Теми статей
Обрати теми

Чи може громадянин здавати в оренду житло, будучи підприємцем

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи може громадянин здавати в оренду житло, будучи підприємцем

 

Чи може громадянин здавати в оренду житло як фізична особа і водночас бути підприємцем на загальній системі оподаткування та здавати в оренду нежитловий фонд?

 

Так, може.

Податківці у своїх листах роз’яснювали, що здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичною особою як у межах підприємницької діяльності, так і як громадянином (непідприємцем) — на вибір. При цьому порядок оподаткування залежить від суті договору:

— якщо договір оренди укладено від імені підприємця, то орендар не має права утримувати з нього ПДФО під час виплати орендних платежів;

— якщо ж договір оренди укладено від імені громадянина, то орендар (якщо він є підприємцем або юридичною особою) зобов’язаний утримати із суми орендної винагороди ПДФО в розмірі 15 % (або 15 і 17 %, якщо сума орендної винагороди перевищує 10 мінімальних зарплат). У тому випадку, коли орендар також є громадянином, орендодавець зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету ПДФО з отриманої орендної винагороди протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому отримано орендну плату. Суми отриманого доходу та сплаченого ПДФО відображаються в декларації про доходи після закінчення року (див.

лист ДПАУ від 11.10.2005 р. № 9777/6/17-2316).

До речі,

те, що нежитловий фонд зареєстровано на фізичну особу (а не на підприємця) не заважає укладати угоди з передачі його в оренду від імені підприємця, оскільки згідно з роз’ясненням Мін’юсту суб’єктами права власності є фізичні особи, незалежно від наявності чи відсутності в них підприємницького статусу. Право власності на нерухомість має реєструватися саме на фізичну особу, а не на фізичну особу — підприємця (див. лист Мін’юсту від 11.01.2007 р. № 19-32/2).

 

Віталіна Мірошниченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі