Теми статей
Обрати теми

Держгірпромнагляд: дозволи по-новому

Редакція ББ
Стаття

Держгірпромнагляд:
дозволи по-новому

Ірина Басова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»,

Ганна Яковлєва, консультант

 

Кабмін затвердив Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. У Порядку прописано, як Держгірпромнагляд видає, переоформляє, анулює відповідні дозволи.

У статті проаналізуємо основні положення Порядку.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про охорону праці — Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Постанова № 1107 — постанова КМУ «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від 26.10.2011 р. № 1107.

Порядок № 1107 — Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1107.

Постанова № 1176 — постанова КМУ «Про затвердження форми заяви на одержання суб'єктом господарювання або уповноваженою ним особою документів дозвільного характеру» від 07.12.2005 р. № 1176.

Порядок № 685 — Порядок повідомлення державного адміністратора або дозвільного органу про відповідність матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства, затверджений постановою КМУ від 17.05.2006 р. № 685.

 

Перш за все звернемо увагу, що постанова № 11071набрала чинності з 1 листопада 2011 року, а це означає, що отримання, переоформлення та анулювання дозволів уже здійснюються Держгірпромнаглядом та його територіальними органами за новими правилами.

1 З повним текстом постанови № 1107 можна ознайомитися на офіційному сайті КМУ за посиланням: http://www.kmu.gov.ua/kmu/control/uk/cardnpd

 

Хто має отримувати дозвіл?

Згідно з п. 6 Порядку № 1107 дозвіл видається підприємствам, що використовують найману працю для виконання робіт підвищеної небезпеки, наприклад:

— експлуатацію, монтаж, демонтаж, налагодження, ремонт, технічне обслуговування, реконструкцію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (вантажопідіймальні крани та машини, ліфти, ескалатори, будівельні підйомники);

— роботи в колодязях, траншеях, котлованах, камерах, колекторах, замкнутому просторі;

— земляні роботи, що виконуються на глибині понад два метри або в зоні розташування підземних комунікацій;

— роботи верхолазні та скелелазні, що виконуються на висоті п’ять метрів та більше над поверхнею ґрунту, з перекриття або робочого настилу, та роботи, що виконуються за допомогою підйомних і підвісних колисок, механічних підіймачів та будівельних підйомників;

— зведення, монтаж і демонтаж будинків, споруд, зміцнення їх аварійних частин, електропрогрівання бетону та електророзморожування ґрунтів;

— зварювальні, газополум'яні, наплавні роботи.

Залежно від виду робіт підвищеної небезпеки дозвіл видається Держгірпромнаглядом або територіальним органом Держгірпромнагляду за місцем реєстрації суб'єкта господарювання.

 

Коли дозвіл не потрібний

Деякі види робіт підвищеної небезпеки та експлуатація деяких видів машин і механізмів можуть здійснюватися без отримання дозволу, але на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

До таких робіт належать: ремонтні, монтажні, будівельні та інші роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метра, крім робіт, що виконуються на висоті 5 метрів і більше над поверхнею ґрунту, та навчання з питань охорони праці працівників; професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки тощо.

Зазначена Декларація подається у двох примірниках особисто чи надсилається рекомендованим листом з описом вкладення до територіального органу Держгірпромнагляду за місцем виконання таких робіт не пізніше ніж за п'ять робочих днів до початку їх виконання відповідно до Порядку № 685.

 

Документи

Для отримання дозволу необхідно подати державному адміністратору заяву за формою, затвердженою постановою № 1176, та необхідні документи. Зокрема, якщо потрібно отримати дозвіл на:

виконання робіт підвищеної небезпеки, до заяви додають висновок експертизи щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час виконання заявлених робіт;

експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, — висновок експертизи щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації заявлених машин, механізмів, устаткування;

застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, — висновок експертизи щодо відповідності таких машин, механізмів, устаткування вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Зверніть увагу! Порядком № 1107 заборонено вимагати інші документи.

Дозвіл має бути видано Держгірпромнаглядом або його територіальним органом протягом 10 робочих днів з дня отримання заяви та відповідних документів, або має бути надано письмову відмову у видачі дозволу з обґрунтуванням причин.

Згідно з абзацом другим п. 10 Порядку № 1107 без дозволу можна розпочати виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації машин та механізмів після закінчення 10-денного строку з дати подання заяви, у разі якщо в установлений строк не видано або не надіслано дозвіл чи рішення про відмову у його видачі.

 

Строк дії

Строк дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки становить п'ять років та може бути продовжений тим органом, який його видав, а якщо під час строку дії дозволу не порушено умов видачі, то строк дії такого дозволу продовжується на наступні п'ять років на підставі заяви та оригіналу дозволу.

Дозвіл на застосування машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки є безстроковим.

Будь-який із цих дозволів діє на всій території України.

 

Зверніть увагу! Роботодавець, який отримав дозвіл та має намір виконувати роботи підвищеної небезпеки, повинен письмово повідомити про це територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем виконання таких робіт не пізніше ніж за десять робочих днів до початку їх виконання та/або експлуатації (застосування) з наданням копії дозволу.

 

Анулювання дозволу

Згідно зі ст. 21 Закону про охорону праці підставами для анулювання дозволу є:

— заява роботодавця або уповноваженої ним особи про анулювання дозволу;

— припинення юридичної особи (злиття, приєднання, поділ, перетворення або ліквідація) або підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем;

— виявлення у поданих роботодавцем документах недостовірних відомостей щодо виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл;

— повторне порушення вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл;

— виникнення аварії, вибуху, пожежі, нещасного випадку, якщо в акті розслідування встановлено, що причиною такої події стало недодержання вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл;

— створення перешкод під час проведення посадовими особами центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці або його територіального органу перевірки додержання вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл.

Зверніть увагу! Цей перелік підстав для анулювання дозволу є вичерпним.

Зауважте: дозвіл може бути анульовано тільки тим органом, який його видав, а строк дії дозволу припиняється через 10 робочих днів після прийняття рішення про його анулювання. І якщо повідомлення про анулювання дозволу отримано, то протягом 10 робочих днів з дати отримання повідомлення необхідно подати оригінал дозволу до органу, що його видав. Цей орган, зробивши необхідні позначки про анулювання, зобов'язаний повернути дозвіл суб'єкту господарювання.

Зрозуміло, що якщо роботи планується продовжувати, то після анулювання необхідно отримати новий дозвіл!

 

Інші нюанси постанови № 107

Також постановою № 1107 затверджено:

— форму дозволу (додаток 1 до Порядку № 1107);

Перелік видів робіт підвищеної небезпеки (додаток 2 до Порядку № 1107);

Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (додаток 3 до Порядку № 1107);

— форму заяви на отримання дозволу (додаток 4 до Порядку № 1107);

— форму заяви на продовження строку дії дозволу (додаток 5 до Порядку № 1107);

Перелік видів робіт підвищеної небезпеки, що виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки (додаток 6 до Порядку № 1107);

Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки (додаток 7 до Порядку № 1107);

— форму декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки (додаток 8 до Порядку № 1107).

 

Отже, шановні будівельники, тепер ви знаєте «нові правила» отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки. А виконання таких робіт вимагає від вас особливої відповідальності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі