Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

З 2012 року може розпочатися безпроцентне кредитування ОСББ для реконструкції будівель

В Україні з наступного року може розпочатися безпроцентне кредитування юридичних осіб — співвласників багатоквартирних будинків для їх реконструкції та зменшення енерговитратності. Про це на прес-конференції заявила заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Марія Мала.

«Сьогодні ми ведемо підрахунки, скільки в нас зареєстровано об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та скільки коштів буде потрібно для проведення робіт зі зменшення енерговитратності. Потім ці розрахунки буде передано до Мінфіну», — заявила М. Мала. Крім того, за її словами, кредити планується видавати у гривні, а самі операції або здійснюватиме один з державних банків («Укрексімбанк», «Ощадбанк»), або буде проведено конкурс, де відбудеться відбір одного комерційного банку, що займатиметься кредитуванням.

«РБК-Украина»

 

Розмір добових після 01.04.11 р.: для бюджетників — на колишньому
 рівні, для інших — згідно з Податковим кодексом

Норми

нової постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98, що регламентує розмір і склад витрат на «бюджетні» відрядження, практично повністю повторюють норми аналогічної постанови від 23.04.1999 р. № 663, яка з 01.04.2011 р. втратить чинність.

Розмір добових для

бюджетників залишився на колишньому рівні 30 грн. для відряджень по Україні. Що стосується інших суб’єктів господарювання (небюджетників), то їм, найімовірніше, потрібно буде керуватися п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України, згідно з яким граничний розмір добових при відрядженні по Україні становить 0,2 мінзарплати на 1 січня звітного року (у 2011 році — 188,20 грн.). Мінімальний розмір добових відповідно залишиться під запитанням.

Текст

постанови від 02.02.2011 р. № 98 розміщений на www.kmu.gov.ua та набирає чинності 01.04.2011 р.

 

Затверджено нові форми
ПДВ-декларацій та Порядок їх заповнення

На виконання вимог

Податкового кодексу України (далі — ПК) ДПАУ наказом від 25.01.2011 р. № 41, хоча і з запізненням, затвердила нові форми звітності з ПДВ та Порядок їх заповнення (далі — Порядок). Їх можна знайти за адресою: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=1&nreg=z0197-11.

Наказ

офіційно опубліковано 04.03.2011 р. в «Офіційному віснику України» № 14, тобто саме з цієї дати він набув чинності.

До складу податкової звітності, як і раніше, входять: звичайна ПДВ-декларація, скорочена та спеціальна ПДВ-декларації, декларація переробного підприємства та відповідні уточнюючі розрахунки.

До податкової звітності прирівняно також електронні копії записів у реєстрах податкових накладних.

Новим

видом звітності є Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих одержувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, що поставляються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Зазначений Розрахунок подається особами, які отримують послуги від нерезидентів та не зареєстровані платниками ПДВ. Подавати Розрахунок потрібно лише за той місяць, в якому було отримано нерезидентські послуги.

Принцип заповнення звітності

в цілому залишився без змін, хоча без коригувань не обійшлося. Зокрема, у декларації напроти деяких рядків з’явилися відмітки про код додатка, що подається до цього рядка. Також, крім додатків, що існували раніше, до декларації з ПДВ з’явилося три нових додатки:

Довідка про операції, що не є об’єктом оподаткування та/або звільнені від оподаткування (додаток 6 до звичайної декларації, додаток 4 до скороченої та спеціальної декларацій, додаток 3 до декларації переробного підприємства);

Розрахунок (перерахунок) частки використання сплаченого (нарахованого) податку між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями (додаток 7 до звичайної декларації);

Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (додаток 8 до звичайної декларації, додаток 5 до скороченої та спеціальної декларацій, додаток 4 до декларації переробного підприємства).

Слід зауважити, що форма

уточнюючого розрахунку стала більше схожою на декларацію. Як і в декларації, в уточнюючому розрахунку поряд з деякими рядками наведено коди додатків, які необхідно подати в разі заповнення цих рядків. Крім того, дещо змінився принцип надання інформації про виправлені помилки. Для цього призначено три графи:

— у гр. 4 відображаються показники декларації, що виправляється;

— у гр. 5 зазначаються нові, виправлені показники;

— у гр. 6 показується сума помилки (абсолютне значення).

Для платників податку на прибуток за ставкою 0 %, які вирішать вибрати

квартальний звітний період з ПДВ, затверджено форму відповідної Заяви (додаток 1 до Порядку), а для підприємств із філіями розроблено форму Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписування податкових накладних і ведення частини реєстру отриманих та виданих податкових накладних (додаток 2 до Порядку).

Скажемо кілька слів про

способи подання декларації. На відміну від Порядку від 30.05.1997 р. № 166, новий Порядок не передбачає можливості подання декларації на магнітних носіях з роздрукованими копіями файлів. Таке нововведення зумовлене вимогами п. 49.3 ПК .

Таким чином,

тепер подати ПДІ-звітність можна лише трьома способами: на паперових носіях — особисто або поштою, або через Інтернет з використанням електронного цифрового підпису (п. 2 розд. III Порядку). Що стосується подання електронних копій записів у реєстрах податкових накладних, то щодо них є спеціальна норма Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних), яка дозволяє подавати їх на магнітних носіях.

Починаючи зі

звітності за березень та I квартал 2011 року податкова звітність з податку на додану вартість подається до органів ДПС за формами податкової звітності, затвердженими наказом № 41.

 

Затверджено форму Розрахунку податкових зобов’язань
 щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства

Відповідно до

п. 152.4 Податкового кодексу України платник податку на прибуток, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади, може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток та сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, визначений згідно з нормами розділу III Податкового кодексу України та зменшений на суму податку на прибуток, сплаченого до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.

Зазначене рішення платник податку здійснює самостійно до 1 липня року, що передує звітному, про що повідомляє податкові органи за місцезнаходженням платника податку та його філій (відокремлених підрозділів).

Також платник податку або відокремлений підрозділ подає до податкового органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу розрахунок податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку, форма якого встановлюється центральним податковим органом України.

З метою реалізації норм

п. 152.4 Податкового кодексу України наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36 затверджено форми:

Розрахунку податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства;

—Повідомлення платника податку про прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства

.

Наказ

від 24.01.2011 р. № 36 набере чинності 01.04.2011 р.

 

Унесено зміни до Закону про акціонерні товариства

З метою вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств

Законом України від 03.02.2011 р. № 2994-VI унесено зміни до Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI. Так, змінами:

— частково уточнено термінологічну базу зазначеного

Закону;

— змінено порядок відчуження акцій акціонерного товариства (далі —АТ) у частині виключення переважного права АТ на придбання акцій;

— уточнено порядок створення товариства однією особою (щодо оформлення рішенням про намір заснувати товариство);

— змінюється порядок формування резервного капіталу АТ різних типів (щодо права та обов’язковості формування резервного капіталу, а також напрямків його використання);

— уточнюється порядок виплати дивідендів (щодо виплати дивідендів залежно від типу акцій);

— розширюється виключна компетенція загальних зборів товариства (щодо обрання та припинення повноважень членів лічильної комісії, щодо прийняття рішення про вчинення значного правочину);

— уточнюються положення стосовно питання підготовки та проведення загальних зборів (порядок повідомлення, надання пропозицій, реєстрації акціонерів);

—уточнюються положення щодо виділу та припинення АТ тощо.

Закон України від 03.02.2011 р. № 2994-VI

набере чинності з дня офіційного опублікування, крім змін до порядку відчуження акцій АТ, що набирають чинності 01.01.2012 р.

 

ДПАУ нагадала строки проведення перевірок

У

листі від 31.01.2011 р. № 2518/7/23-4017/89 ДПАУ нагадала строки проведення перевірок:

 

Гранична тривалість перевірки для:

великих платників податків

суб’єктів малого підприємництва

інших платників податків

Юридичні особи, в яких за останні
4 квартали
:
— обсяг доходу перевищує
500 млн грн.
;
— або загальна сума сплачених податків, що контролюються органами ДПС, перевищує 12 млн. грн.

Фізичні особи — підприємці, а також юридичні особи, в яких середньооблікова чисельність працюючих за календарний рік не перевищує 50 осіб та обсяг валового доходу не перевищує 70 млн грн.

Платники, які не підпадають під визначення великого платника податків або суб’єкта малого підприємництва

Документальні планові перевірки

30 робочих днів

10 робочих днів

20 робочих днів

Продовження строків документальної планової перевірки можливе на:

15 робочих днів

5 робочих днів

10 робочих днів

Документальні позапланові перевірки (крім перевірок відшкодування ПДВ)

15 робочих днів

5 робочих днів

10 робочих днів

Продовження строків документальної позапланової перевірки можливе на:

10 робочих днів

2 робочі дні

5 робочих днів

 

У

листі ДПАУ також звернула увагу на можливість призупинення проведення перевірки великого платника податків на строк до 30 робочих днів на підставі наказу керівника податкового органу. Копія наказу вручається платнику не пізніше наступного робочого дня . При цьому потрібно враховувати, що тривалість позапланової перевірки відшкодування ПДВ з урахуванням призупинення не повинна перевищувати 60 календарних днів.

Для суб’єктів господарювання,

які не є великими платниками податків, призупинення перевірки є незаконним.

 

В акті перевірки пеня
не нараховується

Нововведенням

Податкового кодексу України є нарахування пені з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ за весь період заниження податкового зобов’язання, виявленого в результаті перевірки (п.п. 129.1.2 Кодексу).

Ураховуючи, що пеня нараховується

в день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом, тобто в день узгодження, в актах перевірок суми пені не нараховуються та не вказуються. Про обов’язок сплатити пеню платника повідомляють у відповідному податковому повідомленні-рішенні.

Як зазначає ДПАУ в

листі від 31.01.2011 р. № 2518/7/23-4017/89, нарахування пені передбачається в автоматичному режимі та на підставі розрахунку податкового зобов’язання і штрафних (фінансових) санкцій.

 

Рада міністрів АРК отримала право встановлювати
 і змінювати призначення земель

Верховна Рада України 03.03.2011 р. прийняла у другому читанні та в цілому урядовий законопроект «Про вдосконалення управління землями на території Криму». Відповідний проект закону, який було розроблено Кабміном, підтримали

252 народні депутати.

Джерело: www.building.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі