Теми статей
Обрати теми

ДАБІ: новий статус, нові повноваження

Редакція ББ
Стаття

ДАБІ:новий статус, нові повноваження1

Анастасія Семененко, юрист-аналітик ВБ «Фактор»

 

Нагадаємо, ще в грудні 2010 року в Україні стартувала адміністративна реформа. Почалася вона з Указу Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 09.12.2010 р. № 1085/2010, але потім до Указу були внесені зміни... Нещодавно Президент затвердив положення про велику кількість ЦОВВів, у тому числі затверджене положення і про будівельну інспекцію.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 3038

— Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038.

Указ № 1085

— Указ Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 09.12.2010 р. № 1085/2010.

Постанова № 346

— постанова КМУ «Про ліквідацію урядових органів» від 28.03.2011 р. № 346.

Постанова № 1434

— постанова КМУ «Про затвердження Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію від 18.10.2006 р. № 1434.

Указ № 439

— Указ Президента України «Про затвердження Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію» від 08.04.2011 р. № 439.

 

1 Матеріал опубликовано у газеті «Час ЖКГ», 2011, № 5, с. 46.

 

Хронологія змін

Указ № 1085

виданий з метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади (далі — ЦОВВ), усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання, підвищення ефективності державного управління. Задля досягнення цієї мети було скорочено кількість міністерств, переглянуто систему інших ЦОВВ. Постанова № 346 додатково «підкоригувала» цей процес.

Так,

постановою № 346 Державній архітектурно-будівельній інспекції України (далі — ДАБІ) відповідно до Указу № 1085 був наданий статус ЦОВВ, діяльність якого спрямовується і координується КМУ через Віце-прем'єр-міністра України — Міністра будівництва та житлово-комунального господарства України.

Нагадаємо, що

раніше згідно з постановою № 1434 ДАБІ визначалася як урядовий орган державного управління, що діє у складі Міністерства регіонального розвитку та будівництва і йому підпорядковується.

Тепер

, як бачимо, «ранг» Інспекції підвищився, разом з цим змінився рівень підпорядкування. Остаточно, принаймні, на сьогоднішній день, статус та повноваження ДАБІ закріплені після видання Президентом України Указу № 439.

 

«Нові» повноваження оновленої ДАБІ

Отже, якими стали «нові» повноваження оновленої ДАБІ?

Почнемо з того, що повноваження ДАБІ

значно розширилися. Цьому є 2 пояснення.

По-перше

, в результаті «укрупнення» ЦОВВ, яке відбувається нині як черговий етап адміністративної реформи, ДАБІ «отримала у спадок» частину повноважень ліквідованої Державної житлово-комунальної інспекції. Так, відповідно до Указу № 439 ДАБІ у новому статусі є правонаступником прав та обов'язків не лише колишньої ДАБІ, як урядового органу, що діяв у системі Мінрегіонбуду, а й Держжитлокомунінспекції — урядового органу, що діяв у системі МінЖКГ, набувши при цьому додаткових функцій щодо здійснення контролю у сфері житлово-комунального господарства.

Відтепер

згідно з Указом № 439 ДАБІ здійснює в межах своїх повноважень державний контроль за дотриманням виконавцями/виробниками житлово-комунальних послуг правил технічної експлуатації, користування системами водопостачання, каналізації та теплопостачання, технічних вимог до засобів обліку і регулювання споживання води і теплової енергії, кількості та якості житлово-комунальних послуг (крім суб'єктів природних монополій, суб'єктів господарювання, що провадять діяльність на суміжних ринках у сфері централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення і є ліцензіатами національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, та суб'єктів господарювання, що здійснюють комбіноване виробництво теплової і електричної енергії та/або використовують нетрадиційні чи поновлювані джерела енергії).

Також саме ДАБІ та її територіальні органи

будуть контролювати суб'єктів у сфері ЖКГщодо дотримання ними державних стандартів, правил і норм у сфері поводження з побутовими відходами, правил і норм технічної експлуатації житлових будинків, користування прибудинковими територіями та правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків. Відповідно, ДАБІ наділяється повноваженнями щодо проведення перевірок діяльності суб'єктів ЖКГ.

ДАБІ має право

визначати відповідність житлово-комунальних послуг кількісним та якісним показникам, установленим порядками, правилами, нормами, нормативами та стандартами, у тому числі із застосуванням технічних засобів. При цьому ДАБІ може використовувати у своїй діяльності власні акредитовані лабораторії та контрольно-вимірювальні засоби, сертифіковані в установленому законодавством порядку.

В установленому законодавством порядку ДАБІ

може брати участь у роботі комісій із розслідування причин і наслідків аварій на будівництві та на об'єктах сфери ЖКГ.

ДАБІ для виконання покладених на неї завдань має право в установленому порядку

видавати обов'язкові для виконання приписи щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері ЖКГ; складати акти перевірок, протоколи про правопорушення, розглядати справи про правопорушення у сфері ЖКГ, накладати штрафи відповідно до законодавства.

По-друге,

повноваження ДАБІ змінилися і внаслідок набрання чинності Законом № 3038.

Основне, що відрізняє

Закон № 3038 від законодавства про містобудівну діяльність минулої редакції, — це спрощення дозвільних процедур для здійснення будівництва та введення декларативного принципу (мовчазної згоди) у цій сфері. Ці зміни наклали відбиток і на повноваження ДАБІ.

Так,

окрім повноважень щодо видачі дозволів на виконання будівельних робіт, відмови у їх видачі та їх анулювання, ДАБІ додатково працюватиме з порівняно новими видами документів, а саме: буде проводити реєстрацію повідомлень та декларацій про початок виконання підготовчих та будівельних робіт, декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та у визначених законом випадках відмовляти в реєстрації таких декларацій.

На ДАБІ покладається завдання

вести Єдиний реєстр отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих та будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, виданих дозволів на виконання будівельних робіт, зареєстрованих декларацій про готовність об'єкта до експлуатації та виданих сертифікатів, відмов у реєстрації таких декларацій та у видачі таких дозволів і сертифікатів, виданих ліцензій на провадження господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури, який формується на основі інформації, наданої відповідними інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю. До речі, доступ користувачів до даних реєстру здійснюється безоплатно через офіційний веб-сайт ДАБІ (так принаймні визначено у Законі № 3038, але на момент підготовки цієї статті сайт Інспекції ще не оновлено2).

2 Режим доступу: http://www.dabi.gov.ua

Указ № 439

, яким закріплено повноваження ДАБІ, повністю відповідає приписам Закону № 3038 щодо прав Інспекції зупиняти будівельні роботи.

Раніше ДАБІ мала право зупиняти будівельні роботи

, що не відповідали вимогам законодавства, державних стандартів, норм і правил, технічним умовам, затвердженим проектним рішенням, місцевим правилам забудови населених пунктів або проводилися без дозволу на їх виконання, а також виробництво і застосування в будівництві будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, виготовлених з порушенням вимог державних стандартів.

Тепер перелік підстав значно звужено

, і ДАБІ може зупиняти підготовчі та будівельні роботи, якщо вони виконуються без реєстрації декларації про початок виконання або дозволу на виконання будівельних робіт.

Указ № 439

додатково закріпив за ДАБІ функцію замовника робіт зі знесення «самобудів», що також повністю відповідає приписам ч. 1 ст. 38 Закону № 3038.

Крім того

Закон № 3038 і Указ № 439 змінили роль ДАБІ в прийнятті об'єктів в експлуатацію. Якщо раніше ДАБІ брала участь у роботі комісії з прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, то тепер ДАБІ де-юре «грає головну скрипку» в цьому процесі.

Також за вмотивованим письмовим рішенням керівника Інспекції чи його заступника ДАБІ може

забороняти експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, не прийнятих в експлуатацію.

Як і раніше

, ДАБІ здійснює контроль за дотриманням юридичними і фізичними особами державних вимог законодавства у сферах містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів та правил, проводить відповідні перевірки, складає протоколи про правопорушення у сфері будівництва, видає приписи та розглядає справи про правопорушення у сферах містобудівної діяльності.

Крім того, ДАБІ для виконання покладених на неї завдань

має право користуватися відповідними інформаційними базами даних державних органів, державними, в тому числі урядовими, системами зв'язку і комунікацій, мережами спеціального зв'язку та іншими технічними засобами.

ДАБІ

може вносити замовникам пропозиції щодо припинення фінансування об'єктів будівництва на період до усунення виявлених у результаті здійснення архітектурно-будівельного контролю порушень.

В установленому порядку ДАБІ

має право вимагати у випадках, визначених законодавством, вибіркового розкриття окремих конструктивних елементів будинків і споруд, проведення зйомок і замірів, додаткових лабораторних та інших випробувань будівельних матеріалів, виробів і конструкцій.

Хочемо також звернути увагу, що

відтепер ДАБІ очолює голова, якого призначає на посаду за поданням Прем'єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Віце-прем'єр-міністра України — Міністра будівництва та житлово-комунального господарства України, та звільняє з посади Президент України. Раніше ДАБІ очолював начальник, який призначався на посаду КМУ за поданням Міністра регіонального розвитку та будівництва.

Зменшилася і кількість заступників

Голови ДАБІ з трьох до двох осіб. Тут Указ № 439 перекликається з вимогами Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17.03.2011 р. № 3166-VI. Відповідно до ст. 19 указаного Закону керівник ЦОВВ може мати не більше двох заступників. Згідно з Указом № 439 першого заступника, заступника голови ДАБІ України призначає на посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Голови ДАБІ України, погоджених із Віце-прем'єр-міністром України — Міністром будівництва та житлово-комунального господарства України. Першого заступника, заступника голови ДАБІ України звільняє з посади Президент України.

ДАБІ

здійснює свої повноваження безпосередньо та через свої територіальні органи в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі або міжрегіональні (повноваження яких поширюються на декілька регіонів) територіальні органи.

Відповідно до

Указу № 439 голова ДАБІ призначає на посади за погодженням із Віце-прем'єр-міністром України — Міністром будівництва та житлово-комунального господарства України та головами відповідних місцевих державних адміністрацій (у разі утворення міжрегіональних органів — з головами всіх відповідних місцевих державних адміністрацій, на території яких створюється територіальний орган), звільняє з посад керівників територіальних органів ДАБІ України, призначає на посади за погодженням з Віце-прем'єр-міністром України — Міністром будівництва та житлово-комунального господарства України, звільняє з посад заступників керівників територіальних органів ДАБІ України.

Звісно, у цій статті ми розкрили не всі повноваження ДАБІ — їх досить багато, щоб помістити в рамках однієї публікації, але у наступних номерах ми ще неодноразово повернемось до цієї теми і більш детально розглянемо повноваження Інспекції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі