздачу сертифікатів пайовикам можна відносити до складу витрат на збут згідно з ПКУ. З метою їх відображення слід потурбуватися про документальне оформлення такої рекламної акції, про що докладно йшлося вище. Збільшувати такі витрати необхідно за датою їх здійснення (п. 138.5 ПКУ). У декларації їх потрібно вносити до рядка 06.3 і рядка 06.3.15 додатка ВЗ.

 

ПДВ

Податкові зобов'язання.

Безоплатна передача сертифікатів на вечерю у ресторані вважатиметься поставкою з точки зору п.п. 14.1.191 ПКУ. Вона підпадає під об'єкт обкладення ПДВ за загальними правилами:

1)

якщо місце поставки розташоване на митній території України;

2)

операція не є звільненою чи неоподатковуваною.

Базу оподаткування

необхідно визначати виходячи зі звичайних цін (п. 189.1 ПКУ).

Таким чином, при передачі пайовику сертифіката необхідно

відобразити податкові зобов'язання виходячи зі звичайних цін.

 

Податковий кредит.

Згідно з п. 198.3 ПКУ платник податків може збільшити податковий кредит під час придбання товарів з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах
господарської діяльності. Щодо господарської діяльності слід відзначити її головний елемент спрямованість на отримання доходу (зауважте: не прибутку!), про що вказано в п.п. 14.1.36 ПКУ. Причому фактичне зростання доходу значення не має важливою є спрямованість, про яку слід застерегти в наказі про здійснення безоплатної видачі сертифікатів пайовикам.

 

ПДФО

Згідно з

п.п. 163.1.1 ПКУ загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичних осіб є об'єктом обкладення ПДФО. До таких доходів, крім інших, належать і доходи у вигляді додаткового блага, у тому числі вартості безоплатно отриманих сертифікатів на вечерю у ресторані, визначеної за звичайними цінами (абз. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). Як бачимо, у ПКУ йдеться про необхідність оподаткування вартості безоплатно розданих сертифікатів фізичним особам — пайовикам. Обов'язок щодо нарахування і сплати ПДФО покладається на податкового агента (п.п. «а» п. 171.2 ПКУ), тобто в нашому випадку — на забудовника. При цьому податок нараховується за ставкою, установленою у ст. 167 ПКУ (у нашому випадку найімовірнішою є ставка 15 %2, але можливі й інші варіанти), і сплачується протягом наступного банківського дня (п.п. 168.1.4 ПКУ). Базу оподаткування необхідно визначати з урахуванням натурального коефіцієнта (п. 164.5 ПКУ).

2

Згідно з п. 167.1 ПКУ ставка ПДФО залежить від величини доходу. У загальному випадку вона становить 15 % вартості сертифіката на вечерю у ресторані, помноженої на натуральний коефіцієнт 1,176471. Але! Якщо вартість вечері перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня поточного року (у 2011 році — 9410 грн.), то ПДФО розраховується так: 15 % від 9410 грн. х 1,176471, 17 % (від суми, що перевищує 9410 грн.) х 1,176471. Хоча це в нашому прикладі із сертифікатом на вечерю малоймовірно.

І ще.

Не потрібно обкладати ПДФО вартість подарунків, якщо їх вартість не перевищує 50 % мінімальної заробітної плати на 1 січня податкового року (п.п. 165.1.39 ПКУ). У 2011 році звільнена від оподаткування сума становить 470,5 грн. включно.

А якщо вартість подарунка у 2011 році перевищує 470,50 грн., то ПДФО слід обкладати різницю між вартістю подарунка та 470,50 грн. (

лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2346/6/17-0715).

 

Приклад.

З метою збільшення обсягу продажів ТОВ «БудРезерв» здійснило рекламну акцію.

Пайовику — фізичній особі, який першим у понеділок підписав договір участі в пайовому будівництві житлового будинку, вручається приз. Це сертифікат на вечерю в ресторані на двох осіб. Між забудовником та рестораном укладено договір на придбання сертифікатів та надання послуг з ресторанного обслуговування (харчування) клієнтів забудовника. Наказ на проведення цієї рекламної акції підписано генеральним директором.

Купівельна вартість сертифіката становить 600 грн. (у тому числі ПДВ 100 грн.).

 

№ з/п

Господарська операція

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

Д

В

1

Здійснено передоплату ресторану за сертифікати на обслуговування

600

371

311

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

100

641/НДС

644

3

Отримано сертифікати від ресторану

500

331

631

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту

100

644

631

5

Здійснено залік заборгованостей

600

631

371

6

Відображено безоплатну видачу сертифіката першому клієнту

500

93

331

500

500

7

Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

100

93

641/НДС

8

Нараховано ПДФО першому клієнту
(600 - 470,50) х 1,176471 х 15 %

22,85

685

641/ПДФО

22,85

9

Сплачено ПДФО

22,85

641/ПДФО

311

10

Списано ПДФО на витрати

22,85

93

685

11

Витрати на рекламну акцію списано на фінансовий результат

22,85

79

93

 

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі