Теми статей
Обрати теми

Оформлення податкових повідомлень-рішень у 2011 році: уточнення від ДПАУ

Редакція ББ
Лист від 31.01.2011 р. № 2518/7/23-4017/89

Оформлення податкових повідомлень-рішень у 2011 році: уточнення від ДПАУ

 

Лист ДПАУ від 31.01.2011 р. № 2518/7/23-4017/89

 

<...>

 

Статтею 58 Кодексу та наказом ДПА України від 22 грудня 2010 року № 985 «Про затвердження Порядку направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 грудня 2010 року за № 1440/18735 (далі — Порядок № 985), встановлено єдиний порядок складання та надіслання (вручення) платникам податків під час податкового контролю податкових повідомлень-рішень, у тому числі за результатами всіх видів перевірок щодо дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби, а також у випадках, коли визначити податкове зобов’язання платника відповідно до законодавства повинен орган державної податкової служби.

Відповідно до Порядку № 985 замість податкових повідомлень, податкових повідомлень-рішень та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій передбачено складання та надсилання платникам податків податкових повідомлень-рішень.

При цьому

залишено майже без змін порядок складання та направлення таких податкових повідомлень-рішень:

— за формою згідно з додатком 1 — для платників податків — фізичних осіб, якщо відповідно до законодавства орган державної податкової служби самостійно визначає податкове зобов’язання платника податків, за причинами, не пов’язаними із порушенням податкового або іншого законодавства (форма «Ф»);

— за формою згідно з додатком 3 за порушення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання (форма «Ш»);

— за формою згідно з додатком 4 за самостійне відчуження активів, які перебувають у податковій заставі та потребують обов’язкової попередньої згоди органу державної податкової служби на таке відчуження (форма «З»);

— за формою згідно з додатком 5 про перевищення заявленої суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (форма «В1»), у тому числі у разі, якщо заявлені до відшкодування суми податку на додану вартість на момент перевірки відшкодовані платнику податку;

— за формою згідно з додатком 6 про заниження заявленої суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (форма «В2»);

— за формою згідно з додатком 7 про відмову у наданні бюджетного відшкодування податку на додану вартість (форма «В3»);

— за формою згідно з додатком 10 про застосування штрафної (фінансової) санкції (штрафу) за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби (форма «С»).

Разом з тим

розроблено такі нові форми податкових повідомлень-рішень:

— за формою згідно з додатком 8 про зменшення від’ємного значення суми податку на додану вартість платника (форма «В4») — відповідно до статті 58 Кодексу;

— за формою згідно з додатком 9 про зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (форма «П») — відповідно до статті 58 Кодексу;

— за формою згідно з додатком 11 про застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафу) та/або пені за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (форма «У»).

Крім того, відповідно до впроваджених нормативно-правових актів передбачено складання податкових повідомлень-рішень не тільки на збільшення сум податкових зобов’язань платника податків, а і на їх зменшення за результатами перевірки, у зв’язку з чим податкове повідомлення-рішення за формою згідно з додатком 2 (форма «Р») складається також і на суму зменшення податкових зобов’язань.

Звертаємо увагу, що у разі здійснення за результатами перевірки розрахунку грошового зобов’язання платника податків

із застосуванням звичайних цін слід керуватись Порядком № 985. На відміну від передбаченого раніше наказом ДПА України від 11.09.2008 р. № 584 «Про затвердження зразків форм актів перевірок та Методичних рекомендацій щодо їх оформлення» порядку, у даному випадку за результатами перевірки передбачається направлення (вручення) окремих податкових повідомлень-рішень за формами, передбаченими пунктом 2.2 Порядку № 985.

При цьому з метою розмежування податкових повідомлень-рішень із застосуванням звичайних цін слід забезпечити обов’язкове зазначення у полі «встановлено порушення» окремого податкового повідомлення-рішення (за звичайними цінами) після посилання на пункт та статтю законодавчого акта, порушення якого встановлено та відповідно до якого був зроблений розрахунок або перерахунок грошових зобов’язань, обов’язкової відмітки «(щодо застосування звичайної ціни)».

Слід звернути увагу, що Кодексом передбачено, що до податкового повідомлення-рішення

додається розрахунок податкового зобов’язання та штрафних (фінансових) санкцій . У зв’язку з цим до відповідних форм податкових повідомлень-рішень складаються розрахунки податкових зобов’язань, штрафних (фінансових) санкцій (штрафу), а також завищення відшкодування ПДВ та від’ємних значень тощо, один примірник яких надсилається (вручається) платникам податків разом з повідомленням-рішенням.

Зазначений розрахунок відповідно до п. 2.4 Порядку № 985 складається в довільній формі, проте з обов’язковим наведенням в ньому дати та номера декларації (уточнюючого розрахунку), звітного періоду, а також іншої інформації, необхідної для визначення грошового зобов’язання, завищення відшкодування ПДВ та від’ємних значень тощо.

Наприклад, примірний розрахунок податкового зобов’язання та штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за податковим повідомленням-рішенням форми «Р» може бути таким:

 

тис. грн.

Дата, № Декларації

Звітний податковий період

Граничний строк сплати

Виявлене органом державної податкової служби заниження (+) або завищення (-) податкового зобов’язання за звітний податковий період

Загальна сума збільшення (+) чи зменшення (-) податкового зобов’язання за податковим повідомленням-рішенням

Розмір штрафної (фінансової) санкції (штрафу) (25 %; 50 %; 75 %)

Сума штрафної (фінансової) санкції (штрафу)

 

Грудень 2010

30.01.2011

+600,0

 

 

 

 

Січень 2011

02.03.2011

+300,0

 

 

 

 

Лютий 2011

30.03.2011

-200,0

 

 

 

 

Березень 2011

30.04.2011

-100,0

 

 

 

 

Квітень 2011

30.05.2011

-200,0

 

 

 

Разом

+400,0

+400,0

 

 

 

Крім того звертаємо увагу, що Порядком № 985 не передбачено формування та направлення платникам податків за результатами адміністративного оскарження податкових повідомлень-рішень, у разі якщо за результатами оскарження податкове повідомлення-рішення залишається без змін (тобто з відповідними дробами), а для проведення (перенесення) нарахування (зменшення) грошового зобов’язання по особовому рахунку платника податків в АС «Аудит» заноситься дата отримання відповідного рішення платником податків та на 10 календарний день в автоматичному режимі переноситься до АІС «Облік податків і платежів».

При цьому, як і раніше, якщо за результатами оскарження податкового повідомлення-рішення сума грошового зобов’язання збільшується, то, крім раніше надісланого податкового повідомлення-рішення, направляється окреме податкове повідомлення-рішення на суму збільшення, якому присвоюється новий номер та яке вноситься до відповідного реєстру податкових повідомлень-рішень.

Якщо ж за результатами оскарження податкового повідомлення-рішення грошове зобов’язання зменшується, то до платника податків направляється нове податкове повідомлення-рішення, яке містить зменшену суму грошового зобов’язання та якому присвоюється номер та вноситься до відповідного реєстру податкових повідомлень-рішень.

При цьому відповідно до пункту 4.3 Порядку № 985 у разі подання платником податків скарги на податкове повідомлення-рішення структурний підрозділ, який здійснює її розгляд, надає підрозділу, який склав податкове повідомлення-рішення, копії відповідних рішень щодо скарги для внесення до відповідного реєстру податкових повідомлень-рішень та до АС «Аудит» даних і формування відповідних податкових повідомлень-рішень.

<...>

 

Заступник голови І. Носачова

 

КОМЕНТАР

 

Після затвердження

нового Порядку направлення податкових повідомлень-рішень від 22.12.2010 р. № 985 механізм складання та відправлення платникам податкових повідомлень-рішень практично не змінився, хоча з’явилися нові форми повідомлень-рішень для певних випадків.

Водночас виникли деякі

нюанси, які ДПАУ виклала в листі, що коментується. Зокрема, слід ураховувати, що податкові повідомлення-рішення складаються не тільки на збільшення сум податкових зобов’язань, а й на їх зменшення за результатами перевірки. Тому податкове повідомлення-рішення за формою «Р» може складатися в тому числі на суму зменшення податкового зобов’язання, чого не було раніше.

При розрахунку грошового зобов’язання платника податків

за звичайними цінами виписуються окремі податкові повідомлення-рішення з позначкою «щодо застосування звичайної ціни» в полі «встановлено порушення» після посилання на порушений пункт і статтю законодавчого акта.

Крім того,

Податковим кодексом України передбачено, що до податкового повідомлення-рішення додається розрахунок податкового зобов’язання та штрафних (фінансових) санкцій. У листі наведено примірний розрахунок податкового зобов’язання та санкцій за повідомленням-рішенням форми «Р».

І ще один момент. ДПАУ звернула увагу на таке: якщо в результаті адміністративного оскарження повідомлення-рішення залишилося

без змін, повторне повідомлення-рішення платнику не надсилається. Якщо після оскарження сума грошового зобов’язання збільшилася, платнику надсилається повідомлення-рішення на суму такого збільшення, а якщо сума зобов’язання зменшилася, платник отримає нове повідомлення-рішення зі зменшеною сумою грошового зобов’язання.

Текст

листа розміщено на www.kyivsta.gov.ua

 

Юлія Мохнюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі