Теми статей
Обрати теми

Щодо переобладнання та перепланування квартир

Редакція ББ
Лист від 17.06.2011 р. № 40-16-513

Щодо переобладнання та перепланування квартир

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції від 17.06.2011 р. № 40-16-513

 

Відповідно до

Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» будівельні роботи — це роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Таким чином,

перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитку, об'єктів громадського призначення, а також будівель установ для попереднього ув'язнення та виконання покарань не належить до будівельних робіт, не є об'єктом регулювання зазначеної постанови.

Водночас, відповідно до

статті 152 Житлового кодексу Української РСР переобладнання і перепланування житлового будинку (квартири), що належить громадянинові на праві приватної власності, провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої ради.

Частина 2 статті 383 Цивільного кодексу України

встановлює, що власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі за умови, що ці зміни не призведуть до порушення прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Умови та порядок переобладнання та перепланування житлових приміщень визначено

пунктом 1.4 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25.08.2005 р. за № 927/11207.

 

Голова Держархбудінспекції України О. Рибак

 

КОМЕНТАР

 

Відразу зауважимо, що питання про дозволи на перепланування житлових приміщень ми вже обговорювали на сторінках нашої газети і дійшли висновку, що перепланування житлових приміщень на сьогодні здійснюється без дозволу на виконання будівельних робіт, але з дозволом виконавчого комітету місцевої ради (

див. «Дозволи потрібні?!» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 12, с. 27). Тому в межах цього коментаря не повторюватимемося, а зазначимо таке.

У листі, що коментується, ДАБІ стверджує, що:

1)

«перепланування квартир у багатоквартирних жилих будинках, кімнат у гуртожитку, об'єктів громадського призначення, а також будівель установ для попереднього ув'язнення та виконання покарань» (далі — перепланування квартир) не належить до будівельних робіт, не є об'єктом регулювання постанови № 4661 переобладнання та перепланування в квартирах;

2) переобладнання і перепланування жилого будинку (квартири), провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої ради;

3) власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі за умови, що ці зміни не призведуть до порушення прав власників інших квартир у багатоквартирному жилому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

1 Постанова КМУ «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466 (чинна з 13.05.2011 р.). Коментар до цього документа див. у статті «Дозвіл на проведення підготовчих, будівельних робіт. Що змінилося?» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 11, с. 32.

Що з цього випливає?

По-перше

, для перепланування квартири дозвіл на здійснення будівельних робіт від ДАБІ отримувати не потрібно. Але не потрібно отримувати його було і раніше — до 13.05.2011 р., моменту втрати чинності постанови № 11042. Нагадаємо, що постановою № 1104 було затверджено Перелік будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл. Він містив 36 позицій , серед яких, до речі, були й об'єкти житлово-громадського призначення, об'єкти установ для попереднього ув'язнення та виконання покарань. Так, п. 5 Перелік будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл містив таке формулювання «перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитках, об'єктів громадського призначення, а також будівель установ для попереднього ув'язнення та виконання покарань із збереженням несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундамент за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови».

2 Постанова КМУ «Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт» від 30.09.2009 р. № 1104 (втратила чинність з 13.05.2011 р.).

По-друге

, з тим твержденням, що перепланування квартир не належить до будівельних робіт, навряд чи можна погодитись. Адже, якщо це не будівельні роботи, то які саме? Знайомлячись з нормативно-правовими документами3, що регулюють будівельну діяльність, ми побачимо, що під будівництвом розуміється «нове будівництво, розширення, реконструкція та технічне переоснащення підприємств, будівель і споруд, ремонт житла, об'єктів соціальної сфери і комунального призначення та благоустрою, а також реставрація пам'яток архітектури та містобудування».

3 Див. Правила визначення вартості будівництва (ДБН Д.1.1-1-2000), затверджені наказом Держбуду України від 27.08.2000 р. № 174. До того ж поняття «Будівельні роботи» також наведено в таких документах, як Конвенція 167 про безпеку та гігієну праці у будівництві від 20.06.88; наказ Мінфіну «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти» від 28.04.2001 р. № 205; наказ Міністерства регіонального розвитку; будівництва та житлово-комунального господарства України «Про затвердження Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів» від 16.05.2011 р. № 45.

По-третє

, постанова № 466, що прийшла на зміну постанові № 1104, регулює питання виконання підготовчих та будівельних робіт, але не містить розділи з переліком будівельних робіт, на виконання яких не вимагалося дозволу. Виходить, що на сьогодні до моменту появи в законодавстві додаткових нормативних актів4, усі будівельні роботи (крім перепланування квартир) повинні здійснюватися за наявності дозволів на виконання будівельних робіт, виданих у ДАБІ.

4 Тих документів, які б уточнювали це питання.

По-четверте

, норма, що вказує на необхідність отримання дозволу виконавчого комітету місцевої ради, не нова, її і раніше було закріплено у ст. 152 Житлового кодексу5 і п. 1.4 Правил утримання житлових будинків6 (тільки раніше, до 13.05.2011 р., крім цих документів, також діяла й постанова № 1104, однак остання, видана КМУ, була нормативним документом, що мав вищу силу порівняно з Правилами утримання житлових будинків, та і видано її було пізніше). Згідно з цими нормами для проведення перепланування (переоснащення) громадяни мають отримувати дозвіл на проведення такого перепланування у виконавчому комітеті місцевої ради. Для цього громадяни зобов'язані звернутися із заявою до архітектурного відділу при місцевому виконавчому комітеті.

5 Житловий кодекс України від 30.06.83 р. № 5464-X.

6

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76.

До заяви додаються:

— проект переобладнання та перепланування квартири, погоджений із такими технічними службами, як газове господарство, теплотехніки, БТІ;

— копія свідоцтва про право власності або договору найму (оренди) приміщення;

— копія поповерхових планів, засвідчених у встановленому порядку;

— угода власників, співвласників на переобладнання та перепланування приміщень, що перебувають у спільній власності.

Як бачимо, на громадян, які бажають краще облаштувати своє житло, чекає не лише ходіння по інстанціях, а і здійснення додаткових витрат.

По-п'яте

, громадяни можуть ремонтувати свої квартири без отримання дозволу у виконавчому комітеті місцевої ради лише в тому випадку, якщо такий ремонт і зміни у квартирі не спричинять порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному будинку та не порушить санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Однак слід пам'ятати: якщо планується грандіозний ремонт з перенесенням дверних прорізів, розбиранням та установленням перегородок тощо, тоді така операція підпадає під поняття «переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень», що дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів відповідно до законодавства.

Так, згідно з

п.п. 1.4.2 Правил утримання жилих будинків переобладнання жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень містить у собі — улаштування в окремих жилих будинках, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів; влаштування і переобладнання туалетів, ванних кімнат, вентиляційних каналів.

До елементів

перепланування жилих приміщень належать: перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків ( п.п. 1.4.3 Правила утримання жилих будинків).

 

Юлія Ляшенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі