Теми статей
Обрати теми

Визначення понять «Активи» та «Контрольовані ресурси»

Редакція ББ
Лист від 04.07.2011 р. № 31-08410-07-10/16785

Визначення понять «активи» та «контрольовані ресурси»

 

Лист Міністерства фінансів України від 04.07.2011 р. № 31-08410-07-10/16785

 

Департамент податкової, митної політики, доходів, адміністрування платежів та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України розглянув отриманий від Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики запит <...> щодо застосування окремих норм

Податкового кодексу України і відповідно до статті 52 Податкового кодексу України надсилає його за призначенням для розгляду і надання відповіді заявнику.

Водночас повідомляється, що згідно з

підпунктом 14.1.2 статті 14 Податкового кодексу України поняття «активи» вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Відповідно до зазначеного

Закону активи — це ресурси, що контролюються підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому. Контрольованим підприємством вважається ресурс, вигоди від використання якого, як очікується, надходитимуть на підприємство, і підприємство має можливість обмежити доступ інших до цих вигод.

Згідно з

пунктом 10 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, актив відображається в балансі за умови, що оцінку його може бути достовірно визначено та очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов'язаних з його використанням. Тому за відсутності однієї із зазначених ознак актив у бухгалтерському обліку не визнається.

 

Директор Департаменту податкової, митної політики, доходів,
 адміністрування платежів та методології бухгалтерського обліку
 Н. Чмерук

 

КОМЕНТАР

 

По-перше

, звернемо увагу на те, що питання пов'язане з оподаткуванням, і на нього відповідають фахівці Мінфіну, а не ДПАУ. Це — перші наявні результати адміністративної реформи.

По-друге

, запитання явно має змішану бухгалтерсько-податкову специфіку. Це якраз той випадок, коли суто бухгалтерські визначення безпосередньо впливають на оподаткування прибутку.

Податковий кодекс

при визначенні поняття «актив» звертається до бухгалтерських нормативів.

Але українська бухгалтерська нормативка особливою точністю не відзначається.

Прикладом може бути визначення активу, наведене у

ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV. Звернемо увагу, що цей Закон називає активами «ресурси, що контролюються підприємством». Але в чому полягає контроль над активом, ні в Законі, ні у стандартах не йдеться.

Щоб усунути цю прогалину, фахівці Мінфіну, судячи з усього, вирішили звернутися до МСФЗ та навели такий критерій:

«Контрольованим

підприємством вважається ресурс, вигоди від використання якого, як очікується, надходитимуть на підприємство, і підприємство має можливість обмежити доступ інших до цих вигод».

Ідентифікація ознаки «обмеження доступу» і є головною цінністю цього

листа Мінфіну.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі