Теми статей
Обрати теми

Шум у житлових будинках і на території житлової забудови

Редакція ББ
Лист від 14.02.2011 р. № 22-14/1216/0/6-11

Шум у житлових будинках і на території житлової забудови

 

Лист Мінрегіонбуду та ЖКГ від 14.02.2011 р. № 22-14/1216/0/6-11

 

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 17.01.2011 р. № 1115/1/1-11 Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України разом з Міністерством охорони здоров'я України <...> щодо норм допустимого шуму в приміщеннях житлових та громадських будівель і на території житлової забудови <...> повідомляє.

1.

Щодо надання переліку нормативних актів, якими визначається допустимий рівень шуму від зовнішніх та внутрішніх джерел (зокрема — під час проведення ремонтних робіт в житлових приміщеннях, квартирах, офісах, які розташовані у житловому будинку).

Нормативним документом, що визначає допустимий рівень шуму в будівництві, є СНиП П-12-77 «Нормы проектирования. Защита от шума».

<...>

5. Щодо можливості залучення працівників органів внутрішніх справ посадовими особами органів, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби на виконання заходів для припинення порушень санітарного законодавства.

Відповідно до

ст. 42 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» на вимогу посадових осіб органів, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби виконання заходів для припинення правопорушень санітарного законодавства, у необхідних випадках здійснюється із залученням працівників органів внутрішніх справ. Відповідно до п. 26 ст. 10 Закону України «Про міліцію» до основних обов'язків міліції належить контроль за додержанням вимог закону та виконанням рішень сільських, селищних, міських рад з питань охорони громадського порядку та додержання тиші в громадських місцях, що пов'язано насамперед з цілодобовим режимом роботи цих органів.

 

Заступник міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

Лист

, що коментується, з'явився у відповідь на статтю «Як боротися з шумом унаслідок ремонту в багатоквартирному будинку» («Будівельна бухгалтерія», 2010, № 21, с. 36).

Отже, щодо

першого запитання. Слід зауважити: крім СНиП II-12-77 «Нормы проектирования. Защита от шума», у різних регіонах України можуть бути установлені та діяти свої відмітні правила щодо підтримання тиші у громадських місцях.

Наприклад,

рішенням Київської міської ради «Про встановлення Правил благоустрою території, паркування транспортних засобів, тиші в громадських місцях, торгівлі на ринках у м. Києві» від 26.09.2002 р. № 47/207 визначено Правила з дотримання тиші в громадських місцях у м. Києві, що встановлюються з метою забезпечення прав та законних інтересів громадян щодо дотримання тиші на вулицях, площах, у парках, скверах, гуртожитках, житлових будинках, прибудинкових територіях, будівлях дачно-будівельних кооперативів, лісопаркових зонах відпочинку, пляжах та інших місцях масового відпочинку населення.

Правила містять загальнообов’язкові на території міста норми, за порушення яких настає відповідальність згідно зі

ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X (далі — КУпАП).

Правилами забороняється

:

4.1. Гучний спів, викрики, включення на повну потужність радіоприймачів, телевізорів, створювати шум при використанні виробничого обладнання та інструментів, вибухових матеріалів та піротехнічних виробів та інших гучномовних установок, створювати інший шум на вулицях, у будинках, гуртожитках, на прибудинкових територіях та в зонах відпочинку в нічний час з 22-00 до 8-00.

4.2. Проводити ремонтні та будівельні роботи в житлових будинках, квартирах, офісних приміщеннях, підприємствах торгівлі та громадського харчування (ресторани, бари, кафе, заклади розважального та грального бізнесу), розташованих у житлових будинках, у вбудованих і прибудованих до житлових будинків нежитлових приміщеннях, без попередження мешканців прилеглих житлових будинків, житлових приміщень про початок робіт та час їх завершення. Нормативний рівень шуму на весь час проведення ремонтно-будівельних робіт у прилеглих житлових приміщеннях і прилеглих будинках

не повинен перевищувати 40 ДБА. Забороняється проводити вказані роботи з 21-00 до 9-00 та у святкові та неробочі дні впродовж доби.

Також правилами забороняється встановлювати на балконах, лоджіях, відкритих вікнах будинків, будівель і споруд та інших місцях радіоапаратуру і включати її на повну потужність протягом доби.

І для повноти картини з цього питання наведемо розміри штрафів за

ст. 182 КУпАП.

Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою:

— попередження або накладення штрафу

на громадян від 5 до 15 нмдг(нмдг сьогодні — 17 грн.);

— накладення штрафу

на посадових осіб та громадян — суб'єктів господарської діяльності — від 15 до 30 нмдг.

За повторне порушення протягом року:

на громадянина накладається штраф від 15 до 30 нмдг із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої;

на посадових осіб та громадян — суб'єктів господарської діяльності накладається штраф від 50 до 150 нмдг із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

Щодо п’ятого питання

, дійсно, згідно зі ст. 42 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. № 4004-XII на вимогу посадових осіб органів, установ та закладів державної санітарно-епідеміологічної служби виконання заходів для припинення порушень санітарного законодавства у необхідних випадках здійснюється із залученням працівників органів внутрішніх справ.

Тут вважаємо за доречне додати лише те, що на підставі

протоколу про порушення санітарних норм, складеного в установленому порядку, оформляється постанова про накладення штрафу та застосування фінансової санкції за порушення санітарного законодавства.

 

Сергій Кобзан

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі