Теми статей
Обрати теми

Перехідні моменти в обліку ОЗ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Перехідні моменти в обліку ОЗ

 

Як в обліку відобразити перехід зі «старого» податкового обліку основних засобів на нові правила?

 

Відразу зауважимо, що перехідні моменти обліку основних засобів слід урахувати всім, у тому числі й єдиноподатникам — юридичним особам, які вирішать стати платниками податку на прибуток.

Так, у

розділі XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Податковий кодекс) перехідну ситуацію щодо основних засобів регулює п. 6 підрозд. 4 «Особливості справляння податку на прибуток підприємств». Згідно з цим пунктом з дати набуття чинності «прибутковим» розд. III Податкового кодексу для визначення переліку об’єктів основних засобів та інших необоротних активів за групами1 відповідно до ст. 145 з метою нарахування «податкової» амортизації застосовуються дані інвентаризації, проведеної станом на 1 квітня 2011 року. Таким чином, перевести сьогоднішні об’єкти з існуючих 4 «податкових» груп до майбутніх 16 у перехідний період має допомогти додатково проведена за підсумками I кварталу 2011 року інвентаризація.

1 Класифікацію груп основних засобів, установлену п. 145.1 Податкового кодексу, див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 3, с. 18.

При цьому

п. 6 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу також застерігає такі перехідні моменти:

строк корисного використання об’єктів основних засобів та інших необоротних активів для нарахування «податкової» амортизації з дати набуття чинності розд. III Податкового кодексу визначається платником податків самостійно з урахуванням дати введення їх в експлуатацію, але не менше мінімально допустимих строків корисного використання, застережених ст. 145.1 розд. III Податкового кодексу. Виходить, для об’єктів основних засобів, що перебувають на момент появи Податкового кодексу в експлуатації, підприємство має визначати подальший строк їх корисного використання самостійно зважаючи на встановлені мінімальні строки;

«перехідна податкова» вартість, що амортизується, щодо кожного об’єкта основних засобів та інших необоротних активів визначається як первісна (переоцінена — за вирахуванням дооцінок, проведених після 1 січня 2010 року, суму яких до «податкової» вартості, що амортизується, включати не дозволяється, мабуть, для уникнення завищення «податкової» вартості основних засобів) вартість з урахуванням здійснених поліпшень (капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудовування, дообладнання, реконструкцію тощо), а також суми нарахованої амортизації за даними бухгалтерського обліку на дату набуття чинності розд. III Податкового кодексу (тобто, по суті, «податкова» вартість, що амортизується, приймається на рівні «бухоблікової» залишкової вартості об’єкта);

різниця, що виникає: якщо на дату набуття чинності розд. III Податкового кодексу в результаті загальна вартість усіх груп основних засобів за даними бухгалтерського обліку виявиться меншою від загальної вартості всіх груп основних фондів за даними податкового обліку, то тимчасова податкова різниця, що виникла в результаті такого порівняння, амортизуватиметься в податковому обліку платником податків як окремий об’єкт із застосуванням прямолінійного методу протягом 3 років (зрозуміло, для проведення такого порівняння з бухобліку при цьому вибирається лише «виробнича» частина основних засобів, тобто вартість усіх груп «виробничих» основних засобів, і якщо такі «бухгалтерські» дані виявляться менші від «податкових», то щоб частина «податкових» витрат, так би мовити, не зникла, різницю, що виникла, дозволено «прямолінійно» амортизувати протягом трьох років).

Ось такі особливості слід ураховувати при переході на податковий облік основних засобів за новими правилами. І хоча багато що в

Податковому кодексі, як бачимо, буде запозичено з бухобліку, повної відповідності в податковому та бухгалтерському обліку основних засобів усе-таки досягти навряд чи вдасться (причинами цього будуть знову ж таки різні «податкові» та «бухгалтерські» облікові підходи до ремонтів і поліпшень основних засобів, їх переоцінки, установлення строків корисного використання об’єктів тощо). А тому, як і раніше, при обліку «основних» доведеться бути особливо уважним.

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі