Теми статей
Обрати теми

Щодо калькуляції собівартості БМР

Редакція ББ
Лист від 09.09.2011 р. № 7/35-10691

Щодо калькуляції собівартості БМР

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 09.09.2011 р. № 7/35-10691

 

<...>

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розглянуло <...> лист і в межах компетенції роз'яснює.

1. Відповідно до П(С)БО 16 «Витрати» та розділу IV Методичних рекомендацій з формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджених наказом Мінрегіонбуду від 31.12.2010 № 573, до собівартості будівельно-монтажних робіт за договором підряду належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати (у тому числі вартість виконаних субпідрядниками робіт) та загальновиробничі витрати.

Згідно з цими документами до собівартості будівельно-монтажних робіт, зокрема до статті «Інші прямі витрати» включаються витрати, пов'язані з експлуатацією будівельних машин і механізмів, за собівартістю послуг відповідних структурних підрозділів будівельної організації. Відповідно до додатка 4 цих Методичних рекомендацій вартість послуг, наданих управліннями механізації або іншими спеціалізованими організаціями під час виконання будівельно-монтажних робіт, орендна плата (лізингові платежі) у разі оперативної оренди (оперативного лізингу) будівельних машин і механізмів тощо, відноситься до витрат, пов'язаних з експлуатацією будівельних машин і механізмів, і враховується у статті «Інші прямі витрати».

2. При визначенні вартості будівництва слід розрізняти плату за землю, що відведена під будівництво, та ту, що знаходиться у користуванні будівельної організації.

Плата за землю, що відведена під будівництво для подальшого використання (у тому числі і тимчасового), враховується в першій главі зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва в розмірі, обчисленому відповідно до законодавства, є витратами замовника і не враховується в собівартості будівельно-монтажних робіт.

Плата за землю, що знаходиться у користуванні будівельної організації, враховується у відповідних складових вартості будівництва за приналежністю, зокрема:

— база (дільниця) механізації, автотранспортний підрозділ, другорядне виробництво (цех, майстерня тощо) — відповідно у вартості: 1 машино-години експлуатації будівельної техніки, 1 т/км вартості перевезення будівельних вантажів власним автотранспортом будівельної організації, у вартості виробленої продукції. В інвесторському кошторисі плату за землю враховано у відповідних показниках (1 маш.-год., 1 т/км) та у вартості матеріальних ресурсів усереднено. У договірному кошторисі підрядна організація при обчисленні зазначених показників та цін виробленої продукції враховує плату за землю з урахуванням конкретних умов;

— адміністративні будинки апарату управління відокремлених виробничих підрозділів та апарату управління будівельної організації, що має статус юридичної особи — у складі відповідно загальновиробничих (ЗВВ) і адміністративних (АВ) витрат. В інвесторському кошторисі плату за цю землю враховано усереднено показниками ЗВВ та АВ. На стадії формування договірної ціни підрядник при уточненні показників ЗВВ та АВ уточнює і плату за землю з урахуванням конкретних умов та враховує її або у складі зазначених показників, або окремим рядком у договірній ціні.

3. У розділі ІV Методичних рекомендацій визначено особливості формування собівартості будівельно-монтажних робіт за договором підряду.

Витрати за договором підряду (собівартість робіт за договором підряду) — це витрати на виконання будівельно-монтажних робіт, які безпосередньо пов'язані з конкретним договором підряду (прямі витрати), а також витрати будівельної організації щодо управління, організації та обслуговування будівельного виробництва (розподілені загальновиробничі витрати).

Ціна робіт у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Відповідно до собівартості робіт за договором підряду включаються витрати підрядної організації (у тому числі вартість робіт, виконаних субпідрядними), а не витрати замовника, на якого покладено зобов'язання щодо відшкодування витрат за цим договором.

Замовник є стороною договору підряду, яка за власним рішенням або дорученням інвестора розміщує замовлення на виконання робіт (будівництво об'єкта), приймає закінчені роботи (об'єкти будівництва) та оплачує їх.

Одночасно повідомляємо, що регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

 

Заступник Міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

У листі фахівці Мінрегіонбуду розглянули відразу кілька спірних питань, що стосуються калькуляції собівартості БМР у підрядника та вартості об’єкта у замовника.

1. Експлуатація машин та механізмів

У першій частині свого листа фахівці Мінрегіонбуду пояснили одну з неоднозначних тез Методрекомендацій з формування собівартості БМР 1, що свідчить, що в інші прямі витрати включаються витрати, пов'язані з експлуатацією будмашин лише за собівартістю послуг структурних підрозділів.

1 Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 31.12.2010 р. № 573.

Ця теза виглядає досить дивною. По-перше, підрозділи підприємства не можуть надавати послуги самому підприємству. По-друге, витрати на експлуатацію будмашин може бути понесено підприємством у вигляді придбання відповідних послуг у сторонніх підприємств.

Пославшись на четвертий додаток до Методрекомендацій, Мінрегіонбуд фактично підтвердив можливість віднесення на собівартість БМР і тих витрат, які підрядник поніс у зв'язку із закупівлею послуг з експлуатації будмашин у сторонніх компаній.

2. Плата за землю

Методрекомендації Мінрегіонбуду дозволяють підряднику відносити на собівартість БМР орендну плату за землю під об'єктом, що будується. Ця теза не викликає сумнівів. Адже така орендна плата безпосередньо пов'язана з виконанням робіт.

Водночас у цьому листі фахівці Мінрегіонбуду фактично відмовилися визнати в собівартості БМР плату за землю, відведену під будівництво. Посилаючись на кошторисну структуру, вони віднесли таку плату до «витрат замовника».

Тут потрібно відзначити деяку непослідовність Мінрегіонбуду.

По-перше, у деяких випадках орендна плата власне і є платою за землю (в усякому разі, стаття 288 «Орендна плата» є частиною тринадцятого розділу «Плата за землю» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI).

По-друге, для визначення того, які витрати відносити на собівартість, принциповим критерієм є визначення зв'язку витрат з конкретним об'єктом.

І якщо, наприклад, плата за землю сплачується за ділянку, на якій споруджується об'єкт для подальшої реалізації разом із земельною ділянкою, то така плата за землю прямо пов'язана з таким об'єктом, а тому вона може збільшити собівартість його будівництва. І кошторисна структура тут абсолютно ні до чого.

3. Адміністративні витрати

Особливістю підрядного будівництва є те, що підрядник має право віднести деякі адміністративні витрати на собівартість.

Це можливо, якщо такі витрати прямо пов'язані з конкретним контрактом та відшкодовуються замовником.

На практиці виникло запитання, а чи може замовник аналогічно віднести частину своїх адмінвитрат, безпосередньо пов'язаних із будівництвом, до вартості об'єкта, що будується.

Фахівці Мінрегіонбуду у зв'язку з цим пояснили, що відповідні правила стосуються лише підрядників.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі