Теми статей
Обрати теми

Акціонерні товариства: змінюємо тип — переоформлюємо дозволи

Редакція ББ
Стаття

Акціонерні товариства:
змінюємо тип — переоформлюємо дозволи

Борис Бідій, юрист (м. Київ)

 

Період приведення статутів, інших внутрішніх документів акціонерних товариств та переведення ними акцій у бездокументарну форму дещо затягнувся. Разом із цим, акціонерні товариства також поставлені перед необхідністю переоформлення ліцензій, дозволів та правовстановлюючих документів. Поява чергових роз’яснень компетентних державних органів із зазначених питань свідчить, що питання ці, як і раніше, актуальні.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про містобудівну діяльність

— Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI.

Закон про оренду землі

— Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV.

Закон про АТ

— Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI.

 

Не можна сказати, що форма акціонерного товариства настільки ж популярна серед суб’єктів господарської діяльності, як, скажімо, товариства з обмеженою відповідальністю, проте вона зустрічається досить часто, особливо серед

компаній, що піклуються про свою репутацію й історію та мають плани виходу на IPO.

Свого часу реформування акціонерних відносин спричинило прийняття

Закону про АТ. Згідно з перехідними положеннями прийнятого Закону про АТ акціонерні товариства були зобов’язані привести свої внутрішні документи та діяльність у відповідність до норм цього Закону протягом двох років з моменту набуття ним чинності (тобто до 01.05.2011 р.).

Однією з ключових змін у цьому відношенні є зміни, що стосуються поділу акціонерних товариств на

типи. У зв’язку з цим згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями Закону про АТ із відкритих та закритих, що були раніше, акціонерні товариства перетворяться, відповідно, на публічні та приватні. Оскільки згідно зі ст. 3 Закону про АТ повна назва акціонерного товариства повинна містити тип акціонерного товариства, крім згадки про його організаційно-правову форму, такі зміни підлягають внесенню до установчих документів та державній реєстрації, у повній відповідності до закону.

 

Переоформлення ліцензій та дозволів

Змінами, що вносяться до найменування акціонерних товариств, клопіт не обмежується: адже акціонерні товариства можуть мати оформлені відповідно до чинного законодавства ліцензії, у тому числі й пов’язані з проведенням проектно-вишукувальних чи будівельних робіт. Крім того, акціонерні товариства можуть мати документи дозвільного характеру, зокрема, дозвіл на проведення підготовчих або будівельних робіт, оформлені відповідно до вимог чинного законодавства1.

1 Ми всі пам’ятаємо про останні зміни законодавства у сфері містобудування. —

Прим. ред.

Окремо зауважимо: щодо дозволів на проведення будівельних або підготовчих робіт, то згідно з

п. 8 Прикінцевих положень Закону про містобудівну діяльність дозволи на проведення будівельних робіт, отримані до набуття чинності зазначеним Законом, діятимуть до моменту закінчення будівництва. Що ж до дозволів на проведення підготовчих робіт, то отримані до набуття чинності зазначеним Законом такі дозволи діятимуть до закінчення виконання робіт або до моменту реєстрації декларації про початок проведення будівельних робіт, або отримання дозволу на проведення будівельних робіт.

З одного боку, в

акціонерних товариств, які приводять у відповідність до Закону про АТ свою назву та мають оформлені дозвільні документи на будівництво, з’явилася альтернатива. Нагадаємо: отримувати дозволи на проведення будівельних робіт тепер потрібно тільки щодо об’єктів IV, V категорій складності. Якщо йдеться про об’єкти I — III категорій складності, то акціонерні товариства можуть обирати: переоформляти їм уже отриманий дозвіл на проведення будівельних робіт чи зареєструвати відповідну декларацію про початок проведення будівельних робіт. З іншого боку, усе це — зайвий клопіт та трудовитрати, що лягають на плечі компаній.

Реєстрація зазначених вище змін до статуту здійснюється безоплатно. Це засновано на нормі

п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону про АТ: акціонерні товариства при реєстрації змін, що вносяться до статуту товариства у зв’язку з вимогами закону, звільняються від сплати реєстраційного збору.

Водночас, акціонерні товариства, уносячи відповідні зміни до свого статуту, повинні не випускати з уваги, що протягом обмеженого строку з моменту прийняття ними потрібного згідно із законом рішення та державної реєстрації відповідних змін до статуту, необхідно буде звернутися до відповідних інстанцій за переоформленням ліцензії або отриманого раніше дозволу.

Якщо цього не відбудеться, ліцензії та документи дозвільного характеру втрачають свою силу.

Саме на ці факти і звертає увагу у своєму

листі від 30.08.2011 р. № 6930 Держкомпідприємництва, роблячи правильні висновки про те, що ліцензії і дозвільні документи акціонерне товариство повинне буде переоформити, а вихідною точкою (приводом) для цього буде факт реєстрації змін до статуту щодо найменування товариства. Залишається задовольнитися тим, що згідно з останніми поправками до Закону про АТ2переоформлення ліцензій і документів дозвільного характеру має здійснюватися на безоплатній основі, що вкотре підкреслює будівельне відомство у своєму листі від 16.09.2011 р. № 10-17-2758.

2 Поправки, внесені Законом від 03.02.2011 р. № 2994-VI.

 

Переоформлення прав на земельні ділянки

Будь-яке будівництво в нашій країні починається з отримання прав на земельну ділянку. Ось чому ми і розглянемо питання, порушене в

листі Держземагентства від 01.08.2011 р. № 11562/17/11-11, адже, крім ліцензій та дозволів, акціонерні товариства можуть мати права на землю, що потребують державної реєстрації: право власності або постійного користування земельною ділянкою або право оренди земельної ділянки.

Згідно із земельним законодавством для отримання та оформлення прав на земельну ділянку від особи потрібно пройти певні, пов’язані з цим, тривалі процедури — від винесення рішення органом місцевого самоврядування, виконання проекту землевідведення та визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), до присвоєння кадастрового номера земельній ділянці та державної реєстрації прав на земельну ділянку. Тому стає зрозумілим, чому так важлива для особи (акціонерного товариства) фіксація земельних відносин, оформлення підтвердних документів на право користування землею та державна реєстрація таких прав.

У

листі Держземагентства від 01.08.2011 р. № 11562/17/11-11 підкреслено, що будь-які зміни до землевпорядної документації має бути відображено у правовстановлюючих документах (та відповідних реєстраційних кадастрових документах (книгах), які веде земельне відомство).

Оскільки в тексті цього

листа йдеться про договори оренди землі, ми також обмежимо наш коментар цим питанням.

Як підкреслює в

листі від 01.08.2011 р. № 11562/17/11-11 Держземагентство, рішення уповноваженого органу місцевого самоврядування є складовою землевпорядної документації із землеустрою, а саме — проект відведення земельної ділянки, який, у свою чергу, є невід’ємною складовою договору оренди землі (ст. 15 Закону про оренду землі) 3..

3 Ідеться про оренду земельної ділянки із земель комунальної власності.

Щоправда,

Законом про оренду землі передбачені випадки, які виключають необхідність переоформляти відносини за договором оренди юридичної особи. Згідно зі ст. 32 зазначеного Закону реорганізація юридичної особи — орендаря не є підставою для зміни умов або припинення дії договору оренди. Про те, що не потрібно переоформляти договір оренди в разі правонаступництва при реорганізації юридичної особи, яка укладала такий договір оренди земельної ділянки, неодноразово висловлювався також і Держкомзем (див. лист Держкомзему від 05.07.2007 р. №14-17-12/2166).

Але в нашому випадку, формально,

зміна найменування не підпадає під визначення реорганізації юридичної особи. Отже, зміна найменування акціонерного товариства потребує коригування рішення про відведення земельної ділянки у складі землевпорядної документації. І це незважаючи на те, що реорганізація юридичної особи здійснюється за рішенням власників, а ця зміна найменування продиктована велінням закону.

Це щонайменше нелогічно: змінювати рішення через те, що акціонерне товариство

Закон зобов’язав називатися не відкритим, а публічним. Та й що змінює в землевпорядній документації зміна назви орендаря? До того ж, схожі відносини повинні регулюватися схожим чином. Крім того, саме через те, що рішення про відведення земельної ділянки є складовою частиною землевпорядної документації, не працюють норми щодо звернення стягнення на право оренди земельної ділянки як предмет іпотеки.

На наш погляд, ця проблема повинна знайти інше рішення на законодавчому рівні4. Радує, що хоча б переоформлення документів, які підтверджують права на майно акціонерних товариств, у тому числі й унесення змін до договору оренди землі та державна реєстрація таких змін5, згідно із законом повинна здійснюватися безоплатно.

4 На нашу думку, це абсолютно безглузді умовності просто штучно створені законодавством — змінювати слово в раніше прийнятому рішенні, — які може бути так само просто скасовано. Ну що від цього слова залежить? Особа змінилася чи ділянка стала іншою?

5 Здійснення реєстраційних функцій щодо земельної ділянки покладено на територіальні органи Держземагенства. Це закріплено в постанові КМУ «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про реєстрацію актів про право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі» від 09.09.2009 р. № 1021.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі