Теми статей
Обрати теми

Податкова декларація: урахуйте!

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Податкова декларація: урахуйте!

 

Податкова декларація — це звіт платника податків до контролюючого органу, на підставі якого нараховується та/або сплачується податок. Наприклад, декларація з податку на прибуток або форма № 1ДФ. Навіть митна декларація є податковою з точки зору

Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Усі законодавчі нюанси складання та подання податкової декларації містяться у

пп. 48 та 49 ПКУ1. Та практика підкидає запитання, які прямо у ньому не згадані, але з нього чи інших законодавчих актів витікають відповіді на них.

1

У цьому матеріалі ми не наводимо текст пп. 48 та 49 ПКУ, ви зможете ознайомитися з ним в Інтернеті, на сторінках спеціалізованих періодичних видань та книг.

Напередодні звітного періоду пропонуємо вам бліц-відповіді на 7 актуальних запитань щодо складання та подання податкової декларації.

 

Чи може податкова звітність платника податків бути не визнаною як податкова декларація?

Так, може.

За яких умов?

Пунктом

48.3 ПКУ передбачено обов’язкові реквізити податкової декларації. Із самого терміна «обов'язкові» витікає, що ці реквізити повинні міститися в будь-якій податковій декларації, яку ви подаєте. І якщо хоча б одного з цих обов’язкових реквізитів немає, податковий орган не визнає вашу декларацію податковою.

Пунктом

48.4 ПКУ визначено додаткові обов’язкові реквізити для певних податкових декларацій.

Якщо формою податкової декларації передбачена наявність хоча б одного з додаткових обов’язкових реквізитів, а ви його не позначили, податковий орган теж має законне право право

не визнати таку вашу декларацію як податкову.

Зверніть увагу!

Усі обов’язкові реквізити (основні та додаткові) передбачено самою формою декларації, і ваша задача лише їх заповнити.

У всіх інших випадках податківці не мають права не визнавати податкову звітність як податкову декларацію.

 

Чи може бути невизнана податкова декларація, якщо реквізит «дата подання» не співпадає з датою фактичного подання декларації?

Так, може.

І ось чому.

Згідно з

п. 48.3 ПКУ дата подання звіту (або дата заповнення — залежно від форми) є одним з обов’язкових реквізитів податкової декларації.

Реквізит «дата подання» не співпадає з датою фактичного подання декларації. Це можливо, наприклад, у випадку, коли декларація надрукована раніше, ніж подана. За таких умов податківці не визнають вашу звітність податковою декларацією.

Але! Вони повинні надати вам письмове вмотивоване повідомлення. Про це вказано у п. 49.11 ПКУ. Податковий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації.

Строки, в які податківці повинні повідомити про відмову у прийнятті податкової декларації:

— якщо податкову декларацію надіслано поштою або засобами електронного зв’язку, —

протягом п’яти робочих днів з дня її отримання (п.п. 49.11.1 ПКУ);

— якщо платник податку подавав податкову декларацію особисто —

протягом трьох робочих днів з дня її отримання (п.п. 49.11.2 ПКУ).

 

Чи звільняться від обов’язку подавати податкову звітність суб'єкт господарювання, який призупиняє на певний період свою діяльність?

Відразу зазначимо, що

податкову декларацію треба подавати податковому органу в любих випадках аж до моменту ліквідації суб'єкта господарювання. І ось чому.

Відповідно до

ст. 16 ПКУ платник податків, зокрема, зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Тобто податкове законодавство зобов'язує суб'єктів господарювання подавати податкові декларації.

Зверніть увагу!

Жодним законодавчим актом України не передбачено звільнення від обов’язку подавати податкову декларацію суб'єкта господарювання, який призупиняє на певний період ведення своєї діяльності.

 

Чи має право податковий орган відмовити у прийнятті податкової декларації, якщо вона заповнена частково за допомогою технічних засобів (обов’язкові реквізити), а частково ручкою (у тому числі рядок «дата подання податкової Декларації»)?

Податковий орган

не може відмовити у прийнятті податкової декларації, якщо вона заповнена частково за допомогою технічних засобів (обов’язкові реквізити), а частково ручкою. Чому? Тому що така причина для відмови не визначена ст. 49 ПКУ.

 

Якою мовою суб'єкт господарювання має право заповнювати податкову декларацію (у тому числі в електронному вигляді)?

Згідно зі

ст. 11 Закону УРСР «Про мови в Українській РСР» від 28.10.89 р. № 8312-ХІ мовою роботи, діловодства і документації, а також взаємовідносин державних органів, підприємств, установ і організацій є українська мова. Тому податкову декларацію (у тому числі в електронному вигляді на адресу центру обробки електронних звітів) треба заповнювати українською мовою.

 

Хто підписує податкову декларацію, якщо штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником?

Частиною 4 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV

визначено, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації. Серед форм Закон пропонує і таку: самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

А згідно з

п. 48.3 ПКУ підписи платника податку є обов’язковим реквізитом податкової декларації.

Таким чином, якщо штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником, то

він підписує податкову декларацію двічі: у графі «керівник» та у графі «особа, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку» або «головний бухгалтер».

 

Чи має право платник податків використовувати факсиміле для підпису податкової декларації?

Відповідно до

ч. 3 ст. 207 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-цифрового підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

У

ПКУ не встановлено чіткого визначення терміна «факсимільний підпис», а також не врегульовано питання щодо порядку його використання. Тому використовувати факсиміле для підпису податкової декларації ми не рекомендуємо.

 

Наприкінці даного блоку бліц-відповідей нагадаємо, що звітний період розпочався 1 жовтня та триватиме до 10 листопада.

Бажаємо вам успішної здачі податкової та іншої звітності в цей звітний період та усі наступні!

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі