Теми статей
Обрати теми

Авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів

 

Наша компанія планує виплату дивідендів за підсумками роботи 2010 року. Як бути з авансовим внеском з податку на прибуток у зв’язку з набуттям чинності Податковим кодексом?

 

Оподаткуванню дивідендів присвячено

п. 153.3 розд. III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Він передбачає, що емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів, має нарахувати і сплатити авансовий внесок з податку на прибуток (за основною, установленою п. 151.1 ПКУ ставкою) від суми фактично виплачуваних дивідендів, без зменшення суми такої виплати на суму авансового внеску (так би мовити, нарахувавши його «зверху» на суму дивідендів). При цьому зазначений авансовий внесок сплачується до бюджету до чи одночасно з виплатою дивідендів.

Сплачувати авансовий внесок потрібно також і в разі

виплати дивідендів у негрошовій формі (товарами, готовою продукцією тощо), узявши при цьому за базу для його нарахування вартість такої виплати, розраховану виходячи зі звичайних цін (нагадаємо: до 1 січня 2013 року згідно з п.п. 2 п. 2 розд. XIX «Прикінцеві положення» ПКУ при визначенні звичайних цін продовжують керуватися правилами зі «звичайноцінового» п. 1.20 Закону про податок на прибуток).

Після 01.04.2011 р. обов’язок щодо нарахування і сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів, як і раніше, покладатиметься на

будь-якого емітента корпоративних прав, котрий є резидентом, незалежно від:

— статусу емітента і одержувача дивідендів (тобто незалежно від того, чи є вони платниками податку на прибуток);

— наявності пільг зі сплати податку на прибуток;

— застосування іншої (ніж установлена в

п. 151.1 ПКУ) ставки податку на прибуток.

Таким чином, сплатити «дивідендний» авансовий внесок має будь-який емітент-резидент, який виплачує дивіденди, незалежно від того, чи є він платником податку на прибуток (у тому числі й

підприємства-єдиноподатники).

У

ПКУ застережено певні випадки, коли авансовий внесок не нараховується і не сплачується. Їх перелічено в п.п. 153.3.5:

а)

при виплаті дивідендів фізичним особам;

б) при реінвестиції

дивідендів — виплаті дивідендів у вигляді акцій (паїв, часток), емітованих платником податків, за умови незмінності пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента (незалежно від того, чи було при цьому такі акції (частки, паї) належним чином зареєстровано — з відображенням змін до статутних документів). При цьому зауважимо, що свої особливості (необхідні для несплати авансового внеску в цьому випадку), які слід ураховувати для збереження такого пропорційного співвідношення часток усіх власників, виникають у ситуації, коли серед засновників при реінвестиції є юридична особа — нерезидент;

в)

у разі виплати дивідендів інститутами спільного інвестування (до яких п.п. 14.1.86 ПКУ, нагадаємо, відносить інвестиційні фонди і взаємні фонди інвестиційних компаній, корпоративні інвестиційні фонди та пайові інвестиційні фонди, створені відповідно до законодавства);

г)

при виплаті дивідендів материнською компанією в межах сум доходів, отриманих такою материнською компанією у вигляді дивідендів від інших осіб (тобто величина виплачуваних материнською компанією дивідендів, що звільняються при цьому від авансового внеску, у такому випадку обмежується розміром дивідендів, отриманих у свою чергу материнською компанією від третіх осіб);

ґ) управителем фонду операцій з нерухомістю

при виплаті платежів власникам сертифікатів фонду в результаті розподілу доходу фонду.

 

Дивіденди фізичним особам.

На особливу увагу з перелічених заслуговує перший випадок, що звільняє від авансового внеску дивіденди, які виплачуються фізичним особам. З 01.04.2011 р. (моменту набуття чинності «прибутковим» розділом III ПКУ, див. п. 1 розд. XIX «Прикінцеві положення») при виплаті дивідендів фізичним особам (у тому числі фізичним особам — нерезидентам, див. консультацію в розділі «Єдина база податкових знань» на сайті ДПАУ) нараховувати і сплачувати авансовий внесок з їх сум не потрібно.

Крім того, приємним моментом у цьому випадку також стало зниження (уже

з 01.01.2011 р. — початку дії профільного розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ) розміру податку на доходи фізичних осіб із сум дивідендів. Так, згідно з п.п. 170.5.3 тепер із дивідендів фізичних осіб утримується ПДФО за ставкою 5 %.

При цьому сума реінвестованих дивідендів, нарахованих платнику — фізичній особі у вигляді акцій (часток, паїв) за умови

незмінності пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, ПДФО не обкладається (до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається — п.п. 165.1.18).

 

Залік авансового внеску в рахунок податку на прибуток.

Як і раніше, сплачений «дивідендний» авансовий внесок вважатиметься частиною податку на прибуток (п.п. 153.3.8), у зв’язку з чим платнику податків дозволяється здійснити залік — зменшити суму нарахованого податку на прибуток на суму авансового внеску, сплаченого при виплаті дивідендів (п.п. 153.3.3 ПКУ). А якщо сума «дивідендного» авансового внеску виявиться більшою та перевищить суму нарахованого податку — перенести різницю на наступні податкові періоди (у зменшення «майбутніх» податкових зобов’язань). При цьому у збиткових платників податків сума сплаченого «дивідендного» авансового внеску також не «пропадає», а враховується у зменшення податкових зобов’язань майбутніх періодів (п.п. 153.3.4). Щоправда, діяти в такий спосіб, провадячи подібні заліки та перенесення, згідно з положеннями пп. 153.3.3 — 153.3.4 дозволено буде лише платникам податку на прибуток.

 

«Перехідні» дивіденди.

А як бути, якщо дивіденди, нараховані у I кварталі, буде виплачено тільки у II кварталі 2011 року? За якою ставкою в такому разі сплачувати «дивідендний» авансовий внесок? Адже згідно з п. 10 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ з 1 квітня 2011 року почне діяти менша ставка податку на прибуток — 23 %.

Конкретної дати сплати «дивідендного» авансового внеску

ПКУ не встановлює. Так, у п.п. 153.3.2 просто зазначається, що авансовий внесок має бути сплачено до бюджету до/або водночас із виплатою дивідендів. Отже, у цьому випадку все залежатиме від моменту його перерахування: тобто в разі сплати до 01.04.2011 р. розмір авансового внеску становитиме 25 %, а в разі перерахування після цієї дати авансовий внесок сплачуватиметься відповідно за меншою ставкою 23 %. Таким чином, у кожному випадку слід орієнтуватися на ставку, що діє на момент сплати авансового внеску.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі