Теми статей
Обрати теми

Дозвіл на котел: закон чи порядок?

Редакція ББ
Лист від 12.10.2011 р. № 19831/12/10-11

Дозвіл на котел:
 Закон чи Порядок?

 

Лист Міністерства екології та природних ресурсів України від 12.10.2011 р. № 19831/12/10-11

 

<...>

Відповідно до пункту 3 Порядку проведення та оплати робіт, пов'язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 302, дозвіл видається безоплатно територіальними органами Мінприроди за погодженням з установами державної санітарно-епідеміологічної служби на термін не менш як п'ять років.

Згідно із статтею 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» строк дії документа дозвільного характеру або необмеженість строку дії такого документа встановлюється виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру.

Разом з тим, Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» не передбачено положень, що в разі невизначення строку дії документа дозвільного характеру на законодавчому рівні документ дозвільного характеру видається безстроково.

Крім того, повідомляємо, що з метою приведення Закону України «Про охорону атмосферного повітря» до вимог, встановлених Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», Мінприроди підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з оптимізацією функцій центрального органу виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів» (щодо надання документів дозвільного характеру), зокрема в частині встановлення строків і термінів видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та інші. Восьмою сесією шостого скликання Верховної Ради України від 20.09.2011 р. даний законопроект прийнято у першому читанні.

 

Заступник Міністра — керівник апарату Д. Мормуль

 

КОМЕНТАР

 

У попередніх наших консультаціях ми вже піднімали питання: чи дійсно дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами повинен видаватися безстроково? (див. статтю «Газовий котел: екоподаток та дозвіл на експлуатацію» (див. «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 14, с. 41).

Це питання виникло з аналізу законодавчих та підзаконних норм.

З одного боку , ми маємо ст. 4 Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV (далі — Закон про дозвільну систему). У ній указано, що виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюється строк дії документа дозвільного характеру або необмеженість строку дії такого документа.

З іншого боку , маємо, що строк дії дозвілу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря установлено не Законом, а Порядком проведення та оплати робіт, пов'язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи від 13.03.2002 р. № 302. Порядком передбачено, що дозвіл видається безоплатно територіальними органами Мінприроди за погодженням з установами державної санітарно-епідеміологічної служби на термін не менш як п'ять років.

Крім того, Держкомпідприємництва в листі від 11.10.2010 р. № 12836, роз'яснюючи аналогічне питання про встановлення строку дії дозволу на розміщення зовнішньої реклами, дійшов висновку: якщо законом не встановлено строк дії документа дозвільного характеру, то такий документ видається безстроково, а отже, підстав для продовження строку його дії немає .

Тепер ми маємо лист, що коментуємо. У ньому Мінприроди висловило таку думку. Закон про дозвільну систему містить норму про те, що строк дії або необмеженість строку дії документа дозвільного характеру встановлюється виключно законами. Але ця норма Закону не означає, що дозвільний документ вважається безстроковим, якщо законами не встановлено строк його дії.

І Держкомпідприємництва, і Мінприроди свої точки зори виклали у листах, які не мають сили закону.

Але! Тішить той факт, що 20.09.2011 р. Верховною Радою України прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з оптимізацією функцій центрального органу виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів (щодо надання документів дозвільного характеру)» № 8617. Цим проектом до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 р. № 2707-XII планується внести таку норму. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами видається суб'єкту господарювання на термін п'ять років . Таким чином, буде приведено у відповідність норми ст. 4 Закону про дозвільну систему, і саме законом буде встановлено термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Почекаємо, коли зміни до Закону про охорону атмосферного повітря наберуть законної сили.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі