Теми статей
Обрати теми

Земляні роботи: що це?

Редакція ББ
Стаття

Земляні роботи:
 що це?

Борис Бідій, юрист

 

У цій статті наведено коментар до листа Держкомпідприємництва від 01.09.2011 р. № 7020 (текст див. на с. 7 цього номера газети). Тут розглядається питання віднесення земляних робіт до підготовчих.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Лист № 7020 — лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва «Про розгляд звернення [щодо деяких питань здійснення господарської діяльності]» від 01.09.2011 р. № 7020.

Закон про містобудування — Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI.

Закон про планування та забудову — Закон України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III (втратив чинність з 12.03.2011 р.).

Постанова № 466 — постанова КМУ «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466.

 

Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва (далі — Держкомпідприємництва) є спеціально уповноваженим органом з питань регуляторної політики, ліцензування і дозвільної системи у сфері підприємницької діяльності. Крім того, слід зауважити, що це дуже компетентний державний орган. Держкомпідприємництва у своїх листах уже неодноразово висловлювався з різних питань стосовно будівництва. І сьогодні у листі № 7020 він виклав свою точку зору про те, які з дозвільних документів дають замовнику право здійснювати підготовчі та будівельні роботи.

Згідно зі ст. 35, 36 Закону про містобудування підготовчі роботи можуть виконуватися на підставі як декларації про початок проведення підготовчих робіт, так і декларації про початок проведення будівельних робіт, або, у відповідних випадках, на підставі дозволу на проведення підготовчих робіт або дозволу на проведення будівельних робіт відповідно 1.

1 Частина підготовчих робіт без винесення інженерних комунікацій та видалення зелених насаджень може виконуватися на підставі повідомлення інспекції про початок проведення підготовчих робіт.

У листі № 7020 Держкомпідприємництва нагадав, що частину підготовчих робіт, за винятком винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень, замовник може виконувати на підставі повідомлення2 державної архітектурно-будівельної інспекції після отримання (оформлення у відповідному порядку) прав на земляну ділянку (ст. 35 Закону про містобудування).

2 Порядок і форма такого повідомлення встановлюються постановою № 466.

Інформація для довідки:

Винесення інженерних мереж — це відведення (перенесення) вже існуючих комунікацій, що проходили через будівельний майданчик та обслуговують інші (чужі) об'єкти.

Як справедливо зазначено в листі № 7020, жоден нормативний акт не дає визначення земляних робіт. Але це ще не все, з віднесенням робіт до підготовчих також є проблеми. Тут можливі варіанти залежно від складу таких підготовчих робіт.

 

Віднесення робіт до підготовчих

Віднесення робіт до підготовчих регулюється Державними будівельними нормами (ДБН), зокрема ДБН 2.3.1-5-96 «Організація будівельного виробництва».

Сьогодні, на зламі правового регулювання, суб'єкти будівництва часто розгублюються. Порядок проведення підготовчих робіт, затверджений постановою КМУ від 13.04.2011 р. № 466, дає лише приблизний перелік підготовчих робіт.

Так, беручи участь в одному з проектів, автор цієї статті був учасником дискусії з питання віднесення робіт до підготовчих. Думки фахівців розділилися.

Перша думка із зазначеного питання була такою: норми постанови № 466, що набрала чинності, мають превалювати над нормами ДБН 2.3.1-5-96, а звернення до норм ДБН 2.3.1-5-96 вважатиметься розширеним тлумаченням визначення підготовчих робіт, наведеного в зазначеній постанові № 466.

Друга думка , яку ми підтримуємо, полягала в тому, що обидва нормативні документи є чинними та не виключають один одного. Ми вважаємо, що в цьому випадку слід керуватися логікою не «або/або», а «і/і».

Визначення підготовчих робіт, наведене в зазначеній постанові № 466, має загальний характер, а докладніший примірний перелік робіт, що належать до підготовчих, міститься у спеціальному регуляторному акті — ДБН 2.3.1-5-96. Більше того, склад підготовчих робіт щодо конкретного об'єкта визначається рішеннями проектувальника стосовно організації будівництва і технології виконання робіт, що має знайти своє відображення у проектно-технологічній документації, а саме у Проекті організації будівництва (ПОБ) і Проекті виробництва робіт (ПВР). Така документація є невід'ємною частиною документації на будівництво, як і проектно-кошторисна документація та робочі креслення.

Інформація для довідки:

Проект організації будівництва (ПОБ) — це документація, в якій укрупнено вирішуються питання раціональної організації будівництва всього комплексу об'єктів цього будівельного майданчика.

Проект виробництва робіт (ПВР) — документація, в якій детально опрацьовуються питання раціональної технології та організації будівництва конкретного об'єкта конкретного будівельного майданчика.

І тут можна зважати на те, що в питаннях визначення переліку підготовчих робіт щодо конкретного об'єкта державна архітектурно-будівельна інспекція сама рекомендує керуватися ДБН 2.3.1-5-96 (разом з основними нормативними актами), на що вказує у своїх листах (див. лист ДАБК від 01.09.2009 р. № 22/7-5409)3.

3 У зазначеному листі ДАБК від 01.09.2009 р. № 22/7-5409 інспекція дійшла справедливого висновку, що для визначення переліку підготовчих робіт щодо конкретного об’єкта будівництва необхідно звертатися до проектно-технологічної документації: ПОБ та ПВР.

Як видно зі згаданого листа, на момент його видання щодо проведення підготовчих робіт у будівництві діяли норми ст. 281 попереднього Закону «Про планування та забудову територій». Але водночас ми звертаємо увагу на те, що загальне визначення підготовчих робіт, надане в Порядку проведення підготовчих робіт, затвердженому постановою КМУ № 466, практично не відрізняється від визначення, яке наводилося раніше в Законі «Про планування та забудову територій» 4.

4 Слід зауважити таке: передбачається, що більшість підготовчих робіт виконуються в межах будівельного майданчика, за винятком таких, як підведення тимчасових комунікацій та під’їзних шляхів, порушення елементів благоустрою (видалення зелених насаджень).

Вважаємо, зазначений лист Інспекції можна використовувати як інструктивний матеріал , тим більше що лист цей не втратив своєї чинності та не був відкликаний. Оскільки ДБН 2.3.1-5-96 містить лише примірний перелік робіт, що належать до підготовчих, у листі від 01.09.2009 р. № 22/7-5409 Інспекція справедливо зауважила, що для визначення переліку підготовчих робіт щодо конкретного об'єкта будівництва необхідно звертатися до ПОБ і ПВР — проектно-технологічної документації.

На жаль, у листі № 7020, що коментується, Держкомпідприємництва не розглянуто питання про можливість виконання всіх видів підготовчих робіт на підставі зареєстрованої Інспекцією декларації про початок проведення підготовчих робіт (у відповідних випадках — дозволу на проведення будівельних робіт). Адже це питання бентежить інвесторів (замовників) не меншою мірою.

Що ж стосується дозвільних документів на будівництво об'єктів, то наших коментарів вони не потребують: усі вони детально викладено у другій частині листа № 7020.

Підсумовуючи все викладене, ми вважаємо: лист № 7020 цінний тим, що дає орієнтири для інвесторів та інших суб'єктів містобудівної діяльності, які в умовах зміни правового регулювання зазначених відносин не завжди знають, як їм діяти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі