Теми статей
Обрати теми

Щодо витрат на підтримку та обслуговування інженерних мереж

Редакція ББ
Лист від 17.08.2011 р. № 9421/5/15-1416

Щодо витрат на підтримку та обслуговування
інженерних мереж

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.08.2011 р. № 9421/5/15-1416

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо віднесення до складу витрат

витрати на підтримку та обслуговування інженерних мереж житлових будинків після здачі будинків в експлуатацію, і повідомляє.

Відповідно до

п.п. 14.1.27 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) витрати — сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності платника податку, в результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, внаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власником).

Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (

п. 138.4 ст. 138 Кодексу).

Дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар (

п. 137.1 ст. 137 Кодексу).

Згідно з

п. 138.2 ст. 138 Кодексу витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II цього Кодексу.

Відповідно до

п.п. 139.1.9 п. 139.1 ст. 139 Кодексу не включаються до складу витрат витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку.

Виходячи з викладеного, витрати, які не пов’язані з господарською діяльністю підприємства та відповідно з отриманням доходу, не включаються до складу витрат суб’єкта господарювання

.

 

Заступник голови комісії з проведення
реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПС України
С. Лекарь

 

КОМЕНТАР

 

Судячи з тексту цього

листа, питання стосувалося віднесення на витрати витрат на утримання інфраструктури побудованого будинку після введення його в експлуатацію.

Податківці, визнаємо це відверто, відмоглися цитуванням загальновідомих норм

Податкового кодексу.

Однак останнє речення

листа виглядає досить загрозливо: якщо витрати не пов’язані з госпдіяльністю, то вони не можуть зменшити об’єкт оподаткування.

У цій тезі немає нічого нового, але в контексті поставленого запитання така кінцівка, очевидно, має на меті налякати платників податків.

Якщо говорити по суті, то сам факт уведення об’єкта в експлуатацію навряд чи може бути визначальним для вирішення долі витрат. Адже

введення об’єкта в експлуатацію це не цивільно-правова подія, а лише підтвердження готовності об’єкта.

Поки об’єкт не передано новому власнику

, забудовник продовжує нести всі обов’язки, пов’язані з цим активом, і тому всі витрати, призначені для його утримання, відносяться до господарської діяльності забудовника.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі