Теми статей
Обрати теми

Про найпоширеніші порушення: відповідає ДАБІ

Редакція ББ
Лист від 14.07.2011 р. № 40-12-1036

Про найпоширеніші порушення:
 відповідає ДАБІ

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 14.07.2011 р. № 40-12-1036

 

<...>

Державна архітектурно-будівельна інспекція України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Положенням про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента.

<...> На сайті Держархбудінспекції (

www.dabi.gov.ua) <...> можна ознайомитись з новою редакцією «Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України», затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 439/2011.

Державною архітектурно-будівельною інспекцією України постійно виконується робота з удосконалення законодавчих актів з питань державного архітектурно-будівельного контролю, контролю у сфері житлово-комунального господарства.

Основними завданнями Держархбудінспекції України є реалізація державної політики з питань державного архітектурно-будівельного контролю та контролю у сфері житлово-комунального господарства.

Під час здійснення в межах своїх повноважень

державного контролю за будівництвом об’єктів житла та соцкультпобуту юридичними та фізичними особами найбільш поширеним правопорушенням у сфері містобудування є самочинне будівництво та прийняття рішень про надання земельних ділянок під забудову органами місцевого самоврядування з порушенням містобудівного законодавства.

При здійсненні контролю

за додержанням суб’єктами господарювання ліцензійних умов провадження будівельної діяльності найбільш поширеними порушеннями, виявленими при перевірці додержання ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, є :

недостатня кількість у суб’єктів господарювання на час перевірки інженерно-технічних працівників (ІТП), робітників

, які забезпечують виконання робіт, зазначених в ліцензії;

відсутність необхідної техніки, обладнання

(їх перевірка, атестація у відповідних органах, обстеження) власної або діючих договорів на її оренду;

відсутність необхідних діючих

(які мають визначений термін дії) посвідчень відповідальних виконавців робіт ;

відсутність державних стандартів, інших нормативних документів та нормативно-правових актів

;

відсутність необхідних засобів вимірювання, методик, інструкцій, необхідних для перевірки встановлених параметрів та якості продукції і технологічних операцій;

наявність метрологічного забезпечення робіт.

 

Заступник голови В. Папка

 

КОМЕНТАР

 

Укотре ДАБІ наголошує на порушеннях у сфері містобудування. Серед найпоширеніших працівники держконтролю з будівництва виділяють три групи «суворих» порушень:

1)

самочинне будівництво об’єктів, причому як об’єктів житлового фонду, так і об’єктів соціального та культурно-побутового призначення;

2)

прийняття органами місцевого самоврядування «помилкових» рішень про забудову, тобто тих рішень, що приймаються з порушеннями містобудівного законодавства;

3)

порушення ліцензійних умов. Це особлива група порушень, які сьогодні можуть призвести до серйозних проблем у взаємовідносинах забудовника (генпідрядника, субпідрядника) з ДАБІ, аж до позбавлення будівельної ліцензії. Адже як відбувається на практиці? Суб’єкт будівництва для отримання «будівельної» ліцензії готовий на все: він старанно готує весь пакет документів, необхідний для отримання такої ліцензії, приймає до штату тих працівників і саме з тією кваліфікацією та стажем роботи, наявність яких у штаті є обов’язковою, придбаває всю необхідну техніку та обладнання тощо. Після того як ліцензію отримано, ліцензіат розпочинає безпосередню реалізацію своєї мети, усю його увагу привернено до будівництва об’єкта, а саме тут найчастіше виникають казуси. За період дії ліцензії на підприємстві можливо все: плинність кадрів, заміна одних будівельних машин на інші, втрата договорів оренди на механізми тощо. І подібних ситуацій може бути багато. При перевірці ДАБІ (а перевіряти вони можуть планово чи позапланово, ми про це вже говорили — див. нашу публікацію «Контроль у будівництві: новий порядок» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 13, с. 29) інспектор приділяє особливо пильну увагу дотриманню ліцензійних умов.

У

Ліцензійних умовах1 зазначено, що госпдіяльність у будівництві, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури, здійснюють суб’єкти господарської діяльності при дотриманні організаційних, кваліфікаційних і технологічних умов.

1 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності в будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.01.2009 р. № 47.

Тому для уникнення конфліктних ситуацій у майбутньому ми разом з ДАБІ звертаємо вашу увагу на таке: підприємство, що отримало «будівельну» ліцензію, зобов’язане відповідати всім організаційним, кваліфікаційним і технологічним умовам, причому як на момент отримання ліцензії, так і на весь період дії цієї ліцензії. Адже найчастіше «ліцензійні» порушення в будівництві зводяться до такого:

недостатня кількість у суб’єктів господарювання на час перевірки інженерно-технічних працівників (ІТП), робітників

, які забезпечують виконання робіт, зазначених у ліцензії;

відсутність необхідної власної техніки, обладнання

(їх перевірка, атестація у відповідних органах, обстеження) або діючих договорів на її оренду;

відсутність необхідних діючих

(які мають визначений термін дії) посвідчень відповідальних виконавців робіт;

відсутність державних стандартів, інших нормативних документів та нормативно-правових актів

;

відсутність необхідних засобів вимірювання, методик, інструкцій, необхідних для перевірки встановлених параметрів та якості продукції і технологічних операцій

.

Докладніше про це буде розглянуто у наступному номері газети.

 

Юлія Ляшенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі