Теми статей
Обрати теми

Чи звільнив Податковий кодекс від ПДВ генпідрядників?

Редакція ББ
Стаття

Чи звільнив Податковий кодекс від ПДВ генпідрядників?

Іван Чалий, консультант

 

Одразу після набуття чинності Податковим кодексом виникла проблема нарахування ПДВ підприємствами, які є генпідрядниками в будівельних проектах. Про це і йтиметься у статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Ліцензійні умови

— Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, затверджені наказом Мінрегіонбуду від 27.01.2009 р. № 47.

Класифікатор

— Національний класифікатор видів економічної діяльності, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

 

Справа в тому, що з першого січня цього року в Україні з’явилась нова пільга з ПДВ. Міститься вона у

п.п. 196.1.14 Податкового кодексу. Відповідно до цього підпункту не є об’єктом оподаткування операції з постачання послуг, визначених у п.п. «в» п. 186.3 ст. 186 цього Кодексу. За вказаним посиланням можна знайти наступний перелік:

«

консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем».

Ця норма

Податкового кодексу не на жарт стурбувала генеральних підрядників. Адже вони згадали, що в ліцензійних документах, отриманих ними від Мінрегіонбуду, згадується інжиніринг. Крім того, «інжиніринг» зазвичай фігурує і в статистичній реєстраційній документації генпідрядників.

Чи означає це, що з 2011 року генпідрядники не повинні нараховувати ПДВ та не мають права виписувати податкові накладні замовникам?

Дійсно, якщо звернутися до

Ліцензійних умов, то слід визнати, що «Генеральний підрядник у будівництві» класифікується номером 7.04.00 у класі 7.00.00 саме як «Інжинірингова діяльність у сфері будівництва».

Можна припустити, що така класифікація обумовлена тим, що в

Класифікаторі, за кодом 74.20.1 «Діяльність у сфері інжинірингу» вказані і такі види діяльності:

«

архітектурно-проектні роботи:

проектування будівель та споруд, включаючи виготовлення робочих креслень,

нагляд за будівництвом (діяльність генеральних підрядників: замовлення проекту, розроблення проектно-кошторисної документації, укладання договорів на будівельні роботи, контроль виконання, здавання об’єктів «під ключ»»), планування міст, включаючи ландшафтне проектування садів, парків, спортивних споруд тощо».

Як бачимо, у

Класифікаторі генпідрядна діяльність входить до категорії «нагляд за будівництвом».

Можна, звичайно, розпочати дискусію про адекватність такої, прямо скажемо, доволі неоднозначної класифікації. Проте ми не бачимо сенсу витрачати на це час.

Нам важливо з’ясувати питання про те, чи є тепер об’єктом оподаткування ПДВ «інжиніринговий» генпідряд?

Ми певні, що для цілей оподаткування необхідно перш за все використовувати той термінологічний апарат, який наведено у

Податковому кодексі.

У

п.п. 14.1.85 Податкового кодексу наведено наступне визначення:

«

інжиніринг — надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об’єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об’єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов’язаних із такими послугами (роботами)».

Якщо категорію «нагляд за будівництвом», використану в

Класифікаторі, тлумачити широко, то можна зробити висновок, що в частині «авторського нагляду» податкове та «класифікаторське» визначення інжинірингу тісно корелюють. Проте навряд чи таке можна сказати власне про саму генпідрядну діяльність. Її в підпункті 14.1.85 Податкового кодексу немає.

Відтак, звичайні будівельні генпідрядники, займаючись інжинірингом у розумінні

Класифікатора, та в розумінні ліцензійних процедур, не займаються інжинірингом у розумінні Податкового кодексу. Отже, ПДВ вони повинні нараховувати на загальних підставах 1.

1 Зрозуміло, у тому разі, коли на генпідрядника не поширюються інші пільгові норми п’ятого розділу ПК.

Разом з тим, ми не виключаємо, що спритні юристи зможуть у разі необхідності довести в якомусь суді право генпідрядника на пільгу за п.п. 196.1.14 Податкового кодексу, керуючись неподатковими класифікаціями видів діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі