Теми статей
Обрати теми

Як здавати неелектронні додатки до електронної звітності

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Як здавати неелектронні додатки до електронної звітності

 

Наш контрагент не видав податкову накладну на придбаний нами товар. У зв'язку з цим ми оформляємо заяву про відмову постачальника за ф. № Д8. Як і решту податкової звітності, хочемо здати цей додаток до декларації в електронному вигляді. Однак разом з ним потрібно подавати копії розрахункових документів, які в нас є лише на папері. Чи потрібно нам здавати всю декларацію в паперовому вигляді або, навпаки, відсканувати розрахункові документи і відіслати їх електронною поштою?

 

Це питання законодавчо не врегульовано. Згідно з

п. 201.10 Податкового кодексу від 02.12.2010 р. № 2755-VI до такої заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік 1, які підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Однак ні в Податковому кодексі, ні в Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість2 немає вказівок на форму подання таких додатків.

1 Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV.

2 Наказ Державної податкової адміністрації «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 25.01.2011 р. № 41.

Ця проблема існує не перший рік. Але раніше основною формою подання ПДВшної декларації була паперова. Тому на практиці місцеві податківці зазвичай вимагали здавання відповідної декларації з усіма додатками (і додатками до додатків) у паперовому вигляді.

Тепер позиція податківців змінилася: у

листі ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1117 вони повідомили, що сама декларація, уключаючи додаток 8 (ф. № Д8), може подаватися в електронному вигляді, а ось додатки до ф. № Д8, тобто ті самі копії первинних і платіжних документів, повинні здаватися окремо в порядку, визначеному для подання податкової звітності в паперовому вигляді.

Ми не зовсім розуміємо, чому б не дозволити платникам подавати відскановані зображення документів. Адже за результатами заяви все одно буде проведено позапланову перевірку недобросовісного контрагента. Але в будь-якому разі така визначеність, звичайно, краща за колишню невизначеність.

Утім, ми вважаємо, що незайвим буде разом з копіями цих документів здати й копію ф. № Д8, написавши на ній щось на зразок: «Копія. Оригінал подано в електронній формі».

 

Олексій Кузнєцов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі